Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ile Ukrayna arasında serbest ticaret ve vize muhafiyeti görüşmelerinin başlaması konusunun geri kabul anlaşması ile birlikte ele alınmasıyla ilgili mutabakata varıldığını belirtti ve ekledi: “Bunların süratle neticelendirilerek her iki anlaşmanın biran önce yürürlüğe konulmasını arzu ediyoruz.
'İYİ DOSTUM' SICAKLIĞI...
Müzakerelerin hızla sonuçlanması için gerekli talimatları vermiş bulunuyoruz.' Ukrayna Devlet Başkanı Victor Yanukoviç, “iyi dostum' diye söz ettiği Erdoğan'ı ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu belirterek, iki ülke arasındaki iyi ilişkilere değindi. İki ülke arasında yüksek düzeyli stratejik işbirliği konusunda bir anlaşmayı az önce imzaladıklarına vurgu yapan Başkan, “Bu, önemli bir olay. Bu iki ülke halkının ihtiyaçlarını karşılamak için gereken bir çaba' dedi. Yanukoviç, şöyle devam etti:
TÜRK ORDUSUNA DESTEK
“Varılan önemli anlaşmalar arasında gelecek 5 yıl içinde ikili ticaretimizi 10 milyar dolara çıkarmak istiyoruz. On yılda ise bunu ikiye katlayarak ticaret hacmimizi 20 milyar dolara ulaştırmaktır. İki ülkedeki Ukrayna ve Türk şirketlerin şartlarının iyileştirilmesi için de gerekli adımlar atılacaktır. Başbakan Erdoğan ile devletlerimiz arasında vizelerin kaldırılmasına yönelik görüşmelerin başlaması konusunda anlaşmaya vardık. Böylece Ukrayna vatandaşlarının vizesiz gideceği ülke sayısını artırıyoruz.”
HAYIRLI UĞURLU OLSUN
Başbakan Erdoğan ise Yanukoviç'in evsahipliğinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, uzun süreden beri Ukrayna ziyaretini gerçekleştirmek istediğini dile getirdi. Erdoğan, şöyle konuştu: “Bu aslında aramızdaki ikili ilişkileri artırmaya yönelik önemli bir adımın işaretidir. Gerek siyasi, gerek ticari, gerek ekonomik, askeri kültürel tüm bu alanlarda atmamız gereken önemli adımların bugün en önemli imzalarını attık. Hayırlı olsun diyorum.'
AVRUPA'NIN İKİ ÖNEMLİ ÜLKESİYİZ
Ziyaretin ilişkilere yeni bir ivme kazandıracağına inandığını ifade eden Başbakan Erdoğan,şunları kaydetti: “Avrupa'nın iki önemli ülkesiyiz. Karadeniz'in iki önemli ülkesiyiz. Yapılmakta olan ihalelerde Türk Müteahhitlerini burada görev almasını arzu ederiz.'
600 işadamıyla dev çıkarma
“Biz savunma sanayi ile ilgili konuları da ele aldık” diyen Ukrayna Devlet Başkanı Victor Yanukoviç, şöyle devam etti: “Biz Ukrayna olarak, Türk Ordusunun ihtiyaçlarını karşılamak üzere açıklanan ihalelere katılmaya açığız. 2011 yılının Şubat ayında Türkiye'nin karasal uydusunun fırlatılması planlanıyor. Bu uydudan bizim mikro roket taşıyıcısı kullanılacak.” Başbakan Erdoğan da, geniş bir heyet ve 600 civarında bir işadamı ile Kiev'de bulunduklarını söyledi.
Altı anlaşma
İkili anlaşmalar kapsamında ilk olarak Anadolu Ajansı ile Ukrayna Haber Ajansı arasında işbirliğini öngören anlaşma imzalandı. İki ülke arasında Teknik Düzenlemeler, Meteoroloji, Tüketici Haklarının Korunması Gibi Alanları Kapsayan Niyet Muhtırası, Atom Enerji Kurumu ile Ukrayna Nükleer Enerji Düzenleme Kurumu Arasında İşbirliği Programı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Enerji ve Kömür Bakanlığı arasında Enerji Alanında İşbirliğini Öngören Mutabakat Zaptı, Türkiye ile Ukrayna Arasında Uluslararası Alanda Doğrudan Demiryolu ve Feribot Hizmeti konusunda da anlaşma imzalandı.
Ukrayna Türkiye'nin tankına gözünü dikti
Ukrayna'lı bir gazetecinin, “Vize muafiyeti anlaşmasından söz edildi. Bu anlaşma imzalanırken hangi şartlar olacak?” ve “Savunma sanayiindeki işbirliği neleri kapsayacak” sorusunu yanıtlayan Yanukoviç, vize konusunda yapılacak anlaşmanın temelinde, ticaret olduğunu ifade etti. Bunun amacının iş adamlarının, turistlerinin Türkiye ve Ukrayna'yı serbest bir şekilde dolaşmaları olduğunu dile getiren Yanukoviç, “Geri kabul anlaşması bizim yükümlülüklerimizi yerine getirmeye hazır olduğumuzu gösterir. Geri kabul ve vize anlaşmasını aynı anda imzalamaya karar verdik” dedi. Savunma Sanayii konusunda da bunun çok geniş bir alan olduğunu belirten Yanukoviç, Ukrayna şirketlerinin Türkiye'nin ulusal tank projesine katılması gibi konularla ilgilendiğini dile getirdi.