Son üç yılda mesaisinin önemli bir bölümünü üç kritik seçime ayıran Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 2023’e kadar sürecek 4.5 yıllık seçimsizlik dönemini iş dünyası ve toplumun da beklenti içinde olduğu ‘yapısal reformlara’ ayıracak.
Balkon konuşmasında bunun ilk işaretlerini veren Erdoğan, Cumhuriyet’in 100’üncü yılına giden süreçte ekonomiden sosyal hayata beklenen reformlara odaklanacak. Erdoğan, bu yıl için 2.5 milyon istihdam hedefine ulaşmak için gerekli adımları hızlandıracak. Hedef yüzde 11.4 olan işsizliğin tek haneye indirilmesi.
YATIRIMLAR ARTACAK
Finans sektörü de hükümetin yakın ilgisinde olacak. Hükümet temsilcileri, önümüzdeki hafta bankaların sermayesinin güçlendirilmesi ve yatırımların arttırılarak büyümeye destek verilmesini içeren yeni çerçevenin detaylarını açıklamak için hazırlık yapıyor. Hükümet başlattığı ekonomik dengeleme sürecini devam ettirecek.
TARIM ALANINDA ÜRETİM
Özellikle büyümeden enflasyona, finansmandan bankacılığa kadar tüm alanlarda mevzuat düzenlemeleri yapılacak.
Bu adımların genel kapsamının 8 Nisan’da açıklanması öngörülüyor. Bu adımların ana çerçevesini, enflasyonla mücadele başta olmak üzere, faiz, büyüme ve işsizliğin düşürülmesinin oluşturması bekleniyor. Vergi sisteminde de köklü değişiklerin yapılabileceği ifade ediliyor. Mevzuat, istihdamı artırıcı tedbirlerin yanı sıra tarım başta olmak üzere üretim de teşvik edilecek. Özellikle tarım alanında üretime ağırlık verilecek. İstikrarlı tarım ürünü fiyatları için Hal Yasası Meclis’e gelecek.
YEREL YÖNETİM GÜÇLENECEK
Reformlar içinde yerel yönetimler de bulunacak. Bölgesel ajansların yanı sıra bölgesel yatırım bankalarının tesisiyle de yerel yönetimlerin güçlendirilmesi bekleniyor.
Erdoğan’ın seçim meydanlarında açıkladığı bazı projeler de yine yapılacaklar arasında yer alacak. Askerlik, öğretmen, polis, din görevlisi ve hemşirelerin ek göstergelerinin 3600'e çıkarılmasına ilişkin düzenleme adım adım uygulanacak. Yargının yeni yol haritası niteliğindeki Yargı Reformu Strateji Belgesi de önemli bir adım olacak.