Uzun müzakereler sonucunda Avrupa Birliği ile ticaret anlaşmasına varan İngiltere, bu tamamlanmasının ardından ilk serbest ticaret anlaşmasını Türkiye ile imzaladı. 1 Ocak 2021’de yürürlüğe girecek anlaşma tarım ve sanayi sektörlerini kapsıyor. Hizmet sektörünün de kapsama alınması için çalışmalar devam ediyor. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve İngiltere Ticaret Bakanı Liz Truss’ın çevrimiçi katılımıyla imzalanan anlaşma, Türkiye’nin Gümrük Birliği ile 25 yılda elde ettiği kazanımları korurken, İngiltere ile ticareti arttıracak bir adım oldu.
2,4 MİLYAR DOLARLIK ZARARI ÖNLEDİK
Pekcan, “Bu anlaşma, önümüzdeki dönemde Türkiye ve Birleşik Krallık arasındaki ticaretimizin gelişiminin en büyük teminatı olacak. Firmalarımızın rekabetçi olduğumuz sektörlerde İngiltere’ye kolay ve sorunsuz bir biçimde ihracat yapabilmelerini garanti altına alacaktır. Anlaşmayla Birleşik Krallık ile aramızdaki ticaret yapısıyla ilgili bir belirsizlik kalmayacak. Ticaretimiz her zamanki etkinliğiyle sürecek ve inanıyorum daha da gelişecektir” diye konuştu.
1 OCAK’TA YÜRÜRLÜKTE
İngiltere ile ticaret fazlası veriyoruz
Avrupa Birliği ile varılan anlaşmadan sonraki ilk serbest ticaret anlaşmasını Türkiye ile imzalayacağını duyuran İngiltere’nin Türkiye ile imzalayacağı ticaret anlaşmasının Japonya, Kanada, İsviçre ve Norveç’in ardından beşinci büyük ticaret anlaşması olması bekleniyor. Türkiye Ticaret Bakanlığı’nın 2019 verilerine göre İngiltere Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı ikinci, en çok ithalat yaptığı dokuzuncu ülke konumunda. Bakanlığın verilerine göre; Türkiye ile İngiltere arasında 2019 yılında 17,1 milyar dolarlık ticaret gerçekleşti. Bunun 11,5 milyar dolarını Türkiye’nin ihracatı, 5,6 milyar dolarını ise Türkiye’nin ithalatı oluşturdu. 2020 yılının Ekim ayına kadar ise Türkiye; İngiltere’ye 9 milyar dolarlık ihracat yaparken İngiltere’den 4,5 milyar dolarlık ithalat yaptı.
İkili ticarette hedefimiz 20 milyar $
En çok altın ve tekstil satıyoruz
İngiltere ile ticarette en çok ihraç edilen ürünler altın, tekstil ve hazır giyim ürünleri, elektrikli ve elektriksiz makineler, motorlu taşıtlar ve parçaları, demir çelik ürünleri, izole edilmiş teller, kablolar ve diğer elektrik iletkenleri olarak dikkat çekiyor. Türkiye’nin İngiltere’den ithal ettiği ürünlerde ise dizel ve yarı dizel motorlar, otomobil, demir/çelik döküntü ve hurda ve ilaç ön plana çıkıyor. Ayrıca imzalanacak olan ticaret anlaşmasıyla birlikte savunma sanayisinin de ön plana çıkması bekleniyor.
TÜRKİYE'NİN ELİ GÜÇLENDİ
İŞ DÜNYASI MEMNUN
İngiltere ile varılan Serbest Ticaret Anlaşması’nı Yeni Şafak’a değerlendiren iş dünyası temsilcileri, sevincini ve memnuniyetini dile getirdi. Brexit’ten kaynaklanan belirsizlikleri ortadan kaldıran anlaşmanın Türkiye ile İngiltere arasındaki ticareti artıracağına dikkat çeken iş adamları, anlaşmayı ‘Türkiye’nin dış ticaretinde yeni bir dönemin başlangıcı’ olarak nitelendirdi.
YENİ DÖNEMİN BAŞLANGICI OLACAK
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, anlaşmayı ‘Türkiye’nin dış ticaretinde yeni bir dönemin başlangıcı’ olarak nitelendirdi. Bu anlaşmayı dünyanın en büyük 6’ncı ekonomisi olan İngiltere ile ticaretimizde bir kilometre taşı olarak gördüklerini söyleyen Avdagiç, “Anlaşma iki ülkenin yıllık 25 milyar doları aşan ticaret hacmini daha ileri bir noktaya taşımak için yeni bir köprü vazifesi görecek. İngiltere ile imzalanan anlaşma, Türkiye ile AB arasında güncellenmesi zaruri hale gelen Gümrük Birliği’ne de iyi bir örnek oluşturacaktır. İngiltere ile anlaşma ve sonrasındaki olası gelişmeler, Gümrük Birliği Anlaşmasını güncellemede ayak direyen AB’yi düşünmeye zorlayacak. Ankara ve Londra arasında kopmaz yeni bir bağ tesis edecektir” değerlendirmesinde bulundu.
SÜRECİ BAŞINDAN BERİ TAKİP EDİYORUZ
İngiltere’nin Brexit sürecini başından beri büyük bir dikkatle takip ettiklerini aktaran Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, “ İngiltere 2019 yılında 10,8 milyar dolarla en çok ihracat gerçekleştirdiğimiz 2. ülke olurken, aynı zamanda yaklaşık 5,4 milyar dolarlık dış ticaret fazlası verdiğimiz bir ticaret partnerimiz. Yani İngiltere’ye ithalatımızın yaklaşık 2 katı kadar ihracat yapıyoruz” dedi. Bu yıl İngiltere’ye otomotiv sektöründe 2 milyar doların üzerinde; hazırgiyim, elektrik-elektronik ve mücevher sektörlerinde ise 1 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirildiğini paylaşan Gülle, “Kazan-kazan modeli çerçevesinde, Birleşik Krallık ile ticaretimizde yeni bir dönem başlangıcının arifesindeyiz. Dünyada ticaret bloklarının yeniden şekillendiği ve yakından tedarik eğiliminin hız kazandığı bu süreçte; oldukça anlamlı bir iş birliğine imza atıyoruz” diye konuştu.
TİCARET HACMİNİ ARTIRACAK
DEİK Başkanı Nail Olpak, “Birleşik Krallık’ın AB’den anlaşmalı ayrılmasının ardından bu anlaşma, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi için de bir zemin oluşturur diye bekliyoruz. Anlaşmayı, iş dünyası olarak büyük memnuniyetle karşılıyoruz. Birleşik Krallık, en büyük üçüncü ticaret ortağımız, düzenli olarak dış ticaret fazlası verdiğimiz ve ülkemizdeki en önemli yatırımcı ülkelerden biri konumunda. Tarımın dahil edildiği anlaşmanın, öncelikle Brexit sonrası ticari ilişkilerimizi korumamız ve sonrasında da ticaret hacmimizi önümüzdeki yıllarda arttırmamız yolunda zemin oluşturacağına inanıyoruz" dedi.
İHRACATIMIZA OLUMLU YANSIYACAK
MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Türkiye ve İngiltere arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması’nın ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Bu anlaşmanın gelişen üretim kapasitemize önemli katkı sağlayacağına ve genişleyen ticaret ağımızın yeni dönemde ihracatımıza olumlu yansımaları olacağına inanıyoruz” dedi.
HİZMET SEKTÖRÜNÜ DE İLERİDE KAPSAMALI
İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, söz konusu anlaşmanın Türkiye ve İngiltere arasında sanayi ürünlerinde serbest ticareti devam ettireceğini belirterek, iki ülke arasında ticari ilişkinin hizmetler ve tarım gibi diğer sektörlere de genişletilmesi için ticaret anlaşması müzakerelerinin yeni dönemde devam edebileceğini dile getirdi.