MİT: Tahşiye örgüt değil

33 sanıklı Tahşiye’de kumpas davasının ilk duruşmasına MİT’ten gelen yazı damgasını vurdu. MİT yazısında, “Tahşiye grubunun terör örgütü olduğuna ilişkin tespitimiz bulunmamaktadır” denildi.

Yeni Şafak Mustafa Sait Özkan

Kamuoyunda 'Tahşiyeciler' diye bilinen gruba kumpas kurarak 'terör' yaftasıyla çok sayıda dindar vatandaşı mağdur eden FETÖ üyeleri, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki ilk duruşmada hesap verme başladı. 9'u tutuklu 33 sanığın yargılandığı davanın duruşmasına firari sanıklardan FETÖ lideri Fetullah Gülen katılmazken, tutuklu sanıklar Hidayet Karaca, Ali Fuat Yılmazer, Yurt Atayün, Erol Demirhan, Ertan Erçıktı, Ömer Köse, Ekrem Çelik, Hüseyin Nohut, Mustafa Kılıçarslan ve başka suçtan tutuklu 4 sanık daha katıldı. Tutuksuz yargılanan eski polis müdürü Mutlu Ekizoğlu ise duruşmaya gelmedi. Mustafa Kaplan ve Bünyamin Ateş'inde aralarında bulunduğu 16 müşteki duruşmaya katılırken, mağdurlardan Mehmet Doğan ile Mehmet Ali Turan da Çağlayan Adliyesi'ne gelmedi.

KAYITLARDA RASTLANMADI

Duruşmaya Tahşiye grubuna yönelik Milli İstihbarat Teşkilatı'ndan gelen yazı damgasını vurdu. MİT Hukuk Müşaviri Ümit Ulvi Canik imzalı yazıda, MİT kayıtlarında Tahşiye ile ilgili araştırmanın sonucu yeraldı. Yazıda, radikal Tahşiye grubu, 'El Kaide yanlısı Radikal Mehmet Doğan Grubu' veya 'Radikal Mehmet Doğan Grubu' adı altında herhangi bir örgüt veya silahlı terör örgütüne MİT kayıtlarında rastlanmadığı belirtildi. MİT ayrıca, gruba yönelik İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğü'ne 3 Aralık 2008 tarihi öncesinde ya da sonrasında intikal ettirilen herhangi bir not ya da yazının da bulunmadığını bildirdi. Davada Fetullah Gülen ile Hidayet Karaca, 'terör örgütü yöneticiliği' suçundan yargılanıyor.

'GÜLEN İFADEYE HAZIR'

Bu arada Gülen'in avukatı Nurullah Albayrak, usulüne uygun bir tebligat yapıldığı takdirde Gülen'in ifadeye hazır olduğunu kaydetti. Sanık avukatları tek tek mahkeme heyetinin tamamı için de reddi hakim talebinde bulundu. Avukatlar ayrıca duruşmaya ait kayıtların çözümünün kendilerine de verilmesini istedi. Mahkeme bu taleplerin Cuma günü değerlendirilmesine karar verdi. Duruşma 25 Aralık Cuma gününe ertelendi. Mahkeme heyeti sanık avukatlarının, yetkisizlik kararı verilmesi ve dosyanın Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmesi taleplerini ise reddetti.