Suriye’nin füzeleri Türkiye’ye tehdit

Milli Savunma Bakanı Işık, “Suriye rejiminin elindeki balistik füze mevcudiyeti bizim için başlı başına bir tehdittir. Bu tehdit devam ettiği müddetçe, ülkemizin hava savunma yeteneklerinin takviyesinin sürdürülmesini gerekli görüyoruz” dedi.

Yeni Şafak Abdullah Kaya

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Türkiye'de temaslarda bulunan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile makamında bir araya geldi.

Stoltenberg'i Türkiye'de görmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Işık, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminin, vatandaşların demokrasiye sahip çıkan kararlı duruşuyla başarısız olduğunu söyledi. Stoltenberg'e, darbe girişiminin başarısızlığa uğratılmasının ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı telefonla araması ve NATO adına Türkiye'ye verilen desteği ifade eden bildiri yayımlamalarından ötürü teşekkürlerini ileten Işık, şöyle devam etti:

DEVLETTEN TEMİZLENECEK

“Darbe teşebbüsü sonrasında tüm devlet kurumlarımızın FETÖ/PDY mensuplarından ve örtülü destekçilerinden temizlenmesi temel önceliğimizdir. Bu kapsamda askeri yapılanmamızı da köklü şekilde gözden geçirmekteyiz. Hedefimiz, çok daha yetenekli, hazırlıklı ve tehditlere mukabele edebilirlik seviyesi yüksek bir silahlı kuvvetler oluşturmaktır.”

HAVA SAVUNMASI ÖNEMLİ

Bakan Işık, “Suriye'den kaynaklanan balistik füze tehdidinin 'düşük' olduğu yolundaki değerlendirmeleri paylaşmıyoruz. Suriye rejiminin elindeki balistik füze mevcudiyeti bizim için başlı başına bir tehdittir. Bu nedenle, Suriye'den kaynaklanan balistik füze tehdidi devam ettiği müddetçe, ülkemizin hava savunma yeteneklerinin takviyesinin sürdürülmesini gerekli görüyoruz” dedi.

Şaşkınlığını gizleyemedi

NATO Genel Sekreteri Jen Stoltenberg, Türkiye ziyareti kapsamında dün TBMM'yi ziyaret etti. Darbe girişiminde bombalanan yerleri inceleyen ve bilgi alan Stoltenberg'in yüzündeki şaşkınlık ifadesi de dikkat çekti. Stoltenberg, “Buraya gelip, burada, bu durumu birebir yaşamış insanlardan bu deneyimi duyuyor olmak etkileyici. Bu darbe girişiminin yalnızca Türk demokrasisine değil aynı zamanda NATO müttefiklerinin, NATO değerlerinin kalbine yapılmış bir kalkışma olduğunu düşünüyorum. Bu darbe girişiminin ilk saatlerinde doğrudan siyasi liderlerle görüşmek benim için çok önemliydi. Bu ziyareti gerçekleştirmek bizim için çok mühimdi” dedi.