Siyasi kadrolar darbe kitapçığında

CHP lideri Kılıçdaroğlu, 15 Temmuz’da darbe girişiminde bulunan FETÖ’nün, kimin cumhurbaşkanı, kimin başbakan olacağına ilişkin bir kitapçık hazırladığını söyledi. Detaylarını bilmediğini belirttiği kitapçığın siyasi irade ve yargının elinde olduğunu açıklayan Kılıçdaroğlu, Fırat Kalkanı’nı da desteklediklerini belirtti.

Yeni Şafak Haber Merkezi

İstanbul'da televizyon yöneticileriyle biraraya gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 15 Temmuz'dan Fırat Kalkanı'na, Cerablus'tan Esed'e önemli açıklamalarda bulundu.

Kılıçdaroğlu, yaklaşık iki saat süren ve gündemdeki konuların değerlendirildiği toplantıda, FETÖ'nün darbeden sonra görev alacak siyasi kadroların olduğu bir kitapçık hazırladıklarını söyledi. Kılıçdaroğlu, “Darbe sonrası siyasi görevlendirmeyi içeren bir kitapçık var. 15 Temmuz'da darbecilerin kimin cumhurbaşkanı, kimin başbakan olacağına ve diğer siyasi görevlendirmelere ilişkin hazırladığı bir kitapçık. Böyle bir kitapçık siyasi iradenin elinde var, dolayısıyla yargının elinde var. Fakat ben görmedim bu nedenle detaylarını bilmiyorum” dedi.

SESİMİZİ ÇIKARIRIZ

Türkiye'nin çok özel bir dönemden geçtiğini belirten CHP lideri, “Yenikapı daha güçlü bir demokrasi için iyiniyetli bir adımdı. Ama ortak payda olmalı, uzlaşma olmalı. Siz sesinizi çıkarmayın, biz bildiğimizi yapalım demek değil. Adli yıl açılışıyla ilgili değerlendirmemle Yenikapı ruhunu bozduğumu düşünmüyorum. Biz burada bir yanlışlık görürsek sesimizi çıkaracağız. Yenikapı'ya gittim diye mahalle baskısı görmedim, aksine destek gördüm” diye konuştu.

ALKIŞLAMA DOĞRU DEĞİL

Adli yıl açılışının Beştepe'de yapılmasının da yanlış olduğunu savunan Kılıçdaroğlu, “Binali Bey'e adli yıl açılış töreninin Beştepe'de yapılmasının yanlış olduğunu söyledik. Bize orası herkese açık siz de toplantılarınızı yapabilirsiniz karşılığını verdi” dedi. Hakimlerin Erdoğan'ı ayağa kalkıp alkışlamalarını da eleştiren Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

“Cumhurbaşkanı bir salona geldiğinde biz kalkabiliriz, bürokratlar

kalkabilir, bu bizim devlet geleneğimizde var ama dünyanın hiçbir yerinde yargı bağımsızlığı çerçevesince yargıçların cumhurbaşkanı geldiğinde ayağa kalkması, onu alkışlaması doğru değildir, biz bunu doğru bulmuyoruz.”

KİMSEYE ANLATAMAYIZ

Cumhuriyet tarihinin en kanlı darbe girişimini yaşadıklarını belirten Kılıçdaroğlu, FETÖ ile mücadele sırasında yaşanan bazı olayların kendilerini kaygılandırdığını vurguladı. Kılıçdaroğlu, “Hem Başbakan'a hem Cumhurbaşkanı'na bu kaygılarımı ilettim. Gazetecilerin, yazarların, sanatçıların tutuklanması doğru değil. Yargılama olabilir ancak bu tutuksuz yargılama olmalı eğer terör örgütünün üyesiyse. Biz sanatçıların, gazetecilerin, yazarların tutuklanmasını kimseye anlatamayız. Cemaatin gazetelerinde yazıyor diye gazetecilerin tutuklanması yanlış” dedi. CHP lideri, partilerinde FETÖ'cülerin olup olmadığı konusunda ellerinde bir veri olmadığını söyleyen Kılıçdaroğlu, şayet olursa gerekeni yapacaklarını belirtti.

CHP'den Cerablus desteği

Türkiye'nin sınır güvenliğini sağlamak ve terör koridorunu temizlemek için başlatığı Fırat Kalkanı operasyonuna destek veren Kılıçdaroğlu, “Cerablus operasyonuna destek veriyoruz. Türkiye kendi güvenliğini sağlamaya çabalıyor. Ancak Cerablus'ta kalıcı olunmamalı bu doğru olmaz diyor. Mültecilerin orada güvenli bölge oluşturulup yerleştirilmesi yönünde bir karar alınırsa bunu destekleriz. Türkiye kendi güvenliğini sağlamak için çabalıyor bu anlaşılabilir bir şey diyor” diye konuştu. CHP lideri, Suriye'nin toprak bütünlüğü ve birliğinin de önemli olduğunu söyledi. Türkiye'nin Esed ile diyalog kurması halinde destek vereceklerini vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Türkiye'nin Esed ile görüşmesini destekleriz” dedi.