Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İstanbul'da düzenlenen 10. Balkan Ülkeleri Genelkurmay Başkanları Konferansı'nda yaptığı konuşmada Batılı ülkelerin, IŞİD'le mücadele konusundaki tutumunu eleştirdi. Her şeyin Türkiye'den beklendiğini vurgulayan Erdoğan, özetle şunları söyledi:
Maalesef 1990'lar boyunca bilhassa Balkan coğrafyasında herkesin yüreğini burkan ve içini acıtan olaylara şahit olundu. Bugün uluslararası kuruluşların 1990'larda yaşanan acı tecrübelerden gerekli dersi çıkarmadığını görüyoruz. Küresel güvenlik ve istikrarın teminatı olması gereken kuruluşlar bir kez daha iç çekişmelere, kısır siyasi hesaplara taraf yapılarak yıpratılıyor.
KÜRESEL TEHDİDE DÖNÜŞTÜ
Suriye başta olmak üzere birçok kriz ve çatışma bölgesinde süre giden hadiseler bunun en somut, en acı tezahürüdür. 6 yıldır Suriye'de tüm kırmızı çizgilerin aşılmasına, yaklaşık 600 bin insanın hayatını kaybetmesine rağmen bir adım atılmadı. Suriye meselesi sonuçları ve yansımaları itibarıyla artık yerel, hatta bölgesel bir sorun olmaktan çıktı, küresel bir tehdit haline dönüştü.
EŞSİZ BİR EVSAHİPLİĞİ
Türkiye gibi Balkan ülkeleri de bu noktada çok ağır bir yükün altına girdi, ciddi maliyetlerle yüzleşti. İlk günden itibaren bu sorunun kalıcı olarak çözülmesi yönünde yoğun çaba sarf ettik. Savaştan ve zulümden kaçan 3 milyon Suriyeli ve Iraklıya biz sahip çıktık. Dünyada eşi benzeri olmayan bir ev sahipliğini şu anda Türkiye yapıyor. Bunun başka bir örneği yok.
20 MİLYAR DOLAR HARCADIK
Acaba bize Avrupa'dan veya Birleşmiş Milletler Mülteciler Konseyi'nden para gelecek mi diye düşünmedik. Biz kendi milli bütçemizden şu ana kadar 10 milyar doları aşkın harcama yaptık. Faturalı olan harcamalar bunlar. Ama bir de sivil toplum kuruluşlarımızın, belediyelerimizin yapmış olduğu harcamalar var ki onlarla beraber bu hesabı yapınca yaklaşık 20 milyar dolara ulaşmıştır bu.
ALÇAKÇA İTHAMLAR OLDU
DAEŞ ile mücadele konusunda kaynak ülkeler hiçbir adım atmazken, gerekli istihbarat paylaşımına gitmezken, her şeyi Türkiye'nin yapması bekleniyor. Hatta bu süreçte birçok haksız, insafsız ve mesnetsiz ithamlarla da mücadele ettik. Bu tablonun ilanihaye devam etmesi mümkün değildir. Türkiye'yi DAEŞ'e yardım eden ülke olarak gösterme gibi, kusura bakmayın biraz ağır olacak ama alçaklığa gidenler olmuştur.
CİDDİ KAYIPLAR VERDİRDİK
Bizim şu anda DAEŞ ile yaptığımız mücadeleyi dünyada hiçbir ülke yapmıyor. DAEŞ'e çok ciddi kayıplar verdirdik. Şu anda sadece Suriye ve Irak'ta DAEŞ'in verdiği kayıp bizim onlarla mücadelemizde 3 bine ulaşmıştır. Ama biz, DAEŞ'in elindeki silahların Batı'nın hangi ülkelerine ait olduğunu gayet iyi biliyoruz.
TERÖR SIĞINAKLARI YOK EDİLECEK
Gönderdikleri yardımın yarısı DAEŞ'e, yarısı terör örgütü PYD'ye gitmiştir. Bu sorunu Suriye halkının meşru talepleri temelinde çözmeden ne bölgeye ne de diğer coğrafyalara huzur gelecektir. Biz başta kendi vatandaşlarımızın güvenliğini temin etmek için sınırımızın öte tarafını terör örgütlerinin sığınağı olmaktan çıkaracak adımları atmakta kararlıyız.
Sekretarya İstanbul'da kurulsun
Erdoğan, “Ortak kültür mirasımızı hep birlikte sahiplenerek gelecek nesillere taşımamız son derece önemlidir. Bu anlayışla başta Güneydoğu Avrupa İşbirliği süreci ve bu oluşumun operasyonel kolu niteliğindeki Bölgesel İşbirliği Konseyine tam destek veriyoruz. Aynı şekilde bölgesel sahiplenmenin parlamenter boyutunun da geliştirilmesini arzu ediyoruz. Bu amaçla Güneydoğu Avrupa ülkeleri arasında mevcut olan Parlamenter Asamblenin Daimi Sekretaryasının İstanbul'da kurulmasını da biz bu toplantıda teklif ediyoruz. Konferans sonucunda imzalanacak olan ortak bildirinin bölgedeki işbirliği ve dayanışmayı geliştirmesini diliyoruz. Bu konularda atacağımız adımların sadece ülkelerimiz için değil bölgemizin de ötesinde müspet sonuçları olacağına inanıyorum” diye konuştu.
NATO'ya Karadeniz çağrısı
Rusya'nın Karadeniz'deki varlığına dikkati çeken Erdoğan, “Karadeniz'i, kıyıdaşlar arasında işbirliğini esas alan güvenlik işbirliği temelinde tekrar bir istikrar havzası kılmalıyız. Kısa bir süre önce NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ülkemizdeydi, kendisine söyledim; 'Bakın dedim, Karadeniz'de görünmüyorsunuz. Karadeniz'de görünmeyişiniz Karadeniz'i adeta Rusya'nın bir gölü haline dönüştürüyor. Burada kıyıdaş ülkeler olarak hepimiz üzerimize düşen görevi yapmak durumundayız.
TARİH BİZİ AFFETMEZ
Olayın gerek hava gerek deniz gerek kara bütün alanlarda atılması gereken adımları NATO üyeleri olarak hep birlikte atmak zorundayız. Eğer atmazsak tarih bizi affetmez ve mevcut işbirliğimizi bölgesel anlayışına uygun olarak derinleştirmeliyiz. Bu konudaki somut önerilerimizi de önümüzdeki dönemde Karadeniz'e kıyıdaş ülkelerle paylaşacağımızı da bu vesileyle ifade etmek isterim” dedi.