16 Nisan referandumu ile Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçen Türkiye’nin geçmişte başı askeri darbelerle başı çok ağrıdı. Darbeler döneminde ya Meclis kapatıldı ya da yönetime direk müdahale edildi. Darbeler nedeniyle demokratik hayatın uzun süre kesintiye uğradı. Yeni sistem ile artık darbeler dönemi de kapanmış oldu.
İlk darbe ile 17 ay vekilsiz cunta yönetimi
Türkiye’nin ilk askeri darbesi olan 27 Mayıs 1960 tarihinde yapılan askeri müdahale ile Türkiye’nin seçilmiş Başbakanı Adnan Menderes idam edildi. 27 Mayıs 1960'da yönetimi ele geçiren darbeciler parlamentoyu feshettiler, Anayasayı askıya aldılar, iktidardaki Demokrat Parti'yi kapattılar.
İkinci müdahale 3 yıldan uzun sürdü
Cunta yönetime el konulmadan önce son seçim 1977 yılında yapılmıştı. 3 yıldan fazla vekilsiz kalan Türkiye’de askeri yönetimin belirlediği anayasal düzen nedeniyle büyük zorluklar yaşandı. Bu süreç Türkiye’yi 28 Şubat Post modern darbe sürecine sürükledi. Ardından da seçilmiş hükümet istifa etmek zorunda kaldı.
Yeni sistemle vesayet ortadan kalktı
16 Nisan 2017’de yapılan Anayasa referandumu ile askeri vesayet ortadan kalktı. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçen Türkiye yeni dönemde 600 vekil ile yönetilecek.