Türkiye, uluslararası hukuktan doğan hakkını kullanarak Antalya’nın bin 300 metre uzağındaki civarında sismik araştırma yapmak için Navtex ilan edince Akdeniz’de tansiyon yükseldi. Lozan’a aykırı olarak Meis Adası’nı işgal edip silahlandıran Yunanistan, Türkiye’ye engel olmak için karşı Navtex yayınlayıp ordusunu alarm durumuna geçirdi. Türk Silahlı Kuvvetleri, olası bir çatışma riskine karşı 15’e yakın savaş gemisi, ’lar ve F16’larla bölgede bayrak gösterdi.
YUNAN ORDUSUNDA TATİLLER İPTAL EDİLDİ
’deki çalışmalarını uluslararası hukuka uygun olarak devam ettiren Türkiye, önceki gün Meis ve Rodos arasında kalan bölgede sismik araştırma yapmak için Navtex ilan etti. 21 Temmuz-2 Ağustos tarihleri arasında geçerli olmak üzere yayınlanan mesajda, bu bölgede Oruç Reis, Ataman ve Cengiz Han gemilerinin sismik araştırma yapacağı belirtildi. Bu Navtex’in ardından Yunanistan alarma geçti. Güney Kıbrıs’ta bulunan Yunanistan Genelkurmay Başkanı Konstantinos Floros, acil olarak ülkesine geri döndü. Tüm tatilleri askıya alıp orduyu ‘kırmızı alarm’ seviyesine geçiren Floros, “Kara, hava ve denizde gerektiğinde hakim olmayı hedefliyoruz” açıklaması yaptı.
15 GEMİ GÜVENLİ HALE GETİRDİ
4 KOLDAN DESTEK ARAYIŞI
Sahadaki yüksek tansiyon diplomasiye de yansıdı. Türkiye’deki Yunan Büyükelçiliği, Dışişleri’ne konuyla ilgili rahatsızlığını iletti. NATO ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde de konunun gündeme getirilmesi için girişim başlattı. Yunan Savunma Bakanı Nikolaos Panagiotopoulos da ABD Savunma Bakanı Mark Esper’i aradı. Yunan basınına göre Yunan Bakan “Hükümranlık haklarını kullanmaya ve kendimizi korumaya hazırız” dedi.
AB VE ABD YİNE ATİNA’DAN YANA
Resmi bir açıklama yayınlayan ABD Dışişleri Bakanlığı ise Türkiye’ye duyurulan planları askıya alması ve bölgede tansiyonu arttıracak adımlardan kaçınması çağrısı yaptı. Almanya da gerilimde Yunanistan’a destek verdi. Atina’da bulunan Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Yunan Başbakan Kiryakos Miçotakis ile yaptığı görüşmede Yunanistan’a destek mesajı verdi. Miçotakis ise Türkiye’ye karşı yaptırım istedi. Ayrıca Yunan Başbakan’ın bugün ülkedeki tüm parti liderleri ile araya gelerek durum değerlendirmesi yapacağı ifade edildi. Öte yandan Yunan muhalefeti, hükümeti Türkiye’ye karşı pasif kalmakla suçladı. Eski Başbakan Aleksis Çipras, Türkiye’nin bölgeye 40 savaş gemisi gönderdiğini iddia ederek, “Miçotakis hükümeti çok pasif. Acil kriz masası kurulmalı” dedi.
Yunanistan hayal aleminde
Meis Adası hukuken bizim
Milli Savunma Bakanlığı eski Genel Sekreteri emekli Kurmay Albay Ümit Yalım, Meis Adası civarında arama yapmanın Türkiye’nin hukuki hakkı olduğunu söyledi. Türkiye’nin 1923 Lozan Antlaşması ile Meis’in de aralarında olduğu 14 ada üzerindeki hakkını İtalya’ya bıraktığını ifade eden Yalım şunları kaydetti:
ORASI TÜRK TOPRAĞI
“2. Dünya Savaşı’ndan sonra 1947’de Paris Anlaşması ile 12 ada İtalya’dan alınıp Yunanistan’a verildi. Uluslararası anlaşmalar hukukuna göre bir anlaşmanın maddesi değişirse mutlaka taraf olan devletlerin tamamının ya da çoğunluğunun o değişiklikte imza atması lazım. Şimdi 12 ada Lozan’ın 15. maddesinde geçiyordu. Türkiye Lozan’da taraftı ancak Paris’te taraf değildi. Dolayısıyla burada gayri hukuki bir devir oldu. Hukuken Türkiye’nin onayı ve rızası olmadan böyle bir devir yapılamaz. İtalya 12 ada üzerindeki egemenlik haklarından vazgeçtiği zaman hukuken aslına rücû ediyor. Yani Türk toprağı olur. Şimdi buradan bakarsak Yunanistan’ın Meis Adası üzerinde egemenlik hakkı bile yok ki itiraz hakkı olsun. Bizim petrol arama ruhsatları da zaten Meis Adası’nın kara suları dışında. Bunu engelleyemezler. Yunanistan akıntıya karşı kürek çekiyor.”
ADALAR SİLAH DEPOSU
Lozan’da adaların silahsız olacağını ilişkin açık bir madde bulunduğunu vurgulayan Yalım, bu adalardan birisini de Meis adası olduğunu ifade etti. Ege’deki 23 adanın büyük kısmını cephaneliğe çevrildiğini aktaran Yalım, Yunanistan’ın Meis’te alay seviyesinde bir birlik ve küçük bir askeri havaalanı olduğunu ifade etti.
Haklarımızı koruyacağız