Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca ÖSYM'nin yaptığı sınavlara ilişkin yürütülen soruşturmada ulaşılan bulgular, FETÖ'nün soru hırsızlığının boyutunu gözler önüne serdi. Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçları Soruşturma Bürosu savcısı Ender Coşkun'un yürüttüğü soruşturma kapsamında daha önce ÖSYM'nin soru hazırlama biriminde görevli 3 şüpheli gözaltına alındı. Şüphelilerden 2'si tutuklanırken, 1'inin itirafçı olduğu öğrenildi. İsmi gizli tutulan itirafçının savcılığa, “Sır Odasındaki bilgisayarlara yüklenen sorular 'sanal sunucu' vasıtasıyla ele geçiriliyor. Erişim yetkisi bulunan kişiler bu bilgisayarlara soruları yükleyebiliyor, alabiliyor ve silebiliyor" dediği öğrenildi.
KOZMİK ODADA İNCELEME
İtirafçı'nın beyanları üzerine Savcı Coşkun ve beraberindeki bilişim uzmanı polisler, ÖSYM'nin en mahrem yeri olan soru hazırlama birimi ve soruların tamamlandıktan sonra yüklendiği “Kozmik Oda"da inceleme yaptı. Göz okuma “retina sistemi"yle girilen odadaki bilgisayarlarda yapılan ilk incelemede, uzaktan erişimi sağlayan “sanal sunucu" tespit edildi. Bu birimlerde çalışan ve bilgisayarlara erişim yetkisi bulunanların bu sunucu sayesinde soruları uzaktan erişim yöntemiyle ele geçirdikleri belirlendi.
TAŞINABİLİR BELLEKLERE KOPYA
Yapılan incelemede, söz konusu bilgisayarda bulunmaması gereken flaş bellek girişinin de olduğu tespit edildi. FETÖ üyelerinin ikinci bir yöntem olarak ise soruların yüklendiği bilgisayarlarda arayüz oluşturduğu, bu arayüzlerden de taşınabilir belleklerle soruları ele geçirdiği anlaşıldı. Her iki yöntemle dışarı sızdırılan soruların Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği olmak üzere FETÖ'ye ait kurum ve kuruluşlarda mensuplarına dağıtıldığı saptandı.
BAKANLAR KURULU KARAR VERDİ
Bakanlar Kurulu kararıyla ÖSYM'nin Kozmik Odası'na giren Başsavcılık, son 15 yılda yapılan tüm sınavları mercek altına aldı. Ayrıca, ÖSYM'deki başta Kozmik Odada olmak üzere tüm birimlerdeki bilgisayarlardan alınan imaj ve Log kayıtları incelenecek. Yapılacak inceleme sonucu sisteme kimlerin direk ya da uzaktan erişim sağladığı, hangi tarihlerde kaç kez girildiği ortaya çıkarılacak. Ayrıca hangi sınava ait soruların da ele geçirildiği anlaşılacak. Bunun yanı sıra Kozmik Oda girişinde bulunan Retina sistemindeki kayıtlı personel listesi de incelemeye alındı. Buradaki personellerin kimler olduğu ve giriş-çıkış tarihlerinin de tespit edileceği kaydedildi.
Soru hırsızı
Ankara Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma da önemli detaylar da ortaya çıkıyor. Hakkında yakalama kararı bulunan Fatih Üniversitesi eski Rektörü Şerif Ali Tekalan'ın 2008 yılında 56 yaşında iken girdiği Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'nda (ALES) 100 sorunun 96'sını doğru cevapladığı tespit edildi. Bu dönemlerde sınavlara girerek yüksek başarı gösteren adayların arasında çok sayıda kişinin, FETÖ'nün haberleşmek için kullandığı 'Bylock' programı kullandığının da tespit edildiği belirtildi.
2016'da da çalmışlar
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, üniversiteye giriş, kamuya yerleşme ve kamuda yükselmeye ilişkin toplam 20 sınavla ilgili soruşturma yürütüyor. FETÖ'nün ÖSYM'de kurduğu tezgahla 2016 yılına ait sınav sorularının dahi ele geçirilmiş olabileceği değerlendiriliyor. Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Bürosunda görev yapan 8 cumhuriyet savcısı, bu sınavlarda soruların FETÖ/ PDY tarafından sızdırılıp sızdırılmadığını ve başka usulsüzlükler yapılıp yapılmadığını araştırıyor. Başsavcılığın mercek altına aldığı sınavlar şunlar: “2010 KPSS Eğitim Bilimleri, 2010 KPSS Genel Yetenek-Genel Kültür Sınavı, 2012 KPSS, 2012 Adli Yargı Hakim ve Savcı Seçme Sınavı, 2014 LYS, 2005-2013 arasındaki Komiser Yardımcılığı Sınavları, 2009 Polis Koleji Sınavı, 2012 Polis Akademisi Sınavı, 2011 Adalet Bakanlığı Yazı İşleri Müdürlüğü Sınavı, 2012 Astsubaylık Sınavı, 2010 SHÇEK Müfettiş Yardımcılığı Sınavı, 2014 Adalet Bakanlığı İdari Yargı Hakim Adaylığı Sınavı."