Türk siyasetinde tarihi dönemeç: Bahçeli'nin 'Öcalan' çağrısına kim ne dedi?

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin TBMM'nin yeni yasama yılı açılış töreninde DEM Partililerle tokalaşması ve "Yeni bir döneme giriyoruz' mesajı ile başlayan süreç Türk siyasi tarihinin en önemli dönemeçlerinden birisine kapı araladı. Bugünkü açıklamasında da 'Öcalan DEM grubunda silah bırakma çağrısı yapsın' çağrısı yapan Bahçeli siyaseti yeniden hareketlendirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere siyasilerden peş peşe açıklamalar geldi.

Devlet Bahçeli - Özgür Özel - Tülay Hatimoğulları

Türk siyaseti tarihi dönemeçlerinden birini yaşıyor.

MHP lideri'nin yeni yasama yılının ilk gününde TBMM Genel Kurulu'nda DEM Partililerin elini sıkmasıyla başlayan süreç bugünkü ' çağrısıyla kritik bir dönemece evrildi.

Süreci başlatan 'tokalaşma'

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 1 Ekim'de Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 28. dönem 3. yasama yılının açılış töreni sonrasında genel kuruldan ayrılırken DEM Parti Eş Başkanlarının yanına geldi.

Bahçeli aralarında DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli, DEM Parti Van Milletvekili Pervin Buldan ve DEM Parti Ağrı Milletvekili Sırrı Sakık'ın da olduğu milletvekilleriyle tokalaştı.

"Yeni bir döneme giriyoruz"

Bahçeli tören sonrası Meclis resepsiyonunda DEM Parti yöneticileriyle tokalaşmasına ilişkin, "Yeni bir döneme giriyoruz, dünyada barışı isterken kendi ülkemizde barışı sağlamamız lazım. Beni harekete geçiren Sayın Cumhurbaşkanı'mızın yaptığı konuşmadır" açıklamasında bulundu.

"Biz durduk yere el vermeyiz"

Bahçeli sonrasında partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda DEM Partililer tokalaşmasının gerekçesini ise şu sözlerle açıkladı;

Erdoğan'dan 'siyaset' vurgusu

Bahçeli'nin tokalaşma hamlesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 9 Ekim'deki AK Parti'nin haftalık grup toplantısında da gündemdeydi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bahçeli'nin DEM Partililerle el sıkışmasına dair açıklamasında bulundu.

"Bahçeli’nin Meclis’in ilk günün de ve dün yaptığı açıklamaları takdirle karşılıyoruz. Cumhur İttifakı’nın uzattığı elin muhatapları tarafından anlaşılmasını bekliyoruz" diyen Erdoğan, ifadelerini kullandı.

"Takdirle karşılıyoruz"

Erdoğan konuşmasının devamında şunları kaydetti:

Devlet Bahçeli

"Teröristbaşı örgütün lağvedildiğini haykırsın"

MHP lideri son olarak bugün partisinin Meclis'teki grup toplantısında tarihi bir çağrıda bulundu.

Konuşmasında diyen Bahçeli İmralı Cezaevi'nde tutuklu olan teröristbaşı Abdullah Öcalan ile ilgili şu çağrıda bulundu:

"Terörist başı işin içinde olmazsa bir şey olmaz diyenlere de sesleniyorum. Şayet terörist başının tecridi kaldırılırsa gelsin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde DEM Parti grup toplantısında konuşsun. Terörün tamamen bittiğini ve örgütün lağvedildiğini haykırsın. Bu dirayeti gösterirse umut hakkının kullanımıyla ilgili yasal düzenlemenin yapılmasının önü de ardına kadar açılsın. Adres İmralı'dan DEM'e uzansın. "

Tülay Hatimoğulları

DEM Parti'den olumlu cevap: Hazırız

Bahçeli'nin kritik çağrısına DEM Parti'den ise olumlu cevap geldi. Bahçeli'nin sözleri sonrası DEM Parti Merkez Yürütme Kurulu olağanüstü toplandı.

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, Bahçeli'nin 'Öcalan' çıkışına ilişkin dedi.

Your browser doesn't support HTML5 video.

Erdoğan: Tarihi fırsat kişisel hesaplara kurban edilmemeli

Bahçeli'nin grup toplantısının ardından AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan da tarihi çıkışla ilgili olarak "Cumhur İttifakı tarafından açılan tarihi fırsat penceresinin kişisel hesaplara kurban edilmemesini ümit ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

CHP'den ilk tepki

Devlet Bahçeli'nin İmralı açıklamasına ilişkin CHP Genel Başkanı Özel'den de açıklama geldi.

Your browser doesn't support HTML5 video.

Özel partisinin grup toplantısında dedi.

diyerek sözlerine devam eden CHP lideri ifadelerini kullandı.