Kriptolara gözaltı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü ankesörlü telefon soruşturması kapsamında İstanbul'da 470, tüm Türkiye çapında ise 3421 ankesörlü hattın örgüt tarafından haberleşme amaçlı kullanıldığını ortaya çıkarıldı.

Yeni Şafak Mustafa Sait Özkan
52 ilde düzenlenen operasyonda şüphelilerden 186’sı gözaltına alındı.

Bu tespitler sonunda 50'si Kara Kuvvetleri, 16'sı Hava, 22'si Deniz, 4'ü Sahil Güvenlik, 8'i ise Jandarma olmak üzere 100 TSK mensubu daha tespit edildi. Bunun üzerine 211'i muvazzaf olmak üzere 300 TSK mensubu hakkında yakalama kararı verildi. 52 ilde düzenlenen operasyonda şüphelilerden 186’sı gözaltına alındı.

BYLOCK’TAN UZAK DURDULAR

Elde edilen bilgilere göre haklarında gözaltı kararı verilen şüphelilerin örgütün “Mahrem Hizmetler” yapısı içinde yer aldığı ve Bylock dahil olmak üzere bilinen iletişim usullerinden uzak durdukları ve farklı bir model kullandıkları ifade edildi. Soruşturmalar kapsamında ulaşılan delillerde TSK içerisine sızan örgüt üyelerinin bir kısmının Bylock kullandığı ve örgütün finans kaynağı Bank Asya’ya para yatırdığının tespit edildiği, tespit edilemeyenlerin ise bu yöntemlerden uzak durdurulduğu aktarıldı.

ÜST RÜTBELİLER DE VAR

Savcılığın, FETÖ’nün bu yöntemleri kullanmayan mensuplarını ikinci bir darbe kalkışması ve örgütsel başka faaliyette kullanmak üzere hazır beklettiği yönünde değerlendirme yaptığı belirtildi. Savcılığın TSK verilerine dayanarak yaptığı çalışmada Hava Kuvvetlerinden bin 505 yüzbaşıdan 136’sı, 7 bin 978 Astsubaydan 129’u, Deniz Kuvvetlerinde 738 Albay’dan 86’sı, Kara Kuvvetlerinden de 3 bin 672 Albay’dan 386’sının bu kapsamda olduğunun anlaşıldığı vurgulandı.

KURUYEMİŞÇİDEN HABERLEŞTİLER

Kripto diye tabir edilen ve TSK içine sızan FETÖ mensuplarının örgüt yöneticileriyle iletişime sabit kontörlü hatlardan geçtiği belirtildi. Bunlardan birinin de İstanbul Üsküdar’da bulunan bir kuruyemişçi olduğu örgütün buradan 353 asker şahısla irtibat kurduğu belirlendi.

24’Ü İTİRAFÇI OLDU

Soruşturmalar kapsamında burayı kullanan askerlerin 128’nin 15 Temmuz darbe girişiminden sonra çeşitli illerde yürütülen soruşturmada tutuklu, 23’ünün arandığı, 1’inin vefat ettiği, 24’ünün de itirafçı olduğu öğrenildi. Geriye kalan 177 askerden 23’ünün daha önceki soruşturmalardan araması olduğu belirtildi.