Suç dosyaları çok kabarık

İçişleri Bakanlığı’nın kayyum atanmasına karar verdiği belediyelerin başkanlarının suç dosyaları kabarık. Başkanların çoğu terör örgütlerine destek vermekten yargılanmış. Görevden alınan belediye başkanlarının 4’ü FETÖ suçlamasıyla 8’i de PKK üyeliğinden tutuklu!

Yeni Şafak Haber Merkezi
Dilek Hatipoğlu - Savaş Akarçeşme - Mustafa Çay

Görevden alınan belediye başkanlarının, 12'si tutuklu olarak yargılanıyor. Görevden alınan belediye başkanlarının suç dosyaları da kabarık. İşte görevden alınan bazı başkanlar ve suçları:

Hakkari Belediye Başkanı Dilek Hatipoğlu: “Sözde öz yönetim” ilanına ilişkin soruşturma kapsamında gözaltına alındı. “Suç işlemeye tahrik”, “Terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” suçlarından 15 yıl hapis cezasına çaptırıldı.

Van Erciş Belediye Başkanı Diba Keskin: Erciş'te 12 Ekim 2015'te yapılan basın açıklamasında sözde “öz yönetim” ilan edilmesiyle ilgili Erciş Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında, farklı tarihlerde düzenlenen operasyonlarda aralarında görevden alınan Belediye Başkanı Diba Keskin'in yanı sıra bazı yönetici ve belediye meclis üyelerinin bulunduğu 11 kişi tutuklanmıştı. Keskin, İçişleri Bakanlığınca28 Ekim 2015'te görevinden alınmıştı.

Van Edremit Belediye Başkanı Sevil Çetin: Van'da, 15 Ağustos 2015'te yapılan sözde “öz yönetim” ilanlarına ilişkin Van Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak” suçundan tutuklanan Sevil Çetin, İçişleri Bakanlığınca görevden alınmıştı. Çetin hakkında ağırlaştırılmış müebbet istemiyle dava açılmıştı.

Van İpekyolu Belediye Başkanı Aygül Bidav: 14 Ağustos 2015'te yapılan sözde “öz yönetim” çağrısının ardından başlatılan soruşturma kapsamında İçişleri Bakanlığınca görevinden uzaklaştırılmıştı. Ağırlaştırılmış müebbet istemiyle hakkında dava açılan firari Bidav ile ilgili yakalama kararı çıkartılmıştı.

Van Özalp Belediye Başkanı Handan Bağcı: Tepedamı Mahallesi kırsalında terör örgütü PKK mensuplarının bulunduğu bilgisi üzerine operasyon gerçekleştiren ve bir teröristi etkisiz hale getiren güvenlik güçlerinin, bir eve sığınan diğer örgüt mensuplarına yönelik yürüttüğü çalışmayı “canlı kalkan” olarak engellediği gerekçesiyle gözaltına alınmıştı. Bağcı, sevk edildiği adliyede önce adli kontrol şartıyla serbest kalmış, daha sonra savcının itirazı üzerine “Terör örgütü adına suç işlemek”, “Görevli memura mukavemet” ve “Mala zarar verme” suçlarından tutuklanmış ve İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırılmıştı.

Muş Bulanık Belediye Başkanı Figen Yaşar: Terör örgütü PKK'ya yönelik yürütülen operasyonda aralarında İlçe Belediye Başkanı Figen Yaşar'ın da bulunduğu 11 kişi tutuklanmıştı.

Iğdır Hoşhaber Belde Belediye Başkanı Ali Çam ve Iğdır Tuzluca Belediye Başkanı Mehmet Gültekin: Ağustos 2015 tarihinde güvenlik güçlerince Ağrı Dağı'nda terör örgütüne yönelik düzenlenen operasyonu engellemek amacıyla sözde “canlı kalkan” çadırı kurdukları iddiasıyla tutuklanmışlardı. Yaklaşık 6 ay cezaevinde kalan Çam ve Gültekin, daha sonra mahkemece tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. Çam, daha sonra ''terör örgütüne finans sağladığı” gerekçesiyle yeniden tutuklanmıştı.

Giresun Çamoluk Belediye Başkanı Savaş Akarçeşme: FETÖ soruşturması kapsamında, 23 Ağustos'ta görevden uzaklaştırılmış, 2 gün sonra da tutuklanmıştı.

Erzurum Aşkale Belediye Başkanı Enver Başaran: FETÖ soruşturma çerçevesinde İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alınmış, çıkarıldığı mahkemece tutuklanmıştı.

Erzurum Hınıs Belediye Başkanı Hasan Basri Fırat: Belediye başkanı seçildikten sonra terör örgütü ile ilgili bir dava çerçevesinde tutuklanmıştı. Bir süre cezaevinde kaldıktan sonra tahliye edilmişti.

Diyadin Belediye Başkanı Hazal Aras: Bir süre önce “terör örgütü PKK'ya yardım ve yataklık yapmak” suçundan tutuklanmıştı.

Pozantı Belediye Başkanı Mustafa Çay: FETÖ soruşturması kapsamında tutuklanmıştı.

Siirt Eruh Belediye Başkanı Eda Kilis: Terör örgütü üyeliği ile terör örgütüne yardım ve yataklık yapmak suçundan yargılandığı davada 2 yıl hapis cezasına çarpıtılması üzerine görevden uzaklaştırılmıştı.

Cizre Belediye Başkanı Leyla İmret: 11 Eylül 2015'te Cizre Cumhuriyet Başsavcılığınca, hakkında “Halkı, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ne karşı silahlı isyana tahrik ve terör örgütünün propagandasını yapmak, halkı kin ve düşmanlığa sevk etmek” suçlarından başlatılan soruşturmanın ardından İçişleri Bakanlığınca görevinden uzaklaştırılmıştı.

Sur Belediye Başkanı Seyit Narin: Sur ve Silvan ilçelerinde yapılan sözde “özerklik” açıklamalarının ardından Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatılmış, bu kapsamda gözaltına tutuklanmıştı.

Silvan Belediye Başkanı Yüksel Bodakçı: Sur ve Silvan ilçelerinde yapılan sözde “özerklik” açıklamalarının ardından Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca soruşturma başlatılmış, bu kapsamda gözaltına tutuklanmıştı.

Dargeçit İlçe Belediye Başkanı Zeynep Sipçik: “Terör örgütü üyeliği, terör örgütüne yardım ve yataklık, “devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak, halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek” suçlarından tutuklanmıştı.

Nusaybin Belediye Başkanı Sara Kaya: “Terör örgütü üyeliği, terör örgütüne yardım ve yataklık, “devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak, halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek” suçlarından tutuklanmıştı.

Silopi Belediye Başkanı Emine Esmer: “Terör örgütü üyeliği, terör örgütüne yardım ve yataklık, “devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak, halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek” suçlarından tutuklanmıştı.

Derik Belediye Başkanı Sabahat Çetinkaya: Belediyeye ait iş makinelerinin ve belediye imkanlarının terör örgütü ve mensuplarının amaçları doğrultusunda kullanıldığının tespit edilmesinin ardından gözaltına alınmış, çıkarıldığı mahkemece “silahlı terör örgütü üyesi olma, devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma” suçundan tutuklanmıştı.

GÜNDEM
28 belediyeye kayyum atandı