Memuriyet gitti gidecek

2010 KPSS sorularını çalan paralel örgüt yüzünden binlerce masum vatandaşın memuriyeti tehlikeye girdi. Ankara İdare Mahkemesi, açılan bir davada, o dönem iptal edilmeyen Genel Yetenek/Genel Kültür sınavının tümden iptali istemini reddetti. Fakat Danıştay, ‘karar yanlış’ diyerek bu hükmü bozdu.

Yeni Şafak Osman Özgan

2010 KPSS'de soruları çalarak yandaşlarına dağıtan paralel örgüt yüzünden 10 bin kişinin memurluğu son bulabilir. Soruların çalındığı sınavla ilgili skandalın ortaya çıkmasının ardından 'Eğitim Bilimleri' sınavı iptal edilmiş, fakat 'Genel Yetenek ve Genel Kültür' oturumu iptal edilmemişti. Eğitim Bilimleri'nin iptaliyle öğretmen olamayan binlerce paralelci, Genel Yetenek/Genel Kültür oturumundaki puanlarıyla çeşitli devlet kurumlarına yerleşmişti. O yıl sınava giren ve yapılan usûlsüzlük nedeniyle mağdur olan iki kişi, 2010 KPSS'deki Genel Yetenek, Genel Kültür ve Eğitim Bilimleri alanlarına ait sınav soru ve cevaplarının yüzlerce adaya servis edildiğini belirterek bu alanların iptali istemiyle Ankara İdare Mahkemesi'ne dava açtı. İdare Mahkemesi, davalı ÖSYM tarafından 'Eğitim Bilimleri' testinin objektifliğini ve güvenirliğini kaybettiği sonucuna varılması nedeniyle iptal edildiğini anlaşıldığını belirterek, bu alanla ilgili karar verilmesine yer olmadığına hükmetti.

DANIŞTAY O TESPİTİ YANLIŞ BULDU

Genel Yetenek ve Genel Kültür testlerinin ise o dönem iptal edilmemesinde hukuka aykırılık tespit etmeyen İdare Mahkemesi, bu alanlarla ilgili sınavın iptaline ilişkin istemin ise reddine karar verdi. Davanın reddedilmesinin hukuka aykırı olduğunu ileri süren davacı ise İdare Mahkemesi'nin kararını temyiz etti. Bunun üzerine dosya, Danıştay 12. Dairesi'ne geldi. Daire, davacı vatandaşı haklı bularak İdare Mahkemesi'nin kararını bozdu. 12. Daire'nin bozma kararında, “Sınav hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmanın yanısıra Devlet Denetleme Kurul ve YÖK tarafından soruşturma ve incelemelerin sonuçları araştırılarak bir karar verilmesi gerekirken, eksik araştırmaya dayanılarak, 2010 KPSS'nin Genel Yetenek ve Genel Kültür testlerinin iptali istemine ilişkin kısımları yönünden davanın reddedilmesinde isabet bulunmamaktadır” denildi.

ŞİMDİ KARAR BEKLENİYOR

Danıştay 12. Daire'nin kararı üzerine dosya yeniden Ankara İdare Mahkemesi'ne geldi. Mahkeme, ilgili kurumlarla yazışmalar yaparak, 2010 KPSS Genel Yetenek ve Genel Kültür sınav sorularının da sızdırılıp sızdırılmadığına ilişkin bilgi istedi. Mahkeme'nin esasa ilişkin kararını önümüzdeki günlerde vermesi bekleniyor. İdare Mahkemesi'nin sınav iptaline karar vermesi durumunda sadece FETÖ'nün soruları dağıttığı kişilerin memurluğu değil, bileğinin hakkıyla sınavdan yüksek puan alarak memur olmaya hak kazanan binlerce kişinin de memurluğu sona erecek. 2010 KPSS Genel Yetenek ve Genel Kültür sınavına 827 bin kişi girmişti. Bu 827 bin kişi arasında yüksek puanlar alan 10 bin civarındaki vatandaş ise çeşitli kamu kurumlarına atandı. Yani bu Genel Yetenek ve Genel Kültür sınavlarının iptal olmasıyla yaklaşık 10 bin kişi, memuriyetinin sonlandırılmasıyla karşı karşıya kalacak.

Hırsızlar yüzünden

2010'da soruların çalındığının tespiti sonrası iptal edilen Eğitim Bilimleri sınavı tekrar yapılmıştı. İlk sınavda 100 ve üzeri soruya doğru cevap veren 3 bin 227 adaydan önemli bir kısmının ikinci sınava girmemesi dikkat çekmişti. Öğretmen olmak için sınava giren bu adaylar Genel Yetenek ve Genel Kültür alanından aldıkları puanlarla kamuda düz memur olmayı tercih etti. Yani paralel örgütün çalıntı sorularıyla yüksek puan alan binlerce 'dahisi' şu an düz memur olarak görev yapıyor. Ankara İdare Mahkemesi, Danıştay içtihadı doğrultusunda Genel Yetenek ve Genel Kültür testlerini iptal ederse, paralel örgüt üyeleriyle birlikte 10 bine yakın kişi memurluktan olacak.

Himmetçi müdür cezaevine

http://image.pho.fm/resim/imagecrop/2015/12/24/02/44/resized_2f5fe-05868544izmir2.jpg

İzmir'de geçtiğimiz günlerde düzenlenen 'himmet' operasyonunda gözaltına alınarak adliyeye sevk edilen 26 şüpheliden 10'u tutuklanarak cezaevine gönderildi. Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) yönelik soruşturmada tutuklular arasında İzmir Vakıflar Bölge Müdürü Kenan İba da bulunuyor. İba ile birlikte Melih G, İlker B, Kazım E, İbrahim Ç, Yusuf T, Servet K, Erhan C, Ali K. ve Ömer A. tutuklandı. Zanlılardan H.T. adli kontrol şartıyla olmak üzere diğer 16 şüpheli ise serbest bırakıldı. Savcılık tarafından nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine gönderilen sevk evrakında ilginç tespitler yeraldı. Evrakta, tutuklananlar arasındaki Kenan İba'nın, 'örgüt içerisindeki şirketlere konumunu kullanmak suretiyle ihale verdiği, bu suretle örgüte maddi destek ve finansman sağlanmasına yardımcı olduğu, örgüt içerisinde, örgütün faaliyetlerinde rol aldığının belirlendiği' ifade edildi.

İŞTE BAZI ZANLILAR VE GÖREVLERİ

Ele geçirilen belgelerde, şüpheli S.K'nin örgütün İzmir yapılanması içinde 'Gıda Heyeti Başkan Yardımcısı', E.T. ve H.Ö'nün de 'Gıda Heyet Başkan 2. Yardımcısı' olarak isimlerinin geçtiği de kaydedildi. Şüpheli K.E'nin ise 'İnsan Kazanma Kurulu Başkanı' olarak yazıldığı, 'Mütevelli Başkan Yardımcısı' görevini de yürüttüğü ve örgüte gelir sağlamak için çalıştığının belgelerden anlaşıldığı belirtildi. M.G'nin ise 'Mali Heyet Başkanı 1. Yardımcısı', K.G. ve A.G'nin 'Sızıntı Kültürel Dergi Sorumlusu', F.A'nın 'Tefrişat Kurulu Başkanı', İ.B. ve A.Ö'nün örgütün İzmir yapılanması içinde 'Diyalog ve Hoşgörü Sorumlusu' olarak isimlerinin geçtiği kaydedilen evrakta, zanlılardan E.C'nin 'Denetleme ve İnsan Kazanma Sorumlusu', Ö.A'nın 'İnsan Kazanmadan Sorumlu' olduğuna ilişkin bilgiler yeraldı.