Köfteci Yusuf ‘domuz eti kumpas' dedi: Bakanlık 'sağlığı tehlikeye düşürecek gıdalar' listesine aldı

Türkiye, gıda sektöründe ortaya çıkan 'domuz eti' iddiasını tartışıyor. "Ünlü bir köfte zincirinde domuz eti kullanıldığı" ve bu firmanın 'Köfteci Yusuf' olduğu öne sürüldü. Köfteci Yusuf yaptığı açıklamada, şubelerinde asla domuz eti kullanmadıklarını, iddiaların sonuna kadar araştırılması gerektiğini savundu. Tarım ve Orman Bakanlığı ise bugünkü yayınladığı 'sağlığı tehlikeye düşürecek gıdalar' listesine Köfteci Yusuf'u ekledi. Firmanın köfte ve dana eti dönerinde domuz eti tespit edildiği belirtildi.

Seren Som
Tarım ve Orman Bakanlığı, 10 Ekim 2024 tarihinde yayınladığı listeye Köfteci Yusuf'un iki işletmesini ekledi.

Tarım ve Orman Bakanlığı, 1 Ekim'de başlattığı uygulama ile gıda güvenliğini sağlamak amacıyla gıdada sahtecilik yaparak halk sağlığını tehdit eden firmaları tek tek ifşa etmeye başladı. Bakanlık, '' ve '' olarak 2 ayrı listeyi resmi web sitesi adresinde her gün açıklıyor. Türk halkı bakanlığın açıkladığı listeyi yakından takip ederken, ünlü bir köfte zincirinin gıdalarında domuz etine rastlandığı iddiası tartışmaları beraberinde getirdi. Bu köfte zincirinin 'Köfteci Yusuf' olduğu öne sürüldü.

Köfteci Yusuf iddiaları reddetti: Ürünlerimizde asla domuz eti kullanılmamıştır

Köfteci Yusuf son günlerde basında yer alan 'domuz eti' iddiaları sonrası şirketin sosyal medya hesaplarından resmi bir açıklama yayınladı. Şubelerinde asla domuz eti kullanmadıklarını iddia eden şirket, iddiaların sonuna kadar araştırılması gerektiğini duyurdu.

Açıklamada, "Ürünlerimizde asla domuz eti kullanılmamıştır. Bu olumsuz analiz sonuçları normal prosedürde tespit yapılan şubeye hızlı şekilde tebliğ edilmeliydi" ifadesine yer verildi.

İlk analizle ilgili sonuçtan 18 Mart'ta haberdar olunduğu belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

'Direkt bildirim yapılsaydı tüm süreçler izlenebilirdi'

Açıklamada, direkt bildirim yapılması halinde kamera kayıtları başta olmak üzere tüm süreçlerin (karkas alınan etin tedarikinden başlanarak; üretim aşaması, üretim aşamasından sevkiyat sürecine ve nihai olarak ürünün satışı ve numune alınan ana kadar) kontrol edileceğini ve böylelikle alınan numunenin izlenebilirliğinin sağlanacağı belirtildi.

Olumsuz sonuçların usule aykırı bir şekilde çok geç bildirildiği iddia edilen açıklamada, bu durum nedeniyle izlenebilirliğin gerekli ölçüde sağlanamadığı aktarıldı.

Açıklamada, "Nitekim bu izlenebilirliğin en şeffaf ve kabul edilebilir aşaması kamera kayıtlarının incelenmesi olacağından numune alınan partinin bahsettiğimiz süreçlerine ilişkin kamera kayıtlarına ulaşmamız mümkün olmamıştır" ifadesi kullanıldı.

'Yerinde yapılan denetimde olumsuz sonuçla karşılaşılmadı'

Açıklamada, numune alma işlemleri esnasında bir çok teknik hata yapıldığı savunularak, şu bilgiler paylaşıldı:

Açıklamada, Türkiye nezdinde 280 şubesi bulunan ve 12 bin personel istihdam eden şirketin nezdinde iddia edildiği gibi bir tağşiş yapılmasının mümkün olmadığını aktarıldı.

Bu büyüklükteki bir firmanın bahsedildiği gibi bir riski almasının hayatın olağan akışına uygun düşmediği belirtilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

'Bu iş sonuna kadar gidilerek aydınlatılsın'

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

Bakanlık listeye aldı

Tüm bu tartışmaların gölgesinde Tarım ve Orman Bakanlığı, "guvenilirgida.tarimorman.gov.tr" adresindeki bilgileri güncelledi. "Sağlığı Tehlikeye Düşürecek Gıdalar" listesine, kamuoyunda "Köfteci Yusuf" olarak bilinen "Köfteci Yusuf Hazır Yemek Temizlik Canlı Hayvan Et Mamulleri Entegre Gıda İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret AŞ" adlı işletme dahil edildi.

İşletmenin Bursa Yenişehir'deki iki şubesinde şubat ayında yapılan denetimlerde köfte ve dana eti döner ürünlerinde domuz etine rastlandığı bilgisi verildi.

'Her türlü uygunsuzluk yayımlanacaktır'

Liste yayınlanmadan saatler önce, Tarım ve Orman Bakanlığı, bir yemek zincirinin pişmiş köftesinde domuz eti tespit edilmesi ve firmanın adının kamuoyuna uzun bir süre açıklanmaması iddialarına yönelik bir açıklama yayınladı.

Bu kapsamda, Bakanlığın hem tüketici hem de üreticinin hak ve menfaatlerini korumakla mükellef olduğunun aktarıldığı açıklamada, şunlar kaydedildi: