Konya'da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) ile irtibatlı olduğu gerekçesiyle kayyum atanan bazı okul, dershane ve yurtların bağlı bulunduğu şirketlerin, usulsüz faturalarla 5 milyon lira vergi kaçırdığı belirlendi. Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu Konya Küçük ve Orta Ölçekli Mükellefler Grup Başkanlığı müfettişleri, kayyum atanan bazı okul, dershane ve yurtların bağlı olduğu iki şirketin mali yapısını inceledi.
YOLSUZLUK DİZ BOYU
Raporda, iki okul binasının Mevlana Üniversitesine satışına ilişkin tespitler dikkati çekti. Kurumun, kullanımına hiç ara vermediği gayrimenkule ilişkin tapuda gösterdiği gerçek devir bedeline daha düşük tutarda fatura kestiği belirlendi. Mevlana Üniversitesinin, okulun devir bedelinin tapu senedinde 1 milyon 659 bin lira olduğu ancak satışa ilişkin düzenlenen faturanın tutarının ise katma değer vergisi dahil 1 milyon 100 bin lira olarak gösterildiği ortaya çıktı.
KAYITLARA GİRMEDİ
Mevlana Üniversitesini bünyesinde barından vakfa 2010'da anaokulu inşa ettirmek için başvuran iş adamının yaptığı 700 bin liralık bağışın, şirket kayıtlarına geçirilmeden muhasebeci üzerinden alındığı belirlendi. Şirketin 20 yıl süreyle “yap-işlet-devret” modeliyle yaptığı okul için verilen bağış ve yardımların kayıtlara alınmadığı, okul inşaatına ilişkin giderlerin ise ilgili maliyet hesaplarına dahil edilerek kayıtlara yansıtıldığı görüldü. Kayıtlara geçirilmeyen bağışlar ise çeşitli giderler olarak gösterildi.
FAHİŞ FİYATA SATIŞ
Mevlana Üniversitesinin, şirkete ait dershanenin 700 bin lira değerindeki binalarını 2 milyon 350 bin liraya aldığına işaret edildi. Mevlana Üniversitesine bu dönemde değerleme hizmetine ilişkin fatura düzenlenmediği, hizmet için düzenlendiği ifade edilen faturanın ise Aralık 2014 tarihli olduğu, faturanın içeriğinde hizmete ilişkin ayrıntının bulunmadığı belirlendi. Mevlana Üniversitesinin 2013'te aldığı taşınmazın belediye rayiç değerinin 700 bin lira olduğu ancak üniversitenin bu taşınmazı 2 milyon 350 bin liraya satın aldığı anlaşıldı. Üniversite tarafından satın alınan dershanenin kiralık gibi gösterilerek şirket tarafından kullanılmaya devam edildiği belirlendi.
ÖĞRENCİLERİN BURSTAN HABERİ YOK
Vakıftan dershanedeki öğrenciler için burs alındığı ancak bu paralardan öğrencilerin haberinin olmadığı anlaşıldı. Öğrencilere dağıtılmak için alınan 800 bin lira tutarındaki tabletlerin ise iki okul arasında karşılıklı satış yapılarak, paraya resmiyet kazandırıldığı ortaya çıktı. Usulsüzlükle 5 milyon lira vergi kaçırıldığı tespit edildi.