Türkmenistan Devlet Başkanı'nın Ankara ziyareti sırasında yeniden gündeme gelen ve Hazar doğalgazını 2013 yılından itibaren Avrupa'ya taşıyarak, Rus gazına bağımlılığı azaltma hedefiyle yola çıkılan Nabucco Projesi'nde, tartışılan statü çerçevesinde İran ve Rus gazına da yeşil ışık yakılması, kafaları karıştırdı. ABD'nin karşı çıkmasına karşın Nabucco'da İran gazının projede gözardı edilemeyeceğini belirten Türkiye'nin, “Rus gazının da boru hattına çekilebileceği” tezi, “temel hedeften uzaklaşılacağı” eleştirilerine yolaçtı. Nabucco'nun kurucu ortaklarından BOTAŞ'ın Genel Müdürü Saltuk Düzyol, Rus gazına da karşı olmadıklarını belirterek, “Tartışılan çeşitli statülere rağmen, projeye en bağlı kalan taraf Türkiye'dir. Burada önemli olan hem Türkiye'nin hem Avrupa'nın ihtiyacı olan gazın bu güzergaha çekilebilmesidir' dedi.
İRAN VE RUSYA'YA RAĞMEN
Temel hedef olarak, geliştirilen projelerle Hazar doğalgazını transit ülke olarak Türkiye'ye çekmeye çalıştıklarını anlatan Düzyol, 'Hazar'ın altına bir boru döşeyerek doğalgaz getirmek, İran ve Rusya'ya rağmen mümkün mü?' sorusu üzerine, bunun mümkün olabileceğini kaydetti. Hazar'ın statüsünün şu anda tartışmaya açık olduğunu ifade eden Düzyol, fakat benzer tartışmanın Karadeniz için de yapılabileceğini dile getirdi. Bu çerçevede, Nabucco için her kaynağın değerlendirilebileceğini vurgulayan Düzyol, 'Rus gazı da tabii ki Nabucco'ya girebilir” dedi. Dünyada ikinci büyük gaz rezervine sahip bir ülke olan İran'ın göz ardı edilemeyeceğini kaydeden Düzyol, 'Özelikle Türkiye'nin ve Avrupa'nın önümüzdeki 20 yıllık dönemdeki gaz ihtiyacını göz önünde bulundurduğumuzda İran dahil, bütün arz kaynaklarını değerlendirmek durumundayız”dedi.
Güney Akım Hattı Nabucco'ya rakip
BOTAŞ Genel Müdürü Saltuk Düzyol,Rus Gazprom ve İtalyan Eni şirketiyle yapılan ve 'Güney Akım' adı verilen boru hattı projesinin Nabucco'ya rakip olduğunu söyleyip “Projeler birbirlerine rakip gibi telaffuz edilmiyorlarsa da rakip oldukları aşikar. Yeterli miktarda gazın olmadığı bir ortamda ikisinin beraber çalışma şansı bence yok” dedi.
Fransızlara geçit yok
Projeye 7. ortak olarak katılma konusundaki ısrarını sürdüren Gaz De France konusundaysa Düzyol, Alman RWE'nin katılımıyla 6 ortaklı bir yapıya kavuşan projede, şu anda bir 7. ortağa ihtiyaç olmadığını söyledi. BOTAŞ Genel Müdürü Saltuk Düzyol, ayrıca, AB'nin Hazar doğalgazını Avrupa ulaştıracak Nabucco Projesi'ne (Türkiye-Bulgaristan-Romanya-Macaristan-Avusturya Doğal Gaz Boru Hattı) destek vermekte çok geç kaldığını da vurguladı. Toplam 3 bin 300 km uzunluğunda olacak ve 5 milyar Euro'ya mal olması beklenen Nabucco Projesi'nde inşaatın başlaması için daha önce 2009, ilk gaz akımı için ise 2010 yılları öngörülüyordu.