Suikastçıyı 5 kez kurtardılar

15 Temmuz’dan sonra yakalandığında “Darbeciyim ama FETÖ’cü değilim” diyen eski Tuğg. Gökhan Şahin Sönmezateş, 1984’te yani tam 34 yıl önce örgüt üyesi olarak kayıtlara geçti. Erdoğan’ı hedef alan suikast timini yöneten Sönmezateş, 1988’e kadar her yıl komisyon önüne çıkmasına rağmen 5 kez kurtarıldı. Bu bilgi, Milli Savunma Bakanlığı’nın 1980 ihtilali ile FETÖ arasındaki organik bağı araştıran özel biriminin çalışmasıyla ortaya çıktı. Aynı dönemde Sönmezateş ile birlikte 300 kişi daha benzer yöntemlerle kurtarıldı. Bunların yüzde 70’i ise Kuleli komisyonu kayıtlarına rağmen generalliğe terfi etti ve darbede etkin görev aldı.

Yeni Şafak Kıymet Sezer
Gökhan Şahin Sönmezateş

FETÖ’cü Tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş’in “Darbeciyim ama örgüt üyesi değilim” yalanı deşifre edildi. Sönmezateş’in örgüt bağı 1984 yılında Kuleli Askeri Lisesi’nde kurulan komisyon tarafından tespit edildi. Komisyon, Sönmezateş’i “Bağını kes” telkiniyle affetti. FETÖ’cü kimliğini saklamayan Sönmezateş, örgüt tarafından 5 kez ordudan atılmaktan kurtarıldı.

Mahkemelerde, “Darbeciyim, isterse idam etsinler ama FETÖ’cü değilim” diyerek kendini aklamaya çalışan eski Tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş’in FETÖ ile irtibatı bundan tam 34 yıl önce 1984’de tespit edildi. Kuleli Askeri Lisesi’ndeki komisyonda, o dönem “Nurcu” olarak isimlendirilen bu yapıdan uzaklaşması için uyarılmasına ve 1988’e kadar her yıl komisyon önüne çıkmasına rağmen tam 5 kez kurtarıldı. Sönmezateş ile birlikte 300 kişi daha aynı yöntemle ihraçtan kurtarıldı. Bunların yüzde 70’i ise Kuleli komisyonu kayıtlarına rağmen generalliğe terfi etti ve darbede etkin görev aldılar.

1980 SONRASI TÜM SINAVLAR MERCEK ALTINDA

Milli Savunma Bakanlığı bünyesindeki FETÖ ile mücadele birimi, 1980 ihtilali ile FETÖ arasındaki organik bağı tespit ederek, çalışmalarını, 1980 darbesinden sonraki dönemde FETÖ’nün TSK’ya sızma faaliyetlerine yoğunlaştırdı. 1980 sonrası tüm sınavlar mercek altına alındı. On binlerce dokümanın incelenmesine devam ediliyor. Bu incelemelerde Kuleli Askeri Lisesi’ndeki FETÖ’cü öğrencilerin tespit edildiği komisyon çalışmalarına ilişkin önemli ayrıntılara ulaşıldı.

SÖNMEZATEŞ 34 YIL ÖNCE TESPİT EDİLMİŞ

Edinilen bilgiye göre, Doğu Aktulga ve Yaşar Büyükanıt’ın Kuleli’de komutanlık yaptığı 1984-1988 yıllarında Nur cemaatine yakın öğrencileri tespit eden komisyon, birçok kişiyi affetti. Affedilenler arasında “Darbeciyim, isterse idam etsinler ama FETÖ’cü değilim” diyerek kendini savunan ihraç Tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş de vardı. FETÖ’cülerle bağlantısı tespit edilen Sönmezateş, 1984’te komisyonun önüne çıktı. Komisyon başkan ve üyeleri tarafından “Bu yapıyla bağını koparacaksın” telkinleriyle affedildi. Ancak örgüt kimliğinden vazgeçmedi. Sönmezateş, takip eden yıllarda da komisyon önüne çıktı ve defalarca affedilerek o yıllarda ihraç edilmekten birileri tarafından kurtarıldı. Geçmişte komisyon önüne çıkmış olmasına rağmen generalliğe kadar da terfi ettirildi. Bugün de yine Sönmezateş’in FETÖ’cü olmadığı algısı üzerinden kurtarma operasyonları sürüyor.

O ÖĞRENCİLER BİLE DAHA ÇOK İSİM VERİYORDU

FETÖ kapsamında bir dönem sayıları hızla artan itirafçılar da sorgulanmış, çok az sayıda isim verdikleri için güvenilir bulunmamışlardı. Konuyla ilgili yetkililer, “Yıllar önce Kuleli’de tespit edilen FETÖ’cü öğrenciler bile daha çok isim vermişler. Bugün ise nedense sözde itirafçılık mekanizmasını kullanmak isteyen örgüt üyeleri, çoğu zaten tespit edilmiş 2-3 isimle kurtulmaya çalışıyorlar” değerlendirmesi yaptılar. Yetkililer, TSK’da FETÖ’ye ilişkin çözülmelerin Bylockçuların yakalanması, ankesör yönteminin tespiti ve yakalamalarının artması üzerine hayli arttığını belirtiyorlar. FETÖ ile mücadele kapsamında daha işin başında olunduğunu belirten yetkililer, 2009-2014 dönemleri için “FETÖ’nün altın nesli” ifadelerini kullanıyorlar. Bu doğrultuda MSB’de kararnameyi bekleyen ihraç listesindeki asker sayısının 3 binden 5 bine kadar yükseldiği de öğrenildi.

Erdoğan’a suikast girişimini yönetti

Gökhan Şahin Sönmezateş, 15 Temmuz darbe girişiminde özel timlerin Cumhurbaşkanı Recep Erdoğan’ın Marmaris’te kaldığı otele düzenlediği baskını yöneten isim. Baskında, 2 polis şehit düşmüştü. Sönmezateş, Marmaris’teki saldırıyı yönettikten sonra gittiği Ankara’da yakalanmış, ifadesinde tüm suçlamaları kabul etmiş ancak Fetullah Gülen hareketiyle ilgisinin bulunmadığını ileri sürmüştü. FETÖ ile iltisakı, darbe girişimine ilişkin hazırlıkları açıkça tespit edilmesine karşın Sönmezateş mahkemelerde FETÖ ile iltisakını kabul etmemekte direniyordu.

Hepsi darbede görev aldı

1984-1988 yılları arasında Kuleli Askeri Lisesi’nde Gökhan Şahin Sönmezateş gibi yaklaşık 300 kişi daha komisyon tarafından affedildi. FETÖ’cü olduğu gerekçesiyle sorgulandıktan sonra “bu yapıyla bağlantını keseceksin” telkiniyle affedilen 300 kişinin yüzde 70’i, bozuk sicile rağmen general yapıldı. Darbe girişiminde aktif olarak yer alan bu isimler 15 Temmuz sonrası süreçte ordudan uzaklaştırıldı.

EKONOMİ
Türkiye’ye 51 milyar dolar gelecek

GÜNDEM
Tekbirlerle uğurlandı

DÜNYA
Şam'da Rus darbesi