24 Haziran’daki seçimlerle Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine tam anlamıyla geçilmesiyle Meclis daha da güçlü hale gelecek.
Yeni sistemle beraber, Meclis asli işlevi olan yasamaya odaklanarak hükümeti millet adına denetleyecek. Yasa teklifleri milletvekilleri tarafından verilerek, seçilmiş Cumhurbaşkanı ve kabineyi denetleyecek. Vatandaşın beklentileri kanunlara daha fazla yansıyacak. Milletvekillerine daha fazla görev verilecek. Özellikle kanunların hükümet değil, milletvekillerince teklif edilmesi, muhalefet milletvekillerinin da söz söyleyebilirliğini artıracak. Meclis’te hazırlanıp kabul edilen kanunu Cumhurbaşkanı’nın geri göndermesi durumunda da son söz Meclisin olacak. Muhalefetin gereksiz engellemeleri by-pass edilerek yasal düzenlemeler zaman geçirilmeksizin uygulamaya sokulacak.
İÇ TÜZÜK YENİ SİSTEME UYARLANACAK
Başbakanlık sistemi kalkacağı için yasalardaki başbakanlık ifadesinin kaldırılması için gerekli mevzuat hazırlanacak. Meclis’in çalışma sistemini içeren Meclis İç Tüzüğü yeni sisteme uyarlanacak. Yeni sistemde ‘Başbakanlık’ kaldırıldığı için Meclis’teki makam odasındaki tabela da kaldırılacak. Bunun yerine Cumhurbaşkanı için yeni bir makam oluşturulacak. Yeni sisteme uygun yeni komisyonlar kurulacak, eski sistemdeki bazı komisyonlar lağvedilecek.
Bakanlar da Meclis dışından atanabileceği için Genel Kurul’daki oturma düzeninde önemli değişiklikler yapılacak. Sandalye sayısı 600’e çıkacak. Bakanlar Kurulu’nun bulunduğu yer ise kaldırılacak. TBMM’de seçim tatilinin ardından tadilat da başlayacak.