Simgelerin köprüsü 1915 Çanakkale Köprüsü’nde önemli bir eşik daha geride kaldı. 1915 Çanakkale Köprüsü’nde 87 tabliyenin montajı itibariyle tamamlandı. Son iki tabliyenin dün yerleştirilmesiyle asırlık projenin tabliye montaj işi tamamlandı. 18 Mart 2022’de hizmete açılması hedeflenen 1915 Çanakkale Köprüsü; 15 Temmuz Şehitler, Fatih ve Yavuz köprülerinin ardından Asya ile Avrupa kıtalarını karayoluyla dördüncü bir boğaz köprüsü olarak birbirine bağladı.
MARMARA ÇEMBERİ TAMAMLANIYOR
ASIRLIK HAYALDE GERİ SAYIM BAŞLADI
Köprüdeki yürüyüşten önce, Asya ayağının bulunduğu tarafta açıklamalarda bulunan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 87 tabliyenin montajının tamamlandığını belirtti ve dedi.
100. KURULUŞ YIL DÖNÜMÜNE ARMAĞAN
EN SERT RÜZGARLARA GÖĞÜS GERECEK
Simge yapının dünyada ikiz tabliye olarak tasarlanan nadir asma köprülerden biri oldu. Bu önemli tekniğe dikkat çeken Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, “318 metrelik kule yüksekliği ve 16 metrelik mimari amaçlı top mermisi figürüyle birlikte düşünüldüğünde deniz seviyesinden 334 metre yüksekliğe erişecek ve dünyanın en yüksek kulelerine sahip asma köprüsü olacak. 2x3 trafik şeritli köprümüzün tabliyesi, 45 metre genişlikte ve 3,5 metre yükseklikte ikiz tabliye olarak projelendirildi. Köprüde 162 bin kilometre uzunluğunda, yani dünyanın etrafında dört defa dönecek kadar çelik tel kullanılmakta. Köprümüz en elverişsiz rüzgâr etkilerine karşı stabilitesi test edilmiş ve bu testlerden başarıyla çıkmıştır” dedi.
Büyük gün 18 Mart 2022
1915 Çanakkale Köprüsü otoyol yapım çalışmasında bugüne kadar 2 betonarme yaklaşım viyadüğü, 2 betonarme viyadük, 6 hidrolik köprüsü, 5 alt geçit köprüsü, 39 üst geçit, 40 alt geçit, 227 menfez ve 4 kavşak tamamladı. 1 köprü, 4 üst geçit, 1 kutu menfez, 8 kavşak, 4 otoyol hizmet tesisi, ve 2 bakım işletme merkezinde de çalışmaları ise hızla devam ediyor.