Mağdur pilotlara iade-i itibar

FETÖ'nün sağlık raporuyla ordudan ihraç ettiği pilotları TSK’ya döndürecek bir kararname hazırlandı. Böylece darbe girişimi kapsamında ordudan ihraç edilen 265 savaş pilotunun boşalttığı kadrolar doldurulacak.

Yeni Şafak Kıymet Sezer

15 Temmuz FETÖ darbe girişiminin ardından milletin iradesini bombalayan savaş pilotları ordudan uzaklaştırıldı. Çeşitli rütbelerde 265 pilot, TSK'dan ihraç edildi. Hükümet, darbeye karışan ve FETÖ ile bağlantısı olduğu belirlenen savaş pilotlarının boşalttığı kadroları doldurmak ve Hava Kuvvetleri'nde zaafiyete izin vermemek üzere harekete geçti. İlk OHAL kararnamesi uyarınca, imam doktorların verdiği sağlık raporlarıyla pasif kadrolara itilen milli subaylar 1 yıl içinde alacakları sağlık raporlarıyla asli görevlerine döndürülecekler.

RAPORLA GÖNDERDİLER

Savaş pilotu ihtiyacını kapatacak ikinci önlem ise yapılacak yeni düzenleme ile alınacak. “Uçmaya elverişli değil” raporu verildikten sonra görevinden istifa eden ve sivil hastanelerden aldıkları sağlık raporlarıyla sivil havayollarında pilotluk mesleğine devam edenlere orduya geri dönme imkanı getirilecek. Hemen uçmaya elverişli olan eski subaylarla ihtiyacın büyük ölçüde karşılanması bekleniyor. Gerektiği taktirde düzenli olarak alımlar devam edecek.

http://image.piri.net/resim/imagecrop/2016/08/13/02/17/resized_d9a09-e711286bkupur.jpg

PİLOTLARIN GÖZÜ BU KARARNAMEDE

Yeni Şafak, darbe girişimi öncesi, Paralel Yapı'nın Hava Kuvvetleri'ndeki büyük tasfiyesini gündeme taşımıştı. FETÖ, generalliğe terfilerin pilot olmaya bağlı olduğu Hava Kuvvetleri'nde kumpas davalarıyla ulaşamadığı subayları sağlık raporlarıyla tasfiye etti. Hava hastanelerindeki doktor imamlar eliyle, her yıl muayene olması gereken savaş uçağı pilotları “uçamaz” raporu verilerek yer hizmetlerine çekildi. FETÖ, yıllık sağlık raporları marifetiyle 2008-2014 yılları arasında savaş pilotu 50'yi aşkın kurmay albay ile 10'u aşkın generali tasfiye etti. Kurmay olmayan 80'i aşkın savaş pilotu da o yıllarda muayeneye takıldı. Ancak edilen bilgiye göre, uçamaz raporlarıyla son 5-6 yılda sistem dışına itilen pilot sayısı 500'ü aşıyor.