NATO Avrupa Müttefik Kuvvetleri Yüksek Komutanı General Philip Breedlove, Rusya'nın bölgedeki istikrarsızlaştırıcı etkisinin kalıcı ve küresel nitelikte olduğunu belirterek, "Bu fırsatçı öz güvenle başa çıkmamız için caydırıcılığımızı artırmamız lazım" dedi.
NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda basın mensuplarıyla bir araya gelen Breedlove, Avrupa'nın çok farklı ve zor bir güvenlik ortamıyla karşı karşıya kaldığını dile getirerek, Rusya'dan kaynaklı meydan okumaların küresel ve kalıcı nitelikte olduğunu, bölgedeki istikrarı kırılgan hale getirdiğini belirtti.
Breedlove, kalıcı çözümün devletlerin bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne, uluslararası sınırlara saygı ile mümkün olduğuna işaret etti.
Rusya'nın kapasitesini artırdığını ve iddialı bir stratejik niyet ortaya koyduğunu ifade eden Breedlove, "Bu fırsatçı öz güvenle başa çıkmamız için caydırıcılığımızı artırmamız lazım" diye konuştu.
Güneyde, devlet ve devlet dışı aktörlerden kaynaklanan zorluklar olduğunu söyleyen Breedlove, Kuzey Afrika, Sahel bölgesi, Sahra altı ülkelerindeki aşırılık, şiddet ve terörizmin NATO ülkeleri için tehdit oluşturduğunu ifade etti.
Doğudan ve güneyden kaynaklanan tehditlerin uzun süre varlığını sürdüreceğine işaret eden Breedlove, NATO'nun "Hazırlıklılık Eylem Planı"nın konvansiyonel ve konvansiyonel olmayan tehlikelere cevap verebilecek nitelikte olduğunu kaydetti.
EĞİT-DONAT'LA İLGİLİ HAZIRLIKLAR TAMAM
Breedlove, eğit-donat programıyla ilgili soru üzerine, programla ilgili hazırlıkların tamamlandığını, geriye sadece görüşülmesi gereken birkaç detay kaldığını belirtti. Eğit-donat programının yürütüleceği tesisleri gezdiğini ifade eden Breedlove, Türk ordusunun sağladığı imkanlardan ve gördüğü hazırlıktan etkilendiğini dile getirdi.
Eğit-donat programının Suriyeli muhaliflerin kapasitelerini artırmayı ve kendilerini daha iyi savunmalarını sağlamayı hedeflediğini dile getiren Breedlove, eğitilip donatılacak muhaliflerin nasıl seçileceği konusunda Türkiye ile görüş birliği içinde olduklarını aktardı. Breedlove, "Seçilmemeyi gerektirecek tüm noktalarda hemfikiriz" diye konuştu.
Patriot füze savunma sistemleriyle ilgi soru üzerine Türkiye'nin bağımsız bir ülke olduğu ve hangi füze sistemini alacakları konusunda kararın kendisine ait olduğunu anlatan Breedlove, NATO komutanı olarak Türk muhataplarıyla yaptığı görüşmede NATO füze savunma sistemiyle uyumlu bir sistemin alınmasının önemini dile getirdiğini söyledi. Breedlove, geniş bir füze savunma sistemine entegre olmanın büyük fayda getireceğini belirtti.
Breedlove, "NATO tarafından sayısı artırılan NATO Acil Mukabele Kuvveti ile bu yeni tesis edilen "Öncü Birlik"in getireceği mali yük ve durumun sürdürülebilirliğiyle" ilgili soru üzerine, konunun daha önce yapılan NATO toplantısında da gündeme geldiğini, 6 ülkenin "Öncü Birlik" kurulması konusunda gönüllü olduğunu ve ilk toplantıda beklediklerinin üzerinde destek gördüklerini ifade etti.
Pek çok NATO ülkesinin mali endişeleri olduğunu ancak bu ülkelerin NATO'da yaşanan değişimin bir parçası olmak için girişimde bulunduğunu kaydeden Breedlove, "Öncü Birlik"in NATO'daki değişikliğin küçük bir parçasını oluşturduğunu vurguladı.
NATO'da yapılmasına karar verilen değişikliklerin çok önemli olduğunu vurgulayan Breedlove, Türkiye dahil pek çok ülkenin ortaya çıkan zorluğu göğüslemek konusunda öne çıktığını vurguladı.
RUSYA'YA ÇAĞRI
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Rusya'ya çağrıda bulunmak istiyoruz. Doğu Ukrayna'nın istikrarının kasıtlı bir şekilde bozulmasının durması, ayrılıkçılara verdiği desteği sonlandırması ve Ukrayna'dan sınırlarından kuvvetlerini ve teçhizatını çekmesi, siyasi bir çözüme yönelik adım atması. Aynı zamanda Ukrayna'nın reform ve uzlaşma noktasında attığı adımları memnuniyetle karşılıyoruz" dedi.
Antalya'da devam eden, NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı çerçevesinde düzenlenen toplantıda NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna'daki gelişmeler hakkında bilgi verdi.
NATO'nun Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne desteğini kararlı bir şekilde sürdürdüğünün altını çizen Stoltenberg, “Ukrayna'nın kendi geleceğini tayin etme hakkına saygı göstermektedir. Bu dışarıdan müdahale olmaksızın gerçekleşmelidir. Rusya'nın saldırgan eylemlerini kınıyoruz ve Rusya'nın uluslararası hukuka tam olarak uyma konusunda çağrıda bulunuyoruz. Rusya'nın Kırım'ı ilhakı yasa dışıdır, gayri meşrudur. Bunu tanımadık, tanımayacağız. Rusya'nın Kırım'da devam eden geniş kapsamlı askeri varlığını kınıyoruz. Kırım'da nükleer silahların ve yeni sistemlerin konumlandırılması konusunda da derin bir endişe duyuyoruz. Rusya'nın Karadeniz bölgesinde askeri varlığını arttırma konusunda endişe duyuyoruz. Bu bölgenin istikrarını tehdit etmektedir. Minsk Antlaşmaları Doğu Ukrayna'daki ihtilafın diplomatik ve diyalog yoluyla çözülmesi için en iyi fırsatı oluşturmaktadır" dedi.
Ateşkes ihlallerinde bir artış yaşandığını kaydeden Stoltenberg, “Bu ayrılıkçılar tarafından gerçekleştiriliyor. Rusya'nın onlara devam eden desteği ve AGİT gözlemcilerinin çalışmalarının engellenmesi bizi endişelendiriyor. Bütün bunlar Minsk Anlaşmalarının ihlali anlamına gelmektedir. Tarafların bu anlaşmaların tam olarak uygulanması noktasında sorumluğu vardır. Rusya da bu açıdan önemli bir sorumluluğa sahiptir. Rusya'ya çağrıda bulunmak istiyoruz. Doğu Ukrayna'nın istikrarının kasıtlı bir şekilde bozulmasının durması, ayrılıkçılara verdiği desteği sonlandırması ve Ukrayna'dan sınırlarından kuvvetlerini ve teçhizatını çekmesi, siyasi bir çözüme yönelik adım atması. Aynı zamanda Ukrayna'nın reform ve uzlaşma noktasında attığı adımları memnuniyetle karşılıyoruz. Müreffeh ve demokratik bir gelecek sağlamanın yolu reformlardan geçmektedir. Ukrayna'nın devam eden çabalarını destekliyoruz. Ukrayna'nın kendi savunma gücünü arttırması içinde işbirliği yapmaya devam ediyoruz.Lojistik, siber savunma ve yaralı askerlerin rehabilitasyonu konusunda Ukrayna'ya verdiğimiz desteği arttırdık. Kiev'deki ofisi güçlendirdik. Ukrayna hükümeti ve Savunma Bakanlığı'na danışmanlar gönderdik. Ukrayna bu sonbaharda NATO liderliğinde afetle mücadeleye yönelik bir tatbikat düzenleyecektir. Ortaklığımız güçlü şekilde devam etmekte ve gücünü giderek arttırmaktadır" açıklamasını yaptı.
NATO'DAN UKRAYNA'YA TAM DESTEK
"Ukrayna'ya ne gibi destekler verilecek?" şeklindeki soruya ise Stoltenberg, “Siber savunmayla alakalı, yaralı askerlerin rehabilitasyonunu sağlıyoruz. NATO askeri danışman sayısını arttırdık, destek veriyorlar. NATO önderliğinde bir tatbikat olacak. Ukrayna'ya güçlü bir siyasi desteği var NATO'nun bunu da devam ettirecek. NATO ülkelerinin başkentlerinden Ukrayna'ya ziyaretler gerçekleştiriliyor. Çeşitli ülkeler var ki daha da fazla yardım sağlıyorlar. İkili destekler artmaya başladı. Kısmen askeri eğitim faaliyetleri bunlar. ABD'nin, Birleşik Krallık'ın sağladığı eğitimler. NATO müttefiklerinin askeri olmayan destekleri de var. Siyasi uygulamalı ve ikili desteklerden oluşan bir paket de var" diye cevap verdi.
"MİNSK ANLAŞMASI UYGULANMALI"
"Ateşkes ihlalleri konusunda ne düşünüyorsunuz?" sorusuna ise Stoltenberg, şu cevabı verdi: “Minsk anlaşmaları tam olarak uygulanıyor. Bütün taraflarca ateşkese saygı demektir. Ağır silahların çekilmesidir. AGİT gözlemcilerinin tam erişiminde olması gerekiyor. Gözlemciler olarak ateşkesin uygulanıp uygulanmadığını denetleyebilsinler. Minsk anlaşmalarının siyasi boyutunun da tam olarak uygulanması gerekiyor. Özel bir statünün olması burada seçimlerin olması demek bu. Bu da Minsk anlaşmasının bütün boyutlarının uygulanması demek. Minsk anlaşmaları tek mümkün olan yöntemdir. Doğu Ukrayna'da barışa dayalı bir çözümün uygulanması için. Tam olarak uygulanmasını desteklemeyi sürdürüyoruz."
“SOĞUK SAVAŞ DEĞİL"
Stoltenberg, Rusya ile NATO arasındaki durumun soğuk savaş olarak algılanmasının yanlış olduğunu dile getiren Stoltenberg, “Doğru bir niteleme olmaz. Aynı durum içinde değiliz. O zaman ideolojik olarak bir mücadele vardı. İki blok vardı. Bütün dünyayı etkiledi o bakımdan net fark var. Net farklar var. Stratejik bir ortaklık içinde değiliz. Soğuk savaş gibi durumun içinde de değiliz. Komşularımızla da bir arada çalışıyoruz. Kararlı şekilde yanıt veriyoruz. Her şey savunmaya yöneliktir" diye konuştu.
“ANTLAŞMALARI TANIMIYORUZ"
"Gürcistan'da nasıl bir mesaj verdiniz?" sorusu üzerine de Stoltenberg, “Gürcistan'da eğitim merkezi kurulması ve egemenliğinin bütünlüğünün korunması var bu pakette. Hiçbir şekilde Rusya ile aradaki yapılan anlaşmaları tanımıyoruz. Gürcistan önemli bir ortaktır. Yakın işbirliğimizi devam ettireceğiz" diye cevap verdi.
"Rusya'yı uluslararası hukuka uymaya çağırıyoruz"
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'nın Kırım'da nükleer silah konuşlandırması ihtimalinden derin endişe duyduklarını açıkladı.
NATO'nun Ukrayna'nın bağımsızlığını, toprak bütünlüğünü ve dış müdahalelerden bağımsız olarak kendi geleceğine karar verme hakkını kesin şekilde savunacağını vurgulayan Stoltenberg, "Rusya'nın saldırgan eylemlerini güçlü bir şekilde kınıyoruz ve Rusya'yı uluslararası hukuka uymaya çağırıyoruz. Kırım'ı ilhakı hukuk dışı ve gayrimeşru, tanımıyoruz ve tanımayacağız" diye konuştu.
Rusya'nın Kırım'da devam eden askeri yığınağını da kınadıklarını açıklayan Stoltenberg, "Kırım'da nükleer silah ve bu silahlara ait atış sistemlerinin konuşlandırılması ihtimalini içeren ifadelerden derin endişe duyuyoruz" ifadesini kullandı.
Stoltenberg, Rusya'nın Karadeniz bölgesindeki askeri yığınağın bölgesel istikrar açısından sonuçları olacağını kaydetti.
Minsk Anlaşması'nın Ukrayna'nın doğusundaki anlaşmazlığın çözümü için en iyi yöntemi sunduğunu belirten Stoltenberg, ancak ateşkesin giderek daha fazla ihlal edildiğini, Rusya'nın ayrılıkçılara yardımının sürdüğünü, AGİT gözlemcilerinin engellenmeye devam edildiğini söyledi.
Stoltenberg, tüm tarafları üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye çağırdı. Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusunu istikrarsızlaştırmaya son vermesi, ayrılıkçıları desteklemeyi bırakmasını ve Ukrayna'daki askeri malzemelerini geri çekerek siyasi çözümü desteklemesi gerektiğini vurguladı.
Ukrayna'nın reform ve uzlaşı çabalarını takdirle karşıladıklarını ifade eden Stoltenberg, reformların müreffeh ve demokratik bir gelecek için anahtar olduğunu anlattı. Sahip oldukları yakın işbirliğinin Ukrayna'nın kendini savunma kapasitesini artıracağını dile getiren Stoltenberg, Ukrayna'yı komuta, lojistik, siber güvenlik ve yaralı askerlerin rehabilitasyonu konusundaki desteklerine işaret etti.
Kiev'deki NATO ofisinin personel sayısını artırdıklarını aktaran Stoltenberg, Ukrayna hükümetine özellikle de Ukrayna Savunma Bakanına danışmanlık sağlayacaklarını duyurdu.
Stoltenberg, Ukrayna'nın sonbaharda yapılacak NATO öncülüğündeki Afet Müdahale Tatbikatı'na ev sahipliği yapacağını açıkladı.
ABD, Kanada ve İngiltere'nin Ukrayna'ya askeri eğitim desteği vereceğini söyleyen Stoltenberg, pek çok NATO ülkesinin de Ukrayna'ya öldürücü olmayan askeri malzeme yardımında bulunacağını bildirdi.