Lobi faaliyetlerine Demokrat uyumu

ABD'ye giderek Temsilciler Meclisi üyeleri ile görüşen TBMM heyeti, sözde Ermeni soykırımı tasarısının geçmesi halinde doğacak sonuçların telafisinin güç olacağını söyledi.

Aa
Lobi faaliyetlerine Demokrat uyumu

ABD Temsilciler Meclisi'ne sunulan Ermeni tasarısına ilişkin Türk halkının hassasiyetini iletmek üzere Washington'da bulunan TBMM heyeti üyelerinden AK Parti Milletvekili Şaban Dişli, “Allah korusun, böyle bir tasarının geçmesi durumunda neler olabileceğini muhataplarımıza anlatmaya çalıştık” dedi. Dişli, TBMM heyetinde yer alan AK Parti Edirne Milletvekili Necdet Budak, Erzurum Milletvekili Muzaffer Gülyurt ve CHP Samsun Milletvekili Haluk Koç ile Denizli Milletvekili Mehmet Nessar ile birlikte Washington'da düzenledikleri basın toplantısında soruları cevaplandırdı. Topyekün bir mücadelenin gerektiğini vurgulayan Dişli, “bu çok ciddi bir konu. Tarihimize sürülmeye çalışılan bir leke” dedi ve bu ay içinde Washington'a gelecek iki ayrı TBMM heyetinin de topyekün mücadelenin parçası olarak, Türk halkının görüşlerini Amerikalı milletvekillerine ileteceğini kaydetti. Türkiye'nin, ABD Temsilciler Meclisi'ne sunulan sözde Ermeni soykırımı tasarısıyla daha etkili bir mücadele amacıyla, son 7 yıldır Washington'da lobi faaliyetini üstlenen Livingston lobi şirketini bırakmaya hazırlanırken, DLA Piper adlı Demokrat Parti ağırlıklı yeni bir şirketle anlaşmaya varmak üzere olduğu bildirildi.

Senato salı günü Türkiye'yi oylayacak

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi, gazeteci Hrant Dink'in öldürülmesini kınayan ve Türk Ceza Kanunu'nun 301'inci maddesinin kaldırılmasını ve Türkiye'nin Ermenistan ile diplomatik, siyasi ve ticari ilişki kurmasını isteyen bir tasarıyı oylayacak. Komitenin 6 Mart Salı günü oylayacağı tasarı, komitenin Demokrat Partili başkanı senatör Joe Biden tarafından sunulmuştu. Tasarı, Dış İlişkiler Komitesi'nde kabul edilmesi durumunda Senato genel kuruluna sevk edilecek. Bu tasarının bir ben-zeri, Temsilciler Meclisi'ne de sunulmuş bulunuyor. Ancak yasa teklifi niteliği taşımayan bu tasarı, kabul edilmesi durumunda bile Kongre'nin görüşünü yansıtmış olacak ve ABD'nin dış politikası açısından bağlayıcı bir özelliği bulunmayacak.