Ankara'da faaliyet gösteren ve uluslararası bağlantıları olan bir şirketin Yönetim Kurulu Başkanı bilgi güvenliğini sağlamak için binaya 'Jammer' kurdu. Frekans karıştırıcı olarak bilinen ve cep telefonlarının sinyallerini kesen Jammer'ı kurduğu ve kullandığı iddiasıyla şirketin yönetim kurulu başkanı hakkında, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı 2813 sayılı Telsiz Kanunu'na muhalefet ettiği gerekçesiyle soruşturma başlattı.
SATAN ŞİRKET DE MAHKEMELİK
Soruşturma sonrasında savcılık şirket yöneticisi hakkında Telsiz Kanunu'nun 32/a maddesine dayanılarak 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açtı. Üç yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan sanık, yaptığı savunmada şirketinde bilgi güvenliğini sağlamak amacıyla kendisine tanıtımı yapılan 'jammer'ı aldığını, bunun temininin suç olduğunu bilmediğini söyledi. Jammer'i izinsiz Türkiye'ye getirip özel bir şirkete satan firma hakkında da ayrı bir ceza davası açıldı.
CİHAZ VERİCİ TELSİZ SINIFINA GİRİYOR
Mahkeme, şirketinde bilgi güvenliğini sağlamak amacıyla 'Jammer' sistemini kuran kişi hakkında mahkumiyet kararı verirse, özel şirketler 'jammer' kullanamayacak. Ancak, mahkeme 'Jammer' kullanan sanığın beraatine karar verirse özel şirketlerin 'Jammer' kullanmasının önü açılmış olacak.
'Jammer' cihazı, 'verici telsiz' cihazları olarak biliniyor. Fiziki bağlantı olmadan elektromanyetik dalgalar yoluyla açık veya kodlu ses, data ve resimleri transfer eden cihazlar sınıfına giriyor. 'Jammer' telsiz dalgalarının yanı sıra, ultraviyole, kızılötesi ışınlarla ya da bunların hepsiyle çalışan türleri bulunuyor.
İletişimi engelliyor, bombayı bozuyor
Mahkemenin atadığı bilirkişi tarafından hazırlanan raporda sinyal bozucu olarak bilinen 'Jammer'in kullanımının ilgili devlet kurumlarının iznine bağlı olduğu belirtildi. Raporta cihazların kullanım alanları şöyle sıralandı: