Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, "Kut'ül Amare, şımarık Batı karşısında mazlum Doğu'nun zaferidir." dedi.
Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Yeditepe Yayınları'nın katkılarıyla Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesince düzenlenen "100. Yılında Kut'ül Amare Zaferi Sempozyumu", Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Salonu'nda başladı.
Sempozyum açılışında konuşan Yayman, Kut'ül Amare Zaferi kahramanlarını, şehitlerini ve gazilerini rahmet ve şükranla andığını belirterek, "Bu toprakları bizlere vatan yapmak için anadan, yardan, serden geçen şehit ve gazilerimize milletimiz minnettardır. Dünya var oldukça, döndükçe bu tarihi zafer şeref ve onurla hatırlanacaktır." diye konuştu.
Yayman, Çanakkale'de, Kut'ta, Sakarya'da dalga dalga büyüyen zaferin bugünkü Türkiye Cumhuriyeti'ni miras bıraktığını vurgulayarak, Anadolu'da yaşanan Kurtuluş Savaşı'nın bu zaferlerdeki mücadele üzerine taçlandığını söyledi.
"İngiliz birliklerine ikinci darbe"
Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Emin Arat, 29 Nisan 1916'da, 5 aylık bir kuşatma sonucu, Halil Paşa komutasındaki Türk birlikleri tarafından Kut'un zaferle teslim alındığının altını çizerek, "Osmanlı ordusu, Kut'ül Amare muharebesi ile Çanakkale'den sonra İngiliz birliklerine karşı ikinci bir darbeyi vurmuştur. İngiliz ordusu tarihinde 1781'deki Yorktown kuşatmasında Amerikan Fransız kuvvetlerine karşı aldığı yenilgiden daha büyüğünü Kut'ül Amare'de yaşamıştır." diye konuştu.
Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı, Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erhan Afyoncu ise Türkiye tarihinde önemli olayların layıkıyla konuşulmadığını ve hatırlanmadığını belirterek, tarihte önemli bir yeri olmasına rağmen hakkında konuşulmayan Kut'ül Amare Zaferi'nin Türkiye tarihinde ilk kez bu sene Cumhurbaşkanlığı himayelerince hakkıyla ele alındığını söyledi.
Birçok öğretim üyesinin Kut'ül Amare'yi bilmemekten artık utanç duyduğunu dile getiren Afyoncu, şunları söyledi:
"Ders kitaplarında Kut'ül Amare'den, 'Kut'ül Amare'de bazı başarılar kazanılmış olmasına rağmen Bağdat düştü' diye bahsediliyor. Bunun en önemli sebeplerinden birisi Kut'ta savaşan Halil Kut, Ali İhsan Sabis, Nurettin Paşa gibi komutanların çoğunun daha cumhuriyet döneminde yönetimle arasında problem olan, muhalif kişiler olmasıydı."