Suriye’ye dönüş güvenli olmalı

Suriye ile normalleşme kapsamında yarın Moskova’da yapılması planlanan dörtlü dışişleri bakanları zirvesinin ardından, teknik ekipler çalışmalarına hız verecek. Mültecilerin dönüşü de masada. Dışişlerinden yetkililer, güvenli ve saygılı geri dönüş olması gerektiğini, Suriye’nin de buna “Hayır” demediğini ifade etti. Yetkililer şu değerlendirmeyi yaptı: “Ama insanlar dönmüyor, diyorlar. Neden? Oradaki yönetime güvenmiyorlar.”

Fazlı Şahan
Suriye ile yürüttüğü normalleşme süreci kapsamında oluşturulan 4’lü mekanizma ‘teknik’ formata evriliyor.

Türkiye’nin Suriye ile yürüttüğü normalleşme süreci kapsamında oluşturulan 4’lü mekanizma ‘teknik’ formata evriliyor. Rusya ve İran’ın da katılımı ile Türkiye ile Suriye arasında yürütülen normalleşme çabalarında kritik randevu yarın. Savunma bakanları ile dışişleri bakan yardımcılarının ardından bu kez Moskova’da 4 ülkenin dışişleri bakanlarının buluşması bekleniyor. Toplantı öncesinde Yeni Şafak’a konuşan üst düzey kaynaklar sürece ve Suriye’nin yaklaşımına ilişkin önemli tespitlerde bulundu.

Kaynaklar, yarın yapılması planlanan 4’lü mekanizma toplantılarından sonra teknokratların devreye gireceğini bildirdi. Bu toplantılara Dışişleri, Milli Savunma bakanlıkları ile MİT Başkanlığı’ndan uzmanların yanı sıra ilgili kurumlardan temsilcilerin de yer alacağı vurgulandı. Dışişleri Bakanlarının çerçeve metni çizeceğini belirten kaynaklar, teknokratların teknik konuları müzakere edeceğini vurguladı. Teknik toplantıların adresi konusunda ise Suriye ve Moskova’yı işaret ettiler.

SURİYE DE RAHATSIZ

Müzakerelerin seçim süreci nedeniyle stabil olacağı tahmininde bulunan kaynaklar, Türkiye’nin Suriye’deki askeri varlığına Şam’ın yaklaşımı konusunda ise, “Bizim orada olma hedefimizin sadece terörle mücadele olduğunu söylüyoruz. ‘Biz sadece kendi ülkemizin güvenliği için değil, Suriye’nin de güvenliği için de oradayız. Şu anda ülkenizin üçte biri fiili olarak işgal altında. Yani bunları hep birlikte halletmemiz lazım. Yani biz sizin toprak bütünlüğünüz için de mücadele ediyoruz’ dedik. Aslında Suriye tarafı da çok tepkili değil. Onlar da YPG/PKK’dan rahatsızlar. Yani ortak dertler var. Bu dertleri ortak çözelim diye bir şeyi oluşturmak istiyorlar. Yani onlar da sıcak bakıyorlar” ifadelerini kullandı.

MÜCADELEDE FİKİR BİRLİĞİ

Bu kapsamda teknik heyetlerin bir araya gelmesinin bir gereklilik haline geldiğinin altını çizen kaynaklar, ilk aşamada önümüzdeki dönemde koordine sağlayacak bir mekanizma kurulması için çalışacaklarını söyledi. Türkiye ve Suriye’nin askeri düzenlemede ortak bir koordinasyon sahası oluşturmasının mümkün olduğuna değinen kaynaklar, “Herkesin temsilci vereceği bir merkez olsun. Kimse kimseye zarar vermeden terörle mücadele için bir fikir ortaya çıktı” açıklamasında bulundu.

Mültecilerin dönüşüne ‘hayır’ demiyorlar

Kaynaklar; Türkiye’deki Suriyeli mültecilerin geri dönüşlerinin de 4’lü mekanizma toplantılarında gündeme geldiğini belirtti. Kaynaklar güvenli ve saygılı geri dönüşe işaret ederken Suriye’nin de buna hayır demediğine işaret etti. Kaynaklar, “Ama insanlar dönmüyor diyorlar. Neden? Güvenmiyorlar. Oradaki yönetime güvenmiyorlar. O güveni verecek şeyler yapmak lazım diye konuşuyoruz. Ruslar da buna katılıyorlar tabii” dedi. Kaynaklar, Türkiye’nin Suriye’den çekilme şartlarının belli olduğunu hatırlatırken “Ne zamanki ülkemizin sınırlarımızın güvenliği sağlanır. Ne zaman ki demokratik seçimler yapılır, meşru bir hükümet gelir. Bizim sınırlarımızın güvenliğini sağlar. O zaman biz de diğer ülkeler gibi ne gerekiyorsa yaparız diyoruz yani” dedi.

DÜNYA
Suriye iç savaşında yüzlerce medya çalışanı hayatını kaybetti

DÜNYA
Washington Post'dan İran iddiası: Yardım konvoyuyla Suriye'ye silah soktu