Rakka harekatına sıcak bakıyoruz

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, ABD ile Rakka’ya operasyona sıcak baktıklarını söyledi. Bölücü örgüte yönelik operasyonlarda daha aktif olacaklarını belirten Canikli, 39 bombalı araç saldırısı, 19 da canlı bomba eyleminin engellendiğini açıkladı.

Yeni Şafak

Bakanlar Kurulu, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası 4. kez Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde toplandı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığındaki kabine, saat 11.40'ta bir araya gelirken, toplantıya AK Parti Kadın Kolları Başkan Yardımcısı Taciser İçyer'in cenazesi nedeniyle ara verildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve bazı bakanların katıldığı cenaze namazının ardından toplantıya devam edildi.

YEDİ SAAT SÜRDÜ

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, yaklaşık 7 saat süren toplantıya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Terör örgütleriyle mücadelede gelinen noktanın ayrıntılı şekilde değerlendirildiğini belirten Canikli, şu bilgileri verdi:

“Bölücü terör örgütüyle mücadele için operasyonlar devam ediyor. 15 Ağustos-7 Eylül tarihleri arasında bölücü terör örgütüyle mücadele çerçevesinde 13,1 ton amonyum nitrat ele geçirilmiş, 339 patlayıcı yapımında kullanılan tüp ele geçirilmiş ve 129 el yapımı patlayıcı bulunarak imha edilmiştir. Güvenlik güçlerimizin ve istihbarat birimlerimizin yaptığı çalışmalar neticesinde 229 önemli olay engellenmiştir.

19 CANLI BOMBA ENGELLENDİ

Bu olayların 155'i patlayıcıların engellenmesi, 39'u bombalı araç, 19'u da canlı bomba girişiminin engellenmesidir. 24 olay da eylem yapma hazırlığındaki örgüt mensuplarının ele geçirilmesi şeklinde ortaya çıkmıştır. Operasyonlar aynı kararlılıkta devam edecek. Aktif olacağız çünkü saldırılar bizim topraklarda."

CERABLUS'A SU VE ELEKTRİK VERİLECEK

Fırat Kalkanı operasyonunun amacının Türkiye'nin sınır güvenliğinin sağlanması olduğunu vurgulayan Canikli, “Temel amacımız topraklarımıza yönelik saldırıları engellemek. Türkiye uluslararası hukuktan doğan hakkını kullanıyor. Sınır güvenliğinin tesisi ve DEAŞ'la mücadele için Fırat Kalkanı operasyonu başlatıldı. Amaç, terör örgütleriyle mücadelenin yanında Suriyeli göçmenlerin topraklarına dönmesini sağlamak. Suriyelileri topraklarına dönmeleri için teşvik ediyoruz. Pazartesi gününe kadar Cerablus'a su verilecek, cumartesi gününe kadar da enerjileri karşılanacak. Kendi ülkelerinde yaşama imkanı sağlanacak. Bunları destekliyoruz" dedi.

772 KİLOMETREKARELİK ALAN DEAŞ'TAN TEMİZLENDİ

Canikli, 772 kilometrelik alanın DEAŞ'tan temizlendiğini ve TSK'nın desteklediği Özgür Suriye Ordusu'nun kontrolüne girdiğini belirterek, “DEAŞ'a yönelik olarak bu harekat devam edecek. Bir miktar derinlik kazanabilir. Uçuşa yasak bölge ilanı ve buralarda yapıalacak şehirlerde Suriyelilerin ikametinin sağlanması için aktörlerle görüşüyoruz" diye konuştu.

HALEP GÖRÜŞMELERİ SÜRÜYOR

Halep'te ateşkesin sağlanması ve mahsur kalanlara insani yardımların önünün açılması için görüşmelerin sürdüğünü vurgulayan Başbakan Yardımcısı Canikli, “Rakka'nın DEAŞ'tan temizlenmesine yönelik olarak görüşmeler devam ediyor, takvim netleşmedi. Türkiye olarak ABD ile ortak operasyona sıcak baktığımızı, Sayın Cumhurbaşkanımızın bunu Sayın Obama'ya ifade ettiğini belirtmek isterim" dedi.

FETÖ'yle mücadele kararlılığı

Canikli, “FETÖ ile mücadelenin kararlılıkla sürdürülmesi gerektiği sayın Cumhurbaşkanımız tarafından bir kez daha ortaya konulmuştur. Bu mücadele gerçekleştirilirken haksızlığa ve adaletsizliğe fırsat meydan verilmemesi için gereken hassasiyetin sürdürülmesi ve mağduriyetlere fırsat verilmemesi ifade edilmiş ve ayrıntılı bir şekilde FETÖ ile mücadele konusunda bakanlıklarımız yaptığımız konuda gelinen nokta ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmiş ve özellikle bölücü terör örgütü ile mücadelede kuvvetli kararlılık bir kez daha teyit edilmiştir" dedi.Canikli, eğer bir yanlışlık sonucu 'FETÖ' ile bir bağlantısı olmadığı halde görevinden alınan personelin yine Kanun Hükmünde Kararname ile görevlerine iadesinin yapılacağını açıkladı.

Tüketici kredileri için yeni çalışma

Canikli, “Tüketici kredileri ile ilgili olan çalışmamız aşağı yukarı tamamlandı. Çok hassas bir çalışma yapıyoruz. Kredi kartlarında ve tüketicilerindeki taksit sınırlaması getirilmesi ve telafiye yönelik bir çalışma yapıyoruz. Nitekim, 2016'nın ilk 6 ayında kredi kartlarındaki hacimde reel artış negatif. Burada bir ticareti hareketlendirecek bir adım atmamız gerekiyor. Alışverişte taksit sayısının artırılması gerekiyor, yan etkilerin ortaya çıkmaması için çalışmalar yapıyoruz” dedi.