Kung-Fu'nun yerli versiyonu Sudo

İha
Kung-Fu'nun yerli versiyonu Sudo

Tarihteki Türk devletlerinin ve Osmanlı İmparatorluğu'nun kullandığı dövüş stilleri ve savaş taktikleri, Kung-Fu gibi Türkiye'nin ilk milli spor dalı olarak öğretilmeye başlandı. Milli savaş ve dövüş tekniklerinden oluşan bir mücadele sanatı Sudo'da Osmanlı Tokadı da ders olarak veriliyor.

Uzun yıllar Uzak Doğu sporlarıyla ve ata sporumuz güreşle uğraşan ve aynı zamanda edebiyat öğretmeni olan Davut Şengül, tarihteki Türk devletlerinin ve Osmanlı İmparatorluğu'nun kullandığı dövüş stilleri ve savaş taktiklerinden oluşan Sudo adlı bir spor dalı geliştirdi. Türkiye'nin ilk milli spor dalı olma özelliğini taşıyan Sudo, geçmişte Türklerin usta olduğu kılıç ve okçuluk ile dövüş ve savunma taktiklerini öğretiyor. Osmanlı kültürünü yansıtan motiflerin işli olduğu ve 'ikinci Osman modeli' elbisesi

olarak bilinen kıyafetlerle yapılan Sudo'da, Osmanlı İmparatorluğu'nun dünyaca ünlü 'tokadı' da branş olarak öğretiliyor.

Milli mücadele sanatı Sudo ile ilgili telif ve tescil hakları tamamlanarak Gebze'de merkez açıp ilk milli spor dalı ile ilgili ders vermeye başlayan Davut Şengül, kaybolan milli değerlerimizi gün ışığına çıkarmak ve yeni nesillere aktarmak istediklerini söyledi.

Şengül, "Bu sporu gün ışığına çıkarmamızın maksadı, nedeni üç bin yıllık mazisi olan bir milletin savunma sanatlarını dışardan alması normal bir şeymiş gibi gözümüze gelmeyişiydi. Osmanlı birçok alanda olduğu gibi dövüş sanatlarında da oldukça gelişmişti. Osmanlı askerleri önce tomruklara daha sonra mermere tokat atarak Osmanlı tokadı denilen dövüş tekniğini geliştirmişlerdi. Böyle dövüş tekniklerine sahip olan bir milletin milli dövüş sanatına sahip olmaması kabul edilemez bir durum. Biz de bu düşünceyle milli dövüş sporumuz olan Sudo'yu kurduk" dedi.

Gençlerin büyük ilgi gösterdiği ve ilköğretim okulu öğrenci velilerin çocuklarını severek gönderdiği Sudo'yu eğitimle iç içe götürmeyi hedeflediklerini kaydeden Sengül, "Sudo'nun eğitim çağındaki çocuklar üzerinde olumlu etkisi olduğunu gördük. Zararlı alışkanlıkları olan çocukları bu alışkanlıklardan kurtarmaktayız. Sudo'nun temel mantığı kısa yoldan sonuca varmadır" diye konuştu.

Sudo'nun silahlı (kılıç ve okçuluk) ve silahsız, göğüs göğse mücadele olarak iki ayrı bölümü bulunduğunu kaydeden Şengül, Sudo'nun çıraklık, kalfalık ve ustalık gibi tamamen Türkçe kelimelerden oluşan üç dalı bulunduğu söyledi.

Sudo'nun mücadele ve savunma sanatı olduğunu da ifade eden Şengül, bir zamanlar Türkiye'nin başına bela olan kapkaça karşı koymayı branş olarak Sudo'da öğrettiklerini belirtti.

Şengül, gösterilen ilgilen memnun olduklarını da kaydederek, "Özellikle gençlerden çok büyük alaka var. Tarihte büyük başarılara imza atan ecdadımızın kullandığı dövüş, savunma, mücadele ve muharebe taktiklerini öğrenmek için gençler büyük çaba sarf ediyor. Bu da bizi motive ve mutlu ediyor.