Okul ve sınav başarısı paralel

Milli Eğitim Bakanlığı’nın, bu yıl ilk kez yapılan LGS sınavının sonuçlarına göre hazırladığı rapora göre, okul başarı puanı ile merkezi sınav puanları arasında paralellik var. Kız öğrencilerin ortalama puanları, matematik dışındaki tüm alt testlerde erkek öğrencilerden daha yüksek, öğrencilerin boş bıraktığı soruların en fazla olduğu ders ise matematik.

Yeni Şafak
Öğrenciler en yüksek başarıyı Türkçe’de, en düşük başarıyı Matematik dersinde gösteriyor.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), bu yıl ilki gerçekleştirilen 2018 Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınavın sonuçlarına göre öğrencilerin performansını içeren değerlendirme raporu hazırladı. Buna göre 2017-2018 eğitim öğretim yılında 8’inci sınıftan toplam 1 milyon 192 bin 799 öğrenci mezun oldu. 2 Haziran’da LGS kapsamında yapılan merkezi sınava 1 milyon 9 bin 260 öğrenci başvurdu, bu öğrencilerin 971 bin 657’si sınava katıldı. Mezunların yüzde 81,46’sının sınava katılması, öğrencilerin sınava talebinin yoğun olduğunun göstergesi olarak yorumlandı.

EN YÜKSEK PUANLAR TÜRKÇE, EN DÜŞÜKLER MATEMATİKTE

Sınav sonucuna göre, merkezi olarak yerleştirilen öğrencilerin farklı testlerdeki performanslarını değerlendirmek için ortalama ham puanları incelendi. Buna göre 20 soruluk testler arasında öğrencilerin en yüksek başarıyı 16,48 ortalama ile Türkçe’de, en düşük başarıyı ise 6,99 ortalama ile matematik testinde gösterdiği ortaya çıktı. Soruların boş bırakılma düzeylerini belirlemek için her bir sorunun kitapçıktaki sırası dikkate alınarak soruları boş bırakan öğrencilerin oranları hesaplandı. Öğrenciler en çok yüzde 28,99 oran ile matematik testindeki soruları boş bıraktı. Matematiği yüzde 6,25 oran ile fen bilimleri testi, yüzde 4,42 oran ile yabancı dil testi izledi. Öğrencilerin testlerdeki ham puan ortalamalarının cinsiyete göre değişimi incelendi ve kız öğrencilerin ortalama puanlarının matematik dışındaki tüm testlerde erkek öğrencilerden daha yüksek olduğu belirlendi. Kız öğrencilerin erkek öğrencilerle kıyasla en başarılı oldukları testler Türkçe ve yabancı dil oldu. Ortalama ham puanları arasındaki farkın en düşük olduğu test ise matematik olarak belirlendi.

OBP VE SINAV PUANLARI UYUMLU

Öğrencilerin ortaokulda gösterdikleri akademik başarının bir göstergesi olan okul başarı puanları (OBP) ile merkezi sınav puanları arasındaki ilişki de raporda incelendi. İki puan türü arasındaki ilişkiyi incelemek için korelasyon katsayısı hesaplandı, OBP ile merkezi sınav puanları arasında güçlü ve pozitif bir ilişki bulundu.

Anne-baba eğitimi önemli

Raporda, anne ve baba eğitim seviyesi ile öğrencinin sınav puanları arasındaki ilişki de incelendi. Elde edilen sonuçlar, anne ve baba eğitim seviyesi yükseldikçe ortalama merkezi sınav puanlarının da belirgin şekilde arttığını gösterdi. Anne eğitim seviyesi ilkokul olan öğrenciler ile lisansüstü olan öğrencilerin ortalama merkezi sınav puanları arasında 60 puandan fazla fark bulundu.

GÜNDEM
648 okul açılacak