Milli Amfibi Hücum Gemilerine özel görev: Deniz Kuvvetleri depreme hazır

İstanbul'da yaşanan depremin ardından kimi kurumların sürece dair attığı adımlar tartışılmaya devam ediyor. Özellikle GSM şirketlerinin uzun süre hizmet verememesi, beklenen büyük deprem için de soru işaretlerini artırdı. Emekli Amiral Cem Gürdeniz, TSK'nın 'felakete en hazır kurum' olduğunu açıkladı. Gürdeniz, deprem anında milli deniz unsurlarının ne tür görevler üstlenebileceğini anlattı, Yunan Amiral ile Türkiye'nin milli amfibi gemisi için arasında geçen diyaloğu açıkladı.

Sertaç Aksan
Büyük Marmara Depremi için üretilen senaryolarda Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Türkiye'nin milli amfibi gemileri büyük önem taşıyor.

İstanbul Silivri merkezli olarak kayıtlara geçen ve 5,8 olarak ölçülen depremin yansımaları sürüyor. Depremin hemen ardından başta GSM şirketleri olmak üzere kimi kurumların krizi yönetememesi büyük depremle önce önemli bir uyarı olarak algılandı.

Telefon hatlarında ciddi sıkıntılar yaşandığı sırada TSK'nın iletişimde en ufak bir kesinti yaşanmadığı bilgisine ulaşan Yenisafak.com, 1999'daki Gölcük Depremi'nde önemli görevler üstlenen Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz ile depremi ve sonrasını konuştu.

TSK depreme en hazır kurumların başında geliyor

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin depreme en hazır kurumların başında geldiğini anlatan Emekli Amiral Gürdeniz, "Kara Kuvvetleri, harekatının gereği olarak mobilitesi, zırhlı araçları, istihkam birlikleri olan bir kuvvet. Onların böylesine bir felaket anında akla ilk gelen güç olması normal" ifadesini kullandı.

Amiral Gürdeniz, Kara Kuvvetleri'nin ardından kendi hakim olduğu Deniz Kuvvetleri'nin depreme hazırlıklarıyla ilgili de değerlendirmelerde bulunarak, şunları söyledi:

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2019/09/27/11/21/resized_d1333-d2b80231cemgurdeniz.jpg

Deniz Kuvvetleri çok daha güçlü bir şekilde müdahaleye hazır

Çok büyük bir kıyı şehrimizde deprem olduğunu düşünelim, ilk gelecek olan onlar. Hatırlayın, Gölcük Depremi'nde kaç tane amfibi gemi geldi. O dönemde Türk Deniz Kuvvetleri'nin çıkardığı en büyük derslerden biri buydu. Çünkü İstanbul Depremi'ne, Marmara Depremi'ne süratlen müdahale edecek gemisi yoktu. Düşük süratliydi, 10 mil, 11 mil sürat. Şimdiki süratlere bakıyoruz çok daha yüksek, çok daha büyük kapasiteli. Birinci husus bu.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2019/09/27/11/24/resized_015de-2d8bdb72amfibi.jpg

Deniz Kuvvetleri'nin böyle bir afet olması halinde hazır olduğunu söyleyebilirim. Bir de 99 depreminden sonra Deniz Kuvvetleri'nin tatbikat konseptine girdi bu.

Ama sivil hazırlık açısından söylüyorsanız, Deniz Kuvvetleri'nin ya da Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yaptığının 10'da birinin bile yapılmadığını söyleyebilirim. Türkiye, o olgunluğa erişmesi için bir 20 yıl daha gerekir diye düşünüyorum. Çünkü her ülkenin ekonomik, sosyal gelişiminde böyle safhaları olmuş. Türkiye de herhalde o olgunluğa gelecektir.

Dilerim o gün çok geç gelir, geldiği gün de Türkiye gerekli dersleri almış ve düzelmiş olur. Yoksa çok kaybımız var."

GÜNDEM
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: Ciddi bir hasarımız ve can kaybımız yok

HAYAT
Deprem çantasında bulunması gerekenler