Sanalda bu 8 tuzağa dikkat!

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi sosyal medyada en çok kullanılan 8 dolandırıcılık yöntemini belirledi. Bazıları şöyle: Kredi tuzağı, kripto varlık yatırım dolandırıcılığı, sahte kurum hesapları, sahte arkadaş dolandırıcılığı.

Osman Özgan
Arşiv

Hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelen sosyal medya, gerçek hayatı aratmayacak kadar ciddi dolandırıcılıklar ve riskli olaylarla dolu bir dünya haline geldi. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi de sosyal medya üzerinden gerçekleştirilen dolandırıcılık yöntemlerine ilişkin vatandaşlara uyarıda bulundu.

BİLGİLERİNİZİ PAYLAŞMAYIN

“Sosyal medyada karşılaştığınız bir teklif gerçek olmayacak kadar cazipse veya kredi kartı gibi kritik bilgileriniz isteniyorsa siber saldırganlar ile karşı karşıya olabilirsiniz” diyen Dijital Dönüşüm Ofisi’nin tespitlerine göre, dolandırıcılar yaygın olarak şu 8 yöntemi kullanıyor:

-Kredi tuzağı: Anında kredi çekebileceğiniz iddiasıyla kişisel bilgiler ve ön ödeme istenen dolandırıcılık yöntemi.

-Kripto varlık yatırım dolandırıcılığı: Paranızı kripto varlıklara yatırarak kâr edeceğinizi vadeden ve ödeme istenen yönetim.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/01/30/11/01/resized_fff88-e9dff34fdolandc4b1rc4b1cc4b1.jpg

-Sahte kurum hesapları: Kamu kurumlarının veya şirketlerin ismi kullanılarak açılan sahte hesaplardan paylaşılan linkler ile kredi kartı bilgilerinin çalındığı dolandırıcılık yöntemi.

-Sahte arkadaş dolandırıcılığı: Arkadaşlık yoluyla güven kazanan dolandırıcıların kişisel bilgileri ele geçirdiği ve daha sonra para istediği dolandırıcılık yöntemi.

-Piyango dolandırıcılığı: Ödül kazandığınızı söyleyen ve ödülü elde edebilmek için ödeme istenen yöntem.

-Ücretli üyelik dolandırıcılığı: Uygun fiyata film veya müzik platformu üyeliği verme iddiasıyla ödeme istenen dolandırıcılık yöntemi.

-Sahte sosyal medya e-postaları: Sosyal medya platformlarının ismi ve arayüzü kullanılarak hazırlanan e-postalar ile kullanıcı adı ve şifrelerin ele geçirildiği dolandırıcılık yöntemi.

-Düşük fiyatlı satış dolandırıcılığı: Özellikle elektronik eşyaların, piyasa fiyatının çok altında fiyatla satışa sunulduğu iddia edilen yöntem.

‘Kişisel veri’ uyarısı

TEKNOLOJİ
Alışveriş yaparken siber dolandırıcılara karşı dikkat edilmesi gereken 8 nokta

HAYAT
Terör sanal alemde kol geziyor

KORONAVİRÜS
Kovid-19 aşısı tuzağına dikkat: Siber dolandırıcılar iş başında