Tehditlere aldırmadık

Venezuela ziyaretinde Türkiye Venezuela İş Forumu’na katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülkenin ilişkilerini geliştirme yolunda bir çok badire atlattıklarını söyledi. Erdoğan, “Engelleme girişimlerine veya tehditlere aldırmadan her iki ülkenin de menfaatlerini ilerletmenin çabası içinde olduk” dedi.

Haber Merkezi
Erdoğan, Maduro ile beraber Türkiye Venezuela İş Forumu'na katıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Venezuela’daki resmi temasları kapsamında Devlet Başkanı Nicolas Maduro ile beraber Türkiye Venezuela İş Forumu'na katıldı. İki ülke arasındaki ilişkileri geliştirme yolunda, pek çok badireler atlattıklarını dile getiren Erdoğan, “Engelleme girişimlerine veya tehditlere aldırmadan her iki ülkenin de menfaatlerini ilerletmenin çabası içinde olduk” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, foruma katılmasının öncesinde başkent Karakas’da Simon Bolivar Anıt Mezarı'nı ziyaret ederek çelenk koydu. Buradan foruma geçen Erdoğan, Erdoğan “Gönüllerimiz arasına mesafe koymadığımız sürece coğrafi uzaklıkların hiçbir önemi yoktur. Türkiye belli ülkelerin manipülatif saldırılarına ve ekonomik tetikçilerin sabotajlarına maruz kalan Venezuela'nın yanındadır” şeklinde konuştu.

LATİN AMERİKA’DAKİ ORTAĞIMIZ

Türkiye adına tarihi bir ziyarete şahitlik ettiklerini kaydeden Erdoğan şöyle devam etti: “Türkiye Cumhurbaşkanı olarak ülkemizden Venezuela'ya ilk defa devlet başkanı düzeyinde ziyaret gerçekleştirmekten büyük onur duyuyorum. Ülkelerimiz arasında sağlam dostluk ve dayanışma bağları bulunuyor. Venezuela'yı, Latin Amerika ve Karayipler bölgesinde ülkemizin ortağı olarak görüyor, iş birliğimize ve dostluğumuza büyük değer atfediyoruz” Kazan kazan anlayışıyla Venezuela ile iş birliğini çeşitlendirmeye ve her alanda derinleştirmeye gayret ettiklerini vurgulayan Erdoğan, bu konuları Maduro ile ikili ve bunun yanında bölgesel çok taraflı konulardaki iş birliğimizi baş başa ve heyetler arası görüşmelerimizde ele aldıklarını kaydetti.

KALLEŞÇE BİR SALDIRI

Maduro'nun, İslam İşbirliği Teşkilatının “Kudüs” konulu olağanüstü zirvesine “katıldığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Venezuela'nın mazlum ve mağdurla sergilediği güçlü dayanışmasının bazı çevreleri rahatsız ettiğinin de farkında olduğunu vurguladı. 5 Ağustos'ta Maduro’ya yapılan suikast girişimini Venezuela halkının bağımsızlık iradesine yönelik kalleşçe bir saldırı olarak niteleyen Erdoğan, “Venezuela halkının iradesini gasbetmeye yönelik bu tür teşebbüsleri asla tasvip etmediğimizin altını çizmek istiyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/12/04/02/25/resized_463b1-2f6ec4e4erdo1.jpg

Üst düzey karşılama

Erdoğan,Latin Amerika gezisinin son durağı Venezuela’nın başkenti Caracas'ta Venezuela Devlet Başkanı Başyardımcısı Delcy Rodriguez, Dışişleri Bakanı Horje Arreaza, Savunma Bakanı Vladimir Padrino tarafından karşılandı. Karşılama, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türkiye'ye verdiği önemi de gösterdi. Venezuela, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaretinden hemen önce de jest yaptı. Maduro’nun talimatıyla Venezuela, başkent Caracas’taki FETÖ/PDY iltisaklı okulları, Türkiye Maarif Vakfı’na devretti. Okullar, eğitim faaliyetine Türkiye’den gönderilen öğretmenler ile devam edecek.

Ticarette keyfilik olmaz

Türkiye Venezuela İş forumu’ndaki konuşmasında tek taraflı yaptırımlar ve ticareti kısıtlayıcı önlemleri doğru bulmadıklarını vurgulayan Erdoğan, bu uygulamaların istikrarsızlıkları daha da derinleştireceğini kaydetti. Erdoğan şöyle devam etti: “Siyasi meselelerin, bir halkın toptan cezalandırılarak çözüme kavuşturulamayacağı geçmişteki acı tecrübelerle sabittir. Böylesi bir dönemde, Türkiye ve Venezuela’nın dayanışma sergilemesi çok daha büyük önem kazanmıştır. Son aylarda ağır ekonomik saldırıya maruz kalan bir ülke olarak, küresel ticaret sisteminin parametrelerini yok sayan keyfilikleri tasvip etmiyoruz. Ekonomik alandaki tecrübelerimizi Venezuelalı dostlarımızla paylaşmaya hazırız.”

GÜNDEM
94 ruhu ile 2023

GÜNDEM
Meclislere 2 liste