New York'ta resmi temaslar başladı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, New York'un ev sahipliğinde düzenlenen BM Genel Kurulu 71. Dönem Genel Görüşmeleri kapsamında resmi temasların başladığını duyurdu.

Yeni Şafak
Arşiv

BM Genel Kurulu 71. Dönem Genel Görüşmeleri başladı. Tüm dünyadan 135 civarında devlet ve hükümet başkanının katılması beklenen haftada Suriye krizi ile göçmen ve sığınmacılar konusu öne çıkacak.

Üst düzey diplomasi haftasında bu yıl öne çıkması beklenen konular arasında sığınmacı ve göçmen sorunu ile Suriye krizi ilk sırada yer alıyor. Bu kapsamda BM Genel Kurulu'nda pazartesi günü "BM Mülteci ve Göçmenler Zirvesi" gerçekleştirilecek. Zirve'de hem ülkelerin yapacağı katkılar anlatılacak hem de bu konuda atılacak adımlar için hazırlanan "New York Deklarasyonu" kabul edilecek.

DÜNYA
Liderler küresel sorunları görüşmek için BM'de buluşuyor

Bakan Çavuşoğlu'nun temasları başladı

Genel Kurul'da gerçekleşecek açılış konuşmalarının ardından düzenlenecek yuvarlak masa toplantılarından birine de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu eşbaşkanlık yapacak.

Bakan Çavuşoğlu, resmi Twitter hesabı üzerinden yapmış olduğu açıklamada temaslara ilişkin olarak bilgi verdi.

İlk görüşme AB'yle

Bakan Çavuşoğlu, AB Komisyonu 1. Başkan Yardımcısı Timmermans ile görüştü. Söz konusu toplantıda, FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimi, göç ve vize serbestisi konularını ele alındı.

Çavuşoğlu, daha sonra Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland ile bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan üç konuyu anlatacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Kurulu'na katılmak üzere 19 Eylül'de ABD'ye gidecek. Erdoğan'ın liderler zirvesinde yapacağı konuşmada üç konu üzerinde önemli mesajlar vermesi bekleniyor. Erdoğan, Türkiye'nin sığınmacı politikası, FETÖ darbe girişimi ve terörle mücadeleyi anlatacak.

DÜNYA
Cumhurbaşkanı Erdoğan BM Genel Kurulu'na hitap edecek

"Türkiye, BM'nin tüm çalışmalarına katkı sağlıyor"

Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Halit Çevik, BM Mülteci ve Göçmenler Zirvesi'nin Türkiye'de gerçekleşen Dünya İnsani Zirvesi'nin takibi açısından son derece önemli olduğunu söyledi.

Türkiye olarak, sığınmacı yükünün diğer ülkelerce de paylaşılmasını istediklerini ve bu zirvenin buna katkı vermesini umduklarını dile getiren Çevik, Obama'nın düzenleyeceği toplantıda da ülkelerin mülteci kabul etme ve sığınmacılara destek verme konusundaki taahhütlerinin ele alınacağını ifade etti.

Çevik Türkiye'nin, BM görüşmeleri kapsamında mülteciler, kalkınma gündemi, kalkınmada kapsayıcılığın sağlanması, yeni genel sekreter seçim süreci gibi birçok konudaki çalışmalara katkı yapacağını belirterek, "Biz Türkiye olarak, sadece siyasi konular değil diğer bütün alanlarda da BM ile yoğun işbirliği içindeyiz. Burada yapılan çalışmaların hepsine katkıda bulunuyoruz." dedi.

Çevik, bu yılki toplantının kendisi için de özel olduğunu, BM toplantılarının ardından kendisinin de yeni görev yeri olan Atina'ya gitmek için New York'tan ayrılacağını sözlerine ekledi.