Pist vurulunca hainler kaçamadı

Milli Savunma Bakanı Işık, darbe girişimine kalkışan hainlerin kaçış planlarını açıkladı. Işık, “Bunlar darbenin başarısız olduğunu anladıkları anda üç Casa uçağını hazır ettiler, Akıncı’dan kaçacaklardı. Pist vurulmamış olsaydı, bilin ki bugün darbecilerin neredeyse tamamı yurt dışına kaçmış olurdu” dedi.

Yeni Şafak

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

15 Temmuz gecesinin çok karanlık başladığını belirten Işık, “Gece ne kadar karanlıksa, sabah o kadar aydınlık oldu. Türk demokrasi tarihinin en önemli gecesini yaşadık. Türk demokrasisinin olgunluk seviyesine ulaştığını, aslında o gece bir kez daha teyit etmiş olduk. Bunun, bir FETÖ'nün darbe teşebbüsü olduğu ilk andan itibaren aslında anlaşılmıştı. O gece kimin ne yaptığını, kimin ne yapmadığını tarih yazacak" dedi.

TALİMAT BAŞBAKAN'DAN

Başbakan Binali Yıldırım'ın, darbe girişimi gecesi Akıncı'daki 4. Ana Jet Üssü'nün pistinin vurulmasına ilişkin talimat verdiğini belirten Işık, şunları anlattı:

“Belki ilk açıklama olacak, pistin vurulma gerekçesi, aslında bunlar darbenin başarısız olduğunu anladıkları anda üç tane Casa uçağını hazır ettiler, Akıncı'dan kaçacaklardı. Biz o kaçışın engellenmesi için, 'Acilen pistlerin vurulması lazım, bunlar kaçmamalı, bu hainler kaçamamalı' dedik. İki şey yaptık, bir pistlerin vurulması, iki helikopterlerin kalkışına izin verilmemesi, fiilen engellenmesi.

HELİKOPTER ATEŞ ALTINA ALINDI

Hatta bir helikopter ateş altına alındı ve kalkması engellendi. Eğer Sayın Başbakanımızın o emrinden sonra pist vurulmamış olsaydı bilin ki bugün darbecilerin neredeyse tamamı yurt dışına kaçmış olurdu. Onun için bu kritik anlarda Sayın Başbakanın doğrudan emir vermesinin ne kadar önemli olduğunu gördük. Darbe teşebbüsü sürecinde Akıncılar Üssü'nden bilgi vererek yardımcı olan asker, işçi ve sivil memurlar oldu. Onların da katkısıyla kaçmak için hazırlanan 3 Casa uçağı yerde kaldı."

15 TEMMUZ'DAN DAHA GÜÇLÜYÜZ

Terör örgütü PKK'nın saldırılarını da değerlendiren Bakan Işık, “Bu, terör örgütünün, küresel güç merkezlerinin maşası olduğunun çok net göstergesidir. Şunu, PKK'nın çok iyi bilmesi lazım ki bugün Türkiye Cumhuriyeti 15 Temmuz gecesinden çok daha güçlüdür. Zaaf alanlarını büyük oranda ortadan kaldırmıştır. Terör örgütünün içeride iş birliği yaptığı veya yapmak durumunda olduğu ihanet odakları, devletin içerisinden büyük oranda temizlenmiştir" dedi.

http://image.piri.net/resim/imagecrop/2016/08/19/04/58/resized_30787-77bb554bfikri.jpg

Yurtiçinde saklanıyorlar

Son KHK ile birlikte kara, deniz, hava, jandarma ve sahil güvenlik dahil 3 bin 725 kişinin ihraç edildiği bilgisini veren Işık, firar eden askerlerin sayısına ilişkin soru üzerine, ilk rakamın 311 olduğunu, sonraki süreçte yakalanan ve teslim olanlarla bu sayının düştüğüne dikkati çekti. Işık, “TSK'da 9'u general, amiral, 137 firar var ve bu sürekli düşüyor" dedi. Işık, aralarında Kuzey Görev Komutanı, Güney Görev Komutanı, Harekat Planlama Başkanı ve Gölcük Deniz Ana Üs Komutanının da olduğu 6 amiralin yanı sıra 66. Mekanize Piyade Tugay Komutanı'nın şu anda firarda olduğunu bildirdi. ABD'deki bir komutanın da sığınma talebinde bulunduğunu duyduklarını ve bununla ilgili Dışişleri ve Adalet bakanlıklarının gereken çalışmaları yürüttüğüne işaret eden Işık, GATA'da görevli bir tuğgeneralin de firarda olduğunu ve önemli bir kısmının yurt içinde saklandığını düşündüklerini açıkladı.

İlk sevkiyat pazartesi günü

Işık, 15 Eylül'e kadar zırhlı araçların İstanbul ve Ankara'dan daha önce belirlenmiş yerlere taşınmasıyla ilgili sürecin tamamlanacağını söyledi. Bu çalışmayı Kara ve Hava Kuvvetleri Komutanlıklarıyla koordineli yürüttüklerini belirten Işık, “Kara Kuvvetlerimizin bize verdiği bilgi, önümüzdeki pazartesi günü ilk sevkiyatı Ankara'dan Çankırı'ya yapacağız. Çünkü orada zaten daha önceden hazırlanmış bir yerimiz, kışlamız var. Bu sevkiyat gerçekleşecek ve 15 Eylül'e kadar buradaki zırhlı araçlar taşınmış olacak, planlamamız ona yönelik. Ondan sonra da birliklerin taşınmasını hızlı bir şekilde gerçekleştireceğiz" dedi.

Bu ay YAŞ toplanacak

Yüksek Askeri Şura'nın (YAŞ) gerçekleştirileceği tarih ve ele alınacak konulara ilişkin bilgi veren Işık, YAŞ'ın Türkiye'de bilinenin aksine bir danışma organı olduğunu, istişarenin yapıldığı bir mekanizma olduğunu söyledi. Türkiye'de terfilerden dolayı YAŞ'ın bir icra makamı görüldüğüne dikkati çeken Işık, bunun doğru olmadığını vurguladı. Bakan Işık, “Ağustos ayı içinde bir Yüksek Askeri Şura toplantısı yapmayı hedefliyoruz, bununla ilgili Başbakanlıktan bir tarih bekliyoruz. Burada da konu özellikle albayların durumu olacak. Yani görev süresinin uzatılması uygun görülen albayların görev sürelerinin uzatılmasıyla ilgili bir YAŞ toplantısı yapmayı hedefliyoruz" ifadesini kulandı.