Rus Büyükelçi Andrey Karlov suikastına ilişkin elebaşı Fetullah Gülen’in de aralarında olduğu 28 şüpheli hakkında iddianame hazırlandı. Suikast kararının 2016 ocak ayında ABD’deki otellerde örgüt yöneticilerinin yaptığı toplantıların ardından alındığı ortaya çıktı. MİT içerisindeki üyelerinin Karlov ile ilgili istihbarat topladığı belirtilen iddianamede, suikastın, 27 Haziran 2016’da AK Parti Genel Merkez’de büyükelçiler için verilen iftar yemeğinde planlandığı ancak Karlov’un katılamaması nedeniyle gerçekleştirilemediği vurgulandı.
Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’un, FETÖ’cü polis Mevlüt Mert Altıntaş tarafından düzenlenen silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirmesiyle ilgili iddianame hazırlandı. Ankara Cumhuriyet Savcısı Adem Akıncı tarafından hazırlanan iddianamede, 19 Aralık 2016 tarihinde gerçekleştirilen saldırının planlanmasıyla ilgili önemli ayrıntılara yer verildi.
KARAR 2016 OCAK’TA
Buna göre, 2016 Ocak’ta ABD’deki otellerde örgüt yöneticileri tarafından düzenlenen toplantıların ardından Karlov’un öldürülmesi kararı alındı. Firari örgüt yöneticilerinden Fatih Üniversitesi eski rektörü Şerif Ali Tekalan’ın da katıldığı toplantıda alınan suikast talimatı, elebaşı Fetullah Gülen tarafından MİT imamı Cengiz Özkan ile emniyet imamı Temel Alsancak’a verildi.
İSTİHBARAT MİT’ÇİDEN
Ardından MİT içerisindeki FETÖ’cülerin Karlov ile ilgili istihbarat topladığı ve bilgilerin silsile yoluyla Gülen’e iletildiği vurgulandı. Buna göre, eski MİT’çi olan şüpheli Vedat kod adlı Vehbi Kürşad Akalın, Karlov’un koruma kullanıp kullanmadığı, hangi alanda koruma kullandığı yönünde istihbarat topladı ve bu bilgileri örgüt abisi BTK çalışanı Yusuf kod adlı Hüseyin Kötüce’ye iletti.
KORUMALARIYLA İLGİLİ BİLGİ VERDİ
Kötüce’nin örgüt içerisinde kendisinden üst pozisyonda olan ve Fatih Üniversitesi öğretim görevlisi Sadık kod adlı Cemal Karaata’ya, Karaata’nın da Cengiz Özkan’a ilettiği bu bilgiler Gülen’e ulaştırıldı. Akalın ifadesinde, mahrem abisi Hüseyin Kötüce’ye Karlov ve güvenliğiyle ilgili örgüt toplantılarında sözlü olarak bilgiler verdiğini söyledi.
ORGANİZATÖR DEVREDE
Suikast planının ardından organizatör Mustafa Timur Özkan’ın sergi organizasyonu için harekete geçtiğine dikkat çekildi. İddianameye göre Özkan, 12 Şubat 2016 tarihinde Rusya’nın Ankara Büyükelçiliği yetkililerine sergi düzenleme teklifinde bulundu. Ancak 2015 Kasım’da Rus savaş uçağının düşürülmesiyle Rusya-Türkiye arasındaki krizin devam etmesi nedeniyle serginin ileri bir tarihte yapılabileceği gerekçesiyle talebi reddedildi.
ARAMIŞ
İddianamede, suikastçı Altıntaş’ın 17-23 Haziran 2016 tarihleri arasında bilgisayardan “Başbakanlık rozetleri, hızlı silah kullanma taktikleri, koltuk altı kılıfları” ile ilgili araştırma yaptığına dikkat çekilirken, sergi talebinin reddedilmesi üzerine suikast planı için AK Parti Genel Merkezi’nde büyükelçiler için verilen iftar programının seçildiği belirtildi. İddianamede o kısım şöyle anlatıldı:
KATILMAYINCA İPTAL
“FETÖ tarafından terörist Mevlüt Mert Altıntaş’a, 27 Haziran 2016 tarihindeki AK Parti Genel Merkezi’nde düzenlenen 9. Geleneksel Büyükelçiler İftar Programında Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov’a tıpkı 19 Aralık 2016 tarihinde gerçekleştirdiği eylem gibi olay yerine koruma polisi kılıfı altında girerek eylem gerçekleştirmesi hususunda talimat verildiği, ancak Büyükelçinin yurt dışında bulunması ve belirtilen etkinliğe katılmaması nedeniyle FETÖ ve bu örgütü kullanan ‘dış güçlerin’ saldırıyı gerçekleştiremedikleri kanaatine varılmıştır.”
Bir numaralı sanık
İddianamenin bir numaralı şüphelisi elebaşı Fetullah Gülen oldu. Şüpheliler arasında ayrıca FETÖ’nün tepe yöneticilerinden firariler Şerif Ali Tekalan, Emre Uslu, MİT imamı Cengiz Özkan ve Mevlüt Mert Altıntaş’ın abisi Şahin Söğüt’ün de bulunduğu mahrem imamlar yer aldı. Suikast talimatını veren yönetici pozisyonundaki 16 şüphelinin 2’şer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 90’ar kez hapisleri istenirken, diğer 12 şüphelinin ise 15’er yıl hapsi talep edildi.
Amaç savaş çıkarmak
İddianamede, suikastla ilgili “dış güçler” vurgusu dikkat çekti. İstihbarat ve casusluk örgütü olan FETÖ ile arkasındaki dış güçlerin Türkiye’de kaos ortamı oluşturmayı planladığı belirtilen iddianamede, Karlov suikastıyla amaçlananın, 2015 kasım ayında jet krizi ile gerilen Türkiye-Rusya arasındaki bütün siyasal ilişkileri koparmak, her iki ülkeyi olası bir savaş durumuna getirmek, Suriye’deki iç karışıklığı çözümsüz hale getirmek ve siyasi bir sonuç alınmasını engellemek, Suriye’yi daha da istikrarsız hale getirmek, Türkiye’nin Devletinin büyükelçilerin dahi korunamadığı güvensiz bir ülke olduğu yönünde izlenim yaratmak olduğu vurgulandı.