Sınır hattı mutlaka temizlenecek

Başbakan Yıldırım, Fransa’nın Münbiç’e asker göndermesinin Türkiye’nin hassasiyetlerini değiştirmeyeceğini kaydetti. Yıldırım, bölgeye kimin geldiğine bakmadan Münbiç’in de Fırat’ın doğusunun da terörden temizleneceğini vurguladı.

Yeni Şafak Haber Merkezi
Başbakan Binali Yıldırım

Resmi temaslarda bulunmak üzere Moğolistan’a giden Başbakan Binali Yıldırım, Ankara Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Yıldırım, yurt dışı ziyaretlerinin vazgeçilmez maddesi olan FETÖ ile mücadele konusunun bu ziyarette de gündeme geleceğini ve iki ülke arasında pek çok alanda bir dizi ikili anlaşma imzalanacağını bildirdi. Yıldırım, (Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel) Macron'un Menbiç'e 50 askerini daha gönderdiği iddiasının sorulması üzerine Menbiç'in her nedense mümbit bir yer olduğunu, herkesin oraya heveslendiğini söyledi. Amerika'nın Menbiç'e geldiğini ve ayağını sürüdüğünü, şimdi de Fransa'nın geldiğini belirten Yıldırım, şunları kaydetti:

KÖLE MUAMELESİ GÖRÜYORLAR

“Belki başkaları da gelebilir ama bu gelenler, 'Burası kimin, buranın sahipleri kim' diye sormuyorlar. Buranın sahipleri belli. Nüfusun yüzde 90'ından fazlası Arap ve o insanlar oralarda maalesef köle muamelesi görüyor, itiliyor, kakılıyor. Birtakım dışarıdan gelen ülkeler, burada baş köşeye geçmiş vaziyetteler. Bizim itirazımız, Cumhurbaşkanımızın itirazı da buna. Bırakın da bu adamlar kendi memleketlerinde yaşasın, geleceklerine kendileri karar versin. Bizim hassasiyetimiz bellidir. İster Münbiç olsun ister Fırat'ın doğusu ister batısı olsun, terör tehdidi var olduğu müddetçe biz o bölgelerde hiçbir şekilde taviz vermeyiz. Bu mücadeleyi sürdürürüz. Kimin geldiğinin çok önemi yok.”

ŞİMŞEK GÖREVİNİN BAŞINDA

Yıldırım, “Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in istifa dilekçesini verdiği, kendisinin de bu işlemi durdurduğu” yönündeki iddiaların hatırlatılması üzerine şunları söyledi: “İddialar, dedikodular Ankara'da bitmez. Mehmet Şimşek arkadaşımız görevinin başındadır. Bugün de İstanbul'da yine ekonomi konusunda bir toplantı için bulunuyor. Bakanlar Kurulunda ne zaman, kimi nasıl değişiklik yapacağımıza karar verdiğimizde yaparız. Ama bugün için gündemimizde böyle bir şey yok. Hükümetimizin çalışmaları kararlı şekilde sürüyor. Gerek ekonomi alanında gerek yatırım alanında daha birçok alanda planladığımız programları icra etmeye devam ediyoruz”

İKİNCİ DURAK AFGANİSTAN

Moğolistan ziyaretinin hemen arkasından Afganistan'a geçeceklerini açıklayan Başbakan Yıldırım, “Afganistan İcra Heyeti Başkanı Abdullah Abdullah ve Devlet Başkanı Eşref Gani ile görüşme gerçekleştireceğiz. Bu vesileyle TİKA'nın Hamid Karzai Uluslararası Havaalanı'nda inşa ettiği ve şehit Bülent Aydın'ın ismini verdiği cami ve Kabil Kız Lisesi'nin açılışını da gerçekleştirmiş olacağız.” dedi. Yıldırım, ayrıca Afganistan'da Türk askerlerinin bulunduğunu vurgulayarak, “Askerlerimizi, Türk görev kuvvetini ziyaret edeceğiz ve askerlerimizle bir araya gelmiş olacağız. Ayrıca Kabil'de NATO Kararlı Destek Misyon Komutanı Orgeneral John Nicholson ile de bir görüşmemiz olacak.” diye konuştu.