Türk Devletleri Teşkilatı'nda buluşan ülkeler 2040'a daha güçlü ilerleyecek

Türk Konseyi Devlet Başkanları 8. Zirvesi "Dijital Çağda Yeşil Teknolojiler ve Akıllı Şehirler" temasıyla Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nda gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, burada yaptığı konuşmada konseyin adının "Türk Devletleri Teşkilatı" olarak değiştirildiğini duyurdu. Zirvede ayrıca Türk Dünyası 2040 Vizyonu Belgesi kabul edildi. Peki, Türk Devletleri Teşkilatı'nda hangi devletler bulunuyor ve teşkilatın amaçları nelerdir? İşte detaylar...

Türk Devletleri Teşkilat üyesi ülkelerin liderleri

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliğinde düzenlenen Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi) Devlet Başkanları 8. Zirvesi Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nda gerçekleşti.

"Dijital Çağda Yeşil Teknolojiler ve Akıllı Şehirler" temasıyla düzenlenen zirveye, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbangulu Berdimuhamedov, Macaristan Başbakanı Viktor Orban ve Türk Konseyi Genel Sekreteri Baghdad Amreyev katıldı.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/11/12/07/23/resized_75672-82eb552e20211112_2_50856435_70608432.jpg

GÜNDEM
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Konseyin adı artık Türk Devletleri Teşkilatı

Türk Devletleri Teşkilatı hakkında

Türk Devletleri Teşkilatı, 'Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi) adıyla' Türk dili konuşan ülkeler arasında kapsamlı işbirliğini teşvik etmek amacı ile uluslararası bir örgüt olarak 2009 yılında kurulmuştur.

Kurucu üyeleri Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye'dir.

Ekim 2019'da Bakü'de gerçekleştirilen 7. Zirve sırasında Özbekistan, Konsey'e tam üye sıfatıyla katılmıştır. Macaristan ise Eylül 2018'de Kırgızistan'ın Cholpon-Ata şehrinde düzenlenen Türk Konseyi 6. Zirvesi sırasında gözlemci statüsü kazanmıştır.

Türk Konseyi'nin temel belgeleri olan 3 Ekim 2009 tarihli Nahçıvan Anlaşması ve 16 Eylül 2010 tarihli İstanbul Bildirisi'ne göre, TDİK üyesi ülkeler, Birleşmiş Milletler Anlaşması'nın amaçları ve ilkelerinin yanı sıra uluslararası hukukun diğer evrensel olarak tanınan ilkelerini benimsemiştir. Barış ve güvenliğin korunması ile iyi komşuluk ilişkilerinin geliştirilmesine ilişkin uluslararası normlar, Türk Konseyi çatısı altında yürütülecek işbirliğinin zeminini oluşturmaktadır.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/11/12/07/36/resized_b9b6d-2542d0bf20211112_2_50851453_70596570.jpg

Amaçlar

Nahçıvan Anlaşmanın önsözünde üye devletler, Birleşmiş Milletler Anlaşması'nın amaç ve ilkelerine bağlılıklarını teyit ederek, Türk Konseyi'nin temel amacını, Türk Dili Konuşan devletler arasında kapsamlı işbirliğini derinleştirmek, bölgesel ve küresel barış ile istikrara katkıda bulunmak olarak tanımlamışlardır. Üye ülkeler ayrıca, demokrasi, insan haklarına saygı, hukukun üstünlüğü ve iyi yönetişim gibi temel ilkelere bağlılıklarını ifade etmişlerdir. Türk Konseyi kapsamındaki işbirliği, üye ülkeler arasındaki ortak tarih, kültür, kimlik ve Türk dili konuşan halkların dil birliğinden kaynaklanan özel dayanışma temelinde inşa edilmektedir.

Örgütün, Nahçıvan Anlaşması'nın 2. Maddesinde ortaya konulan temel amaç ve görevleri şunlardır:

GÜNDEM
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Güneşin yeniden doğudan doğmaya başlayacağı vakitler yakındır

GÜNDEM
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Binali Yıldırım'ı Türkiye'nin Aksakalı olarak atadık