Sıra Fırat'ın doğusunda

ABD ile varılan Münbiç mutabakatında şehre girilmesi aşamasında gelindiğini belirten Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Yol haritamızda Münbiç'i tamamladıktan sonra diğer bölgelere geçilecek diye net bir cümle var" dedi.

Yeni Şafak Haber Merkezi
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "(ABD ile) Münbiç tamamlandıktan sonra diğer bölgelere geçilecek diye yol haritamızda net bir mutabakat var" dedi. Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk olan Çavuşoğlu, Türkiye ile ABD arasındaki Münbiç mutabakatının gidişatıyla ilgili, "Ortak devriyeler ne zaman başlayacak? YPG'liler ilçeden ayrılmaya başladı mı?" sorusuna varılan yol haritasını uygulama safhasına geçildiği yanıtını verdi.

YOL HARİTASINDA VAR

Mutabakat kapsamında ABD ile ortaklaa bugüne kadar 10 defa devriye gezildiğini hatırlatan Çavuşoğlu, “Bu bölgelerde olan YPG/PKK da çekildi. Bu bölgelerden çekilmesi, YPG’nin, PKK’nın Münbiç’ten çekildiği anlamına gelmez” dedi. Münbiç'in ardından Fırat'ın doğusuna geçileceğini ifade eden Çavuşoğlu, "Yol haritamızda Münbiç'i tamamladıktan sonra diğer bölgelere geçilecek diye net bir cümle var ve çalışma grubu toplantılarında bunlar konuşuldu, değerlendirildi ve bu konuda mutabakat sağlandı" dedi.

SURİYELİLER DÖNECEK

Yol haritasının uygulanmasında bir sorun olmadığına dikkati çeken Çavuşoğlu, konuya ilişkin sık sık temaslar olduğunu ve temasların devam ettiğini vurguladı. Çavuşoğlu, terör örgütünün bölgeden çekilmesinin ardından buraların güvenliğiyle ilgili ABD ile karar vereceklerini belirterek, aynı zamanda Münbiç’i terk etmek zorunda kalan Suriyelilerin de bu bölgeye geri dönmesi için birlikte çalışılacağını aktardı.

KOBANİ'DEKİ KÜRTLERİN ENDİŞE ETMESİNE GEREK YOK

Çavuşoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Yol haritası konusunda Kobani'deki Kürtlerin endişe etmesine gerek yok. Çünkü YPG bunlara zulmediyor. Kobani'de de bakacağız nüfus yapısı ağırlıklı olarak Kürt'se yönetimi de öyle olacak. Ama YPG/PKK değil. Bu (Menbiç devriye hattındaki) bölgelerden çekilmesi YPG/PKK'nın Menbiç'ten çekildiği anlamına gelmez.

ABD, TÜRKİYE'Yİ KAYBETMEMELİ

ABD ile aramızda şu anda devam eden FETÖ'nün iadesi dahil birçok konu var. Bu 13 Temmuz'daki toplantı bizim için önemlidir. Masaya deliller ve belgeler koyulunca, Münbiç'te olduğu gibi bu konudaki oyalama devri de bitecektir. En son Pompeo ile yaptığımız görüşmede, FETÖ konusunu ciddiye aldıklarını, FBI'ın kapsamlı bir soruşturma başlattığını söylemişti. (FETÖ ile ilgili) Her şey masaya konduktan sonra ne kadar ciddiye aldıklarını göreceğiz. ABD, Türkiye gibi bir müttefikini kaybetmemeli.”

Münbiç'te onuncu devriye

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Münbiç'te 10'uncu devriye görevini gerçekleştirdi. Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada, TSK ve ABD Silahlı Kuvvetleri unsurları tarafından Fırat Kalkanı Harekat alanı ile Münbiç arasında kalan hatta, 10'uncu koordineli/bağımsız devriye faaliyetinin icra edildiği bildirildi. Genelkurmaydan yapılan bilgilendirmede, önümüzdeki dönemde Türkiye ve ABD Silahlı Kuvvetleri tarafından sürdürülen iş birliği ve ortak çalışmalarla Münbiç'teki tüm terör örgütü mensuplarının bölgeyi terk etmesi ve bölgede Türkiye-ABD denetiminde huzur, güvenlik ve istikrarın sağlanmasına yönelik faaliyetlere devam edileceği bildirildi.