Pegasus Genel Müdürü'nden kaza açıklaması: Soru sorulmasına izin vermedi

Pegasus CEO'su Mehmet Nane, kaza ile ilgili yaptığı ilk açıklamada "Otoritelerle bire bir irtibatlı çalıştık. Karakutunun deşifre çalışmaları başladı. Raporların en kısa zamanda hazırlanmasını bekliyoruz. Saat 13 itibariyle 56 yaralı taburcu edildi. Kara kutular alındı, emniyet altına konuldu. Ve onların deşifre çalışmaları başlatıldı. Hep birlikte raporun çıkmasını bekliyoruz" dedi. Açıklamanın ardından basın mensuplarının soru sormak istemesi üzerine Mehmet Nane, "Gerekli bilgileri zaten aktardım. Sizlere ara ara bilgilendirme yapılacak' diyerek soru sorulmasına izin vermeden salondan ayrıldı.

Pegasus Genel Müdürü Mehmet Nane

Pegasus Havayolları Genel Müdürü Mehmet Tevfik Nane, basın toplantısı düzenledi.

Pegasus Havayolları Genel Müdürü Mehmet Tevfik Nane'nin açıklamaları şöyle:

"ÜÇ AYRI KRİZ MERKEZİ KURULDU"

Kazanın meydana gelmesinden sonra 18.36’da bizim kendi kaza yönetmeliklerimiz doğrultusunda benim başkanlığımda 18 kişilik bir ekip toplanmış ve kazayı sevk ve idareye başlamıştır. Uçakta 177 yolcumuz, 6 mürettebatımız toplam 183 kişi vardı. Maalesef üç vefatımız oldu. 180 misafirimiz, kabin çalışanlarımız dahil hastanelere sevk edildi. Biraz önce gelmeden saat 13,00 itibariyle bu 180 hastaneye sevk edilen misafir ve çalışanlarımızın 56 tanesi evlerine gönderildi.

ŞİRKET OLARAK AÇIKLAMA YETKİMİZ YOK

O nedenle de sivil havacılık regülasyonları olan ve çok katı şekilde yönetilen sektördür. Kaza gerçekleştiği andan itibaren komite otoriteleri geçer. Ve onların yönetiminde bilgi akışı yapılmaktadır, buna ilk açıklama da dahildir. Bizim şirket olarak açıklama yetkimiz yoktur.

KARA KUTULAR DEŞİFRE EDİLİYOR

Biz de Pegasus Havayolları olarak kurulduğumuz günden beri kuralları bire bir şekilde uymakta ve faaliyetlerimizi gerçekleştirmekteyiz. İşe alım sürecinden bagaj sevkine kadar geçen tüm yolculuğu kapsamaktadır. Ve tüm bu süreç Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’müzün yayınladığı kanun, yönetmelik ve regülasyonlar doğrultusunda yapılmaktadır.

Şirketimizin yıllık bazdaki skorları Avrupa Birliği standartlarından yüksektir. Tüm pilotlarımız risk almamaları, risk görüyorsa pas geçmeleri, gerektiğinde yedek meydana devretmek için teşvik edilmektedir. Bu uygulamalarımız sözde değildir, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğümüz tarafından her yıl denetlenmektedir. Uçaklarımız 5.3 yaş ortalamasıyla teknik ortalaması yüksek, genç uçaklardır. Ve bu uçaklarımızın bakımları regülasyonlarla uyum içinde takip edilir. Bu tür olaylar birçok faktörün bir araya gelmesinden oluşmaktadır. Kaza araştırma sürecinde çıkacak her türlü geliştirme ve iyileştirmeyi yerine getireceğimizi peşinen taahhüt ederiz. Kimsenin bu noktada şüphesinin olmaması gerekmektedir.

Sizlerden de istirhamımız vardır. Bu yaraları ne kadar hızlı sararsak giden canları yerine getirmek mümkün değil ama en azından kalanların acısını hafifletmek elimizde. Biz de bu açıdan elimizden geleni yapmayı kendimize görev olarak edindik. Gelip bu acılı günümüzde mesajlarımızı iletmemize yardımcı olduğunuz için ben şahsım ve şirketim adına çok teşekkür ederim.

SORU ALMADAN TOPLANTI SALONUNDAN AYRILDI

GÜNDEM
Uçak kazasından yaralı kurtulanlar o anları anlattı: Sürünerek kendi imkanlarımla çıktım

GÜNDEM
Sabiha Gökçen Havalimanı'nda incelemenin ardından enkaz kaldırma çalışmalarına başlanacak

GÜNDEM
Pistten çıkan uçakta hayatını kaybedenlerin kimlikleri belirlendi

GÜNDEM
Sabiha Gökçen Havalimanı'nda pistten çıkan uçak için ABD'den heyet geliyor

EKONOMİ
Pegasus'tan Sabiha Gökçen'deki kazaya ilişkin açıklama

EKONOMİ
THY'den Sabiha Gökçen seferleri hakkında yeni açıklama: Normale döndü

GÜNDEM
Pistten çıkan uçağın pilotuna kuleden kuyruk rüzgarı uyarısı: Öndeki 2 uçak pisti pas geçmiş

GÜNDEM
Sabiha Gökçen Havalimanında uçuşlar tekrar başladı

GÜNDEM
Sabiha Gökçen Havalimanı’nda pistten çıkan uçağın radar görüntüleri ortaya çıktı

GÜNDEM
Pegasus uçağı pistten çıktı