Adalet Bakanlığı tarafından 1 Şubat 2013’den itibaren uygulanmaya başlayan elektronik izleme, şüpheli, sanık veya hükümlülerin elektronik yöntem ve araçlarla toplum içinde izlenmesini, gözetim ve denetim altında tutulmasını sağlıyor. Mağdurun ve toplumun korunmasını destekleyen kararların infaz edilmesinde kullanılan bir yöntem olan elektronik izleme, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan Elektronik İzleme Merkezi’nde gerçekleştiriliyor. En ileri teknoloji ve yazılımlara sahip merkez, 24 saat esasına göre çalışıyor. Merkezde elektronik izleme alanında özel eğitim almış 29 izleme memuru görev yapıyor.
40 BİN KİŞİ TAKİP EDİLDİ
Elektronik izleme sistemi ile bugüne kadar yaklaşık 40 bin kişinin denetim ve takibi yapıldı. Hala 3 bin civarında şüpheli, sanık veya hükümlünün bu sistem ile izlenilmesine devam ediliyor. Elektronik kelepçe uygulaması, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından hakkında işlem yapılan FETÖ mensuplarına da uygulanıyor. Takibine devam edilen yaklaşık 3 bin kişiden 500’ünün FETÖ üyesi olduğu belirtildi. Bunların arasında eski HSYK Başkanvekili Ahmet Hamsici ile eski HSYK üyeleri Kerim Tosun ve Mustafa Kemal Özçelik yer alıyor. 3 isim, itirafçı olmalarının ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. Yurt dışına çıkış yasağını kapsayan adli kontrolün yetersiz kalacağını değerlendiren Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliği, şüphelilere elektronik kelepçe takılmasına karar vermişti.
BRUNSON’A DA TAKILDI
Elektronik kelepçe ile denetlenen isimlerin arasında son dönemde Türkiye ve ABD arasında krize neden olan papaz görünümlü Andrew Craig Brunson da bulunuyor. FETÖ ve PKK adına suç işlediği gerekçesiyle yaklaşık 2 yıldır tutukluyken tutukluluğu ev hapsine çevrilen casusluk sanığı Brunson, İzmir’deki konutunda elektronik kelepçe yöntemiyle izleniyor.