Son Müsteşar

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni hükümeti kurmasının ardından Türkiye resmen yeni sisteme geçiş yapacak. Böylece Başbakan'la birlikte, 'devletin mutfağı' diye tabir edilen Başbakanlık Müsteşarlığı da tarihteki yerini alacak. Fuat Oktay ise, son Başbakanlık Müsteşarı olarak hatırlanacak.

Yeni Şafak Haber Merkezi
Fuat Oktay, Müsteşarlığı döneminde çıkarılan 80 kanun, TBMM’ye sunulan 212 kanun tasarısı, 347 milletlerarası antlaşmanın onaylanmasının uygun bulunmasına dair kanun ve birçok genelge ile yönetmeliğe katkı sundu.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçilmesiyle, Başbakanlık makamının kaldırılmasının ardından "devletin mutfağı" diye tabir edilen Başbakanlık Müsteşarlığı da tarihteki yerini alacak. Başbakanlık Müsteşarı, kanunlarla Başbakanlığa verilen görevlerin en iyi şekilde yapılmasını sağlamak, bakanlıklar arasında koordinasyon ve iş birliğini temin etmek, devlet idaresinde etkinliğin sağlanması, görevlerin tam ve verimli şekilde zamanında yerine getirilmesini temin etmek üzere sistem ve prensipleri geliştirmekle sorumlu.

MESAİSİ BİTMİYORDU

Milli Güvenlik Kurulu ve Bakanlar Kurulu toplantılarına da katılan müsteşarın mesaisi başbakanın istirahate geçmesiyle de sona ermiyor. Müsteşar, en erken Resmi Gazete'nin yayınlanmasının ardından Başbakanlıktan ayrılıyor. Müsteşar, seçim ve referandum dönemleri başta olmak üzere Başbakan’ın uzun süreli yurt dışı ziyaretlerinde devlet çarkının düzenli işlemesine katkı sunuyor.

HATA YAPMA LÜKSÜMÜZ YOK

Başbakan Binali Yıldırım'ın göreve gelmesiyle Başbakanlık Müsteşarlığı görevine getirilen Fuat Oktay da "son Başbakanlık Müsteşarı" olarak tarihte yerini alacak. Görevindeki son günlerini geçiren Fuat Oktay, görev süresi boyunca kendisine verilen görevleri en iyi şekilde yapmanın gayreti içinde olduğunu belirtti. Başbakanlık Müsteşarlığını "mutfak" diye nitelendiren ve "görevimiz Sayın Başbakan'a destek vermek, devletin çarklarının düzenli çalışmasını sağlamak" diyen Oktay, hata yapma lükslerinin olmadığını söyledi.

TAM BİR SAVAŞ HALİYDİ

Oktay, Başbakan Yıldırım'ın görevde yoğun geçen 2 yılı, "Bizim başımıza gelen, pişmiş tavuğun başına gelmedi" tabiriyle anlattığını anımsattı. FETÖ'nün 15 Temmuz hain darbe girişiminin bu tabiri çok iyi özetlediğini vurgulayan Oktay, "Allah o geceyi bir daha yaşatmasın. 65. Hükümet’in yeni kurulduğu bir dönem, benim de göreve başladığımın 3. haftasıydı. Darbe girişimin bastırılmasının 3 gün sonra gözlerimi kısa bir süre dinlendirebildim ve Çankaya Köşkü'nden 8 günün ardından ayrılabildim. Tam bir savaş haliydi. O savaş ortamını sonuna kadar yaşadık" ifadelerini kullandı. Oktay, darbenin püskürtülmesiyle sürecin bitmediğini, hain terör örgütünün bütün kalıntılarının devletten temizlenmesini Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım'ın talimatları çerçevesinde diğer müsteşarlarla da yakın çalışarak sürdürdüklerini söyledi.

BÜROKRASİYİ AZALTTIK

2 yıllık görev sürecinde en verimli çalışma gerçekleştirdikleri konuların başında ise bürokrasinin azaltılmasının geldiğini belirten Oktay, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın talimatları üzerine, özellikle devletin vatandaşa verdiği hizmetlerin e-Devlet'e entegrasyonunda önemli mesafe aldıklarını belirtti.