İnfaz Kanunu'na eklenen geçici maddeyle, koşullu salıverilme süresi 1 yıldan 2 yıla çıkarıldı. Böylece mahkumlara bir yıl erken tahliye olma yolu açıldı. Ayrıca şimdiye dek, süreli hapis cezalarına mahkum edilenler, şartlı tahliye için cezalarının 3'te 2'si kadarını hapishanede geçirmek zorundaydı. KHK'da bu madde 2'de 1'i şeklinde değişti. Yani aldığı cezanın yarısını hapishanede geçiren mahkumlara tahliye yolu açıldı. Bu şekilde 38 bin yükümlünün salıverileceği haberini duyanlar, infaz kurumları önlerine akın etti. Yakınları tahliye edilenler büyük sevinç yaşadı.
AİLELER S EVİNÇLİ
38 bin mahkumun tahliye edileceğinin açıklanmasının ardından mahkum yakınlarının akın ettiği yerlerden biri Silivri Cezaevi'nin önü oldu. Kanun sayesinde abisine kavuşacağını söyleyen Uğur Abul, “Abim gasp suçundan 20 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Bu cezanın 10 yılını Silivri Ceza İnfaz Kurumu'nda yattı. Yasa sayesinde biz abimize, abim de ailesine kavuşacak. Bu karar bizi son derece memnun etti” dedi.
'RÜYAMDA GÖRMÜŞTÜM'
Tutuklu oğlunu yaz-kış demeden ziyaret ettiğini söyleyen Mehmet Kemertaş ise “Oğlum hırsızlıktan 2 yıl ceza aldı. Annesi ve ben evlat hasreti çektik. Şimdi oğlumuza kavuşacağız” açıklaması yaptı. Eşi Silivri'de yatan Figen Karabulut ise “Ben zaten bunun rüyasını görmüştüm. Eşimin 2 yıl cezası kalmıştı. Devlete bu düzenleme için teşekkür ediyorum” diyerek duygularını dile getirdi.
O da çıkıyor
Tahliye düzenlemesinden Bolu'daki F Tipi Cezaevi'nde yatmakta olan Alaattin Çakıcı'nın da yararlanacağı öğrenildi. Çakıcı'nın avukatı Can Sevinç, gerekli belgeleri savcılığa sunduklarını dile getirerek, “Alaattin Çakıcı'nın tahliye olmasına hiçbir engel yok. Dosyaların cezaevine gelmesini bekliyoruz” dedi.
Yataklar boşaldı
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, konuya ilişkin, “Düzenleme bir af değildir. Koşullu salıverilme tarihine kadar geçecek sürede ceza, dışarıda denetimli serbestlik olarak infaz edilecektir” açıklaması yaptı. Bu arada sözkonusu düzenleme, 'kasten öldürme', 'aile yakınına karşı kasten yaralama', 'cinsel saldırı', 'özel hayatın gizliliğini ihlal', 'uyuşturucu imali ve ticareti', 'devletin güvenliği, milli savunma ve devlet sırlarına karşı' suçları işleyenler ile terörle mücadele kapsamında cezaya çarptırılanları kapsamıyor. Türkiye'deki cezaevlerinde 16 Ağustos 2016 tarihi itibarıyla 213 bin 499 hükümlü ve tutuklu bulunuyordu. Yeni düzenleme ile 38 bin hükümlünün tahliye edilmesinin ardından cezaevlerindeki sayının 175 bin 499'a düşmesi bekleniyor. Cezaevlerinin
toplam kapasitesi ise 187 bin 351 kişilik.