Mağdurlara iade-i itibar

Bu yılki YAŞ’ın öne çıkan bir özelliği de FETÖ’cülerin kumpaslarla TSK’dan tasfiye ettiği ya da uzaklaştırmak istediği mağdurlara iade-i itibarlarının verilmesi oldu. Ayrıca FETÖ ile mücadelesiyle öne çıkan askerler de terfi ettirildi. Bu isimler arasında Hava Kuvvetleri’nde 15 Temmuz sonrası göreve dönen pilotlar öne çıktı.

Yeni Şafak
İtibarlarına kavuştular

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararlarında FETÖ ile mücadele azmi ve kararlılığı terfi ve emekliliklerde önemli bir etken oldu. FETÖ ile mücadelesiyle bilinen askerler, terfi gördü, çeşitli kumpaslarla ordudan uzaklaştırılan ya da emekliliğe zorlanan isimlere iade-i itibarları verildi. Bu isimler arasında, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası göreve dönen pilot albaylar öne çıktı. FETÖ ile mücadele yürütürken türlü kumpaslarla 2015 yılında emekliye zorlanan Hava Pilot Kurmay Albay Yaşar Kadıoğlu, özel bir havayolu şirketinde pilot olarak görev yapıyordu. Kadıoğlu, pilot açığının oluşması ve FETÖ ile mücadele etmek üzere yüksek maaşlı görevinden istifa ederek Hava Kuvvetleri’ne geri döndü.

HİK UÇAĞINA SABOTAJ

Bir süre Havadan İhbar Kontrol (HİK) uçağı ile görev yapan, halen Yalova’da yeni pilotlara eğitim veren Hava Pilot Kurmay Albay Yaşar Kadıoğlu, tuğgeneralliğe ikinci sıradan terfi aldı. Kadıoğlu’nun adı son olarak kullandığı uçağa yönelik yaşadığı ve “sabotaj” olduğu iddia edilen olayla gündeme gelmişti. Kadıoğlu’nun pilot koltuğunda oturduğu Havadan İhbar Kontrol Uçağı, pitot tüpüne yerleştirilmiş bir bitki tomurcuğunun sürat göstergelerini köreltmesi sonucu düşme tehlikesi atlatmış, ancak başarılı pilotların manuel inişiyle bu tehlikenin önüne geçilmişti. Kadıoğlu’nun 2. sıradan terfi ettirilmesi kuvvet komutanlığı yolunu da açtı.

SORUŞTURMA SÜRÜYOR

Olayın ardından başlatılan soruşturma sürüyor. Kuvvette FETÖ’ye karşı mücadelesiyle tanınan Albay Kadıoğlu’nun yaşadığı bu olay normal karşılanmazken, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in “uçan karargah” olarak da bilinen HİK uçağı ve Barış Kartalı Projesine olan ilgisi, basına sızan bir fotoğrafla da ortaya çıkmıştı.

http://image.piri.net/resim/imagecrop/2017/08/04/02/35/resized_22c87-59acabbbpilot.jpg

OTTAN ÇÖPTEN KUMPAS

15 Temmuz darbe girişimi sonrası göreve dönen bir diğer Hava Pilot Kurmay Albay Fidan Yüksel de terfi aldı. Albay Yüksel, Batman Hava Meydan Komutanlığı görevini yürüttüğü 2012 yılında tutuklanmış ve FETÖ’nün akıl almaz kumpaslarıyla karşı karşıya kalmıştı. Yüksel, meydandaki otları gelir olsun diye ihaleyle sattığı için isimsiz bir ihbar mektubuyla hakkında başlatılan soruşturma sonucu 4 ay hapis yattı. Yüksel’in tutuklu yargılanmasını isteyen savcının FETÖ’den tutuklu olduğu öğrenildi. Yüksel, tuğgeneralliğe 3. sıradan terfi etti.

1 yılda general

Hava Kuvvetleri’nde 1. Sıradan tuğgeneralliğe terfi eden Pilot Kurmay Albay Oğuz Okuyucu ise 1 yıllık albaylık süresinin ardından tuğgeneral oldu. FETÖ’nün kumpasları sonucu İzmir Askeri Casusluk Davası’ndan yaklaşık 3 yıl cezaevinde yatan Okuyucu, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası yarbay rütbesi ile göreve dönmüş ve geçmişte FETÖ’cülerin ana merkezi olan Personel Daire Başkanlığı’na atanmıştı. Hava Pilot Kurmay Albay Okuyucu, Yargıtay tarafından beraat kararı onandıktan sonra da rütbe takarak albay olmuştu. Başarılı bir F-16 pilotu olarak terörle mücadelede önemli görevler üstlenen Okuyucu, Hava Kuvvetleri’nde FETÖ ile mücadele konusunda son 1 yıldır gece gündüz çalışan bir isim olarak tanınıyor. Albay Okuyucu, 1 yıllık albaylık görevinin üzerine 3 yıllık kurmaylık kıdeminin de eklenmesiyle birlikte bu yıl 1. sıradan tuğgeneralliğe terfi ettirildi. Okuyucu’nun da Kadıoğlu gibi kuvvet komutanlığına kadar yükselmesinin yolu açıldı.

Komandolar tercih edildi

Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda tuğgeneralliğe terfi ettirilen kurmay albaylar karargah ve saha görevlerinde, sınıf albaylar ise saha görevlerinde güçlü isimler arasından seçildi. Bunlar arasında ağırlıkla komando tugaylarının komutanları yer aldı. Bolu Komando Tugay Komutanı Kurmay Albay Muammer Alper, Siirt 3. Komando Tugay Komutanı Kurmay Albay Selçuk Yavuz, Kayseri Komando Tugay Komutanı Albay Kemal Kırış, Bingöl Komando Tugay Komutanı Albay Ersin Altay tuğgeneralliğe terfi etti. Kara Kuvvetleri’nde görev süresi bir yıl uzatılan tuğgeneraller arasında Özel Kuvvetler’den terfi bekleyen iki isim de yer aldı. Bunlardan biri, El Bab harekatında önemli görevler üstlenen 3’üncü Özel Kuvvet Tugay Komutanı Tuğgeneral Halil Soysal. Yine Özel Kuvvetler kökenli Tuğgeneral Ahmet Ercan Çorbacı da bir yıl süreyle temdit gördü.

Cezaevinden tuğgeneralliğe

Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda tuğgeneralliğe terfi alan Kurmay Albay Sami Yüksel, Balyoz Davası kapsamında cezaevine giren isimler arasında. Kara Kuvvetleri’nde kumpasa uğramasalar da FETÖ’cüler tarafından hakları gasp edilen çok sayıda isim tuğgeneralliğe terfi aldı. Bunlar arasında Kurmay Albaylar Rasim Yıldız ve Zorlu Topaloğlu da bulunuyor. Deniz Kuvvetleri’nde tuğamiralliğe terfi eden 6 isim de Balyoz ve Casusluk davalarından cezaevinde yatan albaylar arasındaydı. Kurmay Albay Yalçın Özkütük Askeri Casusluk davasından, Kurmay Albaylar Ayhan Türker Koçpınar, Şafak Duruer, Yavuz Kılıç ve Mehmet Cem Okyay da Balyoz davasından cezaevinde bir süre yatan isimler oldu. Deniz Kurmay Albay Mehmet Cem Okyay, 3 yıla yakın cezaevinde kaldıktan sonra cezaevinden askeri üniforması ile çıkmıştı. Okyay, cezaevinden çıkarken de, “TSK içindeki kumpasçılar temizlenmeden kendi adıma söylüyorum göreve dönmeyeceğim” sözü vermişti. FETÖ ile mücadelesiyle tanınan isimler arasındaki Okyay, 15 Temmuz hain darbe girişiminin ardından “acil” kodu ile göreve dönmüştü.

Yine FETÖ kumpasları sonucu Poyrazköy davasında hapis cezası alan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Sualtı Taarruz Timleri Komutanı Albay Mustafa Turhan Ecevit ile Deniz Albay Ercan Kireçtepe, görev süresi 2 yıl uzatılan albaylar arasında yer aldılar.

Hava’da dikkat çeken terfi

Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda dikkat çekici bir terfi yaşandı. 15 Temmuz FETÖ darbe girişimi sırasında Diyarbakır 8’inci Ana Jet Üs Harekat Komutanı olan Hava Pilot Kurmay Albay Özkan Edip Akgülay, tuğgeneralliğe terfi ettirildi.

Albay Akgülay, darbeci general Semih Terzi’nin uçağının kalkışını engellememişti. Sonrasında ise itiraz ettiğini, ancak komutanına konuyu anlattığı sırada Terzi’nin yanına aldığı 40 kişiyle havalandığını öne sürmüştü. Akgülay’ın o gece kendisine verilen tüm emirlere karşın Diyarbakır Üssü’nden 6 uçağın kalkış yapmasını engellememesi dikkati çekmişti. Bu uçaklar da Ankara ve TBMM’nin bombalanmasında aktif olarak görev almışlardı. Akgülay ise sadece telsizden uçaklara geri dönmeleri için emir vermiş, ancak pistte uçakların kalkışını önleyici herhangi bir tedbir de almamıştı. 15 Temmuz sonrası gözaltına alınan Hava Pilot Kurmay Albay Akgülay, adli kontrol şartı ile salıverilmiş ve Almanya’da dış göreve gönderilmişti. Halen Almanya’da çok sayıda firari FETÖ’cü subay iltica etmiş durumda.