Seçim ittifakı kabul edildi

AK Parti ve MHP’nin, siyasi partilerin seçim ittifakına ilişkin düzenlemeyi de içeren 26 maddelik ortak kanun teklifi, 20 saatlik mesainin ardından Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. 2019 seçimlerinde siyasi partilerin ittifak yapabilmesinin önünü açan kanun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onaylamasının ardından yasalaşacak.

Yeni Şafak Haber Merkezi
Önceki gün saat 14.00’de toplanan TBMM Genel Kurulu, 20 saat mesai yaptı.

AK Parti ve MHP’nin, siyasi partilerin seçim ittifakına ilişkin düzenlemeyi de içeren 26 maddelik ortak kanun teklifi, Meclis Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Kamuoyunda “seçim ittifakı” diye nitelendirilen Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni görüşmek üzere önceki gün saat 14.00’de toplanan TBMM Genel Kurulu, 20 saat mesai yaptı.

ERDOĞAN’IN ONAYINI BEKLİYOR

Görüşmelerin ardından seçim ittifakını düzenleyen 26 maddelik kanun teklifi Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onaylamasının ardından Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla ittifaka zemin hazırlayan teklif yasalaşacak. Böylece 2019 seçimlerinde siyasi partilerin ittfak yapabilmesinin önü açılacak.

KENDİ ADAY LİSTELERİNİ VERECEKLER

Kanunla, siyasi partilerin ittifak yaparak milletvekili seçimine katılmalarına imkan tanınıyor. Buna göre, seçimlere katılma yeterliliği taşıyan siyasi partiler, ittifak yaparak seçime katılabilecek. İttifak yapan partiler kendi aday listelerini verecek. İttifakın unvanı yoksa, ittifak unvanı bölümüne yalnız “İTTİFAK” ibaresi yazılacak.

PUSULALAR AYNI ZARFA

Kanunla; belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği, il genel meclisi üyeliği ve muhtarlık seçimlerinde oy pusulaları aynı zarfa konulacak. Diğer değişikler şöyle: “Oy pusulasında isteyen partiler ortak logo ve adla aynı sütun içerisinde yer alabilecek. ttifak sütunu içerisinde bulunan partilere basılan “EVET” mühürleri o partinin Meclis’e girdikten sonra alacağı vekil sayısını belirleyecek. Seçimlere katılma yeterliliği taşıyan siyasi partinin seçime katılmaması halinde, bu partinin üyesi kendisinin ve üyesi olduğu siyasi partinin yazılı muvafakati alınarak, başka bir siyasi parti tarafından aday gösterilebilecek.”

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/03/14/02/21/resized_867fc-f74e3d09ittifak2.jpg

Kavga çıkardı

Teklifin Genel Kurul’da görüşülmesi sırasında gergin anlar yaşandı. CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, AK Parti ve MHP arasındaki ittifakın masum olmadığını iddia etti. Çam, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde MHP Lideri Devlet Bahçeli’yi hedef aldığı bazı sözlerini hatırlattı. Çam’ı CHP’liler alkışlarken Genel Kurul’da tansiyon da yükseldi. AK Parti'li vekiller “Ayıp be ayıp. Yazıklar olsun” sözleri ile Çam’a tepki gösterdi. MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da “Çık dışarı, utanmaz!” ifadelerini kullandı. Tartışmaların ardından birleşime 10 dakika ara verildi. Çam’a 3 birleşim uzaklaştırma cezası verildi. Çam’ın maaşından da 12 bin lira kesilecek. Gerginlik, muhalefet kulisinde de devam etti. Kuliste CHP ve MHP’liler arasında kavga çıktı. Kuliste, karşı karşıya gelen CHP ile MHP milletvekilleri, tekme tokat kavga etti. CHP’liler Çam’ı kapalı bir bölümde korumaya aldı.

Baraj hesabı yok

İttifak yapan siyasi partilerin aldıkları geçerli oyların toplamının yüzde 10’u geçmesi halinde, bu siyasi partilerin her biri barajı geçmiş sayılacak. İttifak yapılması halinde, yüzde 10’luk barajın hesaplanmasında ittifak yapan siyasi partilerin aldıkları geçerli oyların toplamı esas alınacak, bu siyasi partiler için ayrıca baraj hesaplaması yapılmayacak.