Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Mehmet Ergün Turan, yerel yönetimlerle başlatılan büyük kapsamlı kentsel yenileme programı kapsamında 283 bin 20 konutluk gecekondu ve dönüşüm çalışmasının projelendirildiğini belirterek, "226 farklı bölgede 103 bin 873 konutluk ihale çalışması yapıldı. İhalesi tamamlanan 205 projede 90 bin 971 konutun yapımına başlandı. 128 bölgede yaklaşık 65 bin konutun inşası tamamlandı" dedi.
Turan, yaptığı açıklamada, 58, 59, 60 ve 61. hükümetler döneminde başlatılan Planlı Kentleşme ve Konut Üretimi Seferberliği çerçevesinde ülke genelinde başlatılan kentsel dönüşümün meyvelerini vermeye başladığını söyledi.
Vatandaşların huzurlu ve mutlu şekilde, geleceğe güvenle bakarak yeni umutlar yeşertmesinin, kendini yaşadığı şehre ait, onun parçası gibi hissetmesiyle mümkün olduğunu vurgulayan Turan, dönüşüm gerçekleştirilen yerlere bakıldığında bu olumlu değişimin çok açık görülebildiğini belirtti.
Özellikle deprem gibi afet riski bulunan şehirlerde kalitesiz ve ömrünü tamamlayan yapıların yer aldığına işaret eden Turan, şöyle konuştu:
"Önümüzdeki süreçte kentsel dönüşüm kaynaklı konut üretiminde önemli artışlar olacak. Çünkü kentsel alanlarda yaklaşık 18 milyon konut bulunuyor. Yaklaşık 5.3 milyonunun ise dönüşüme ihtiyacı var. Bunların 3 milyonu, 2023'e kadar 50 yaş ve üzerine çıkacak. Bu da ülke çapında kentsel dönüşümü hızlandıracaktır, bundan kaçış yok. İhtiyaçları doğrultusunda ülkemizin imkan ve tecrübeleri de seferber edilerek, 60 yıllık gecekondu sorunu ve kentsel yenilemenin çözülebileceğine inanıyorum."
"Ülkedeki gecekondu ve kaçak yapılaşma alanları, sadece birey ve grupların kaderi, eksikliği ya da yanlış davranışlarından kaynaklanmadığı gibi çözüm de birey ve gruplara bırakılmayacak kadar önemli" ifadesini kullanan Turan, dönüşüm projelerinin, bakanlık, belediye, sivil toplum kuruluşları, meslek örgütleri, üniversiteler ve vatandaşların birlikte gerçekleştirebileceği bir süreç olduğunu anlattı.
Kentsel dönüşümün planlama, araştırma, tasarım ve uygulama gibi boyutlarıyla ileri düzeyde profesyonellik ve beceri gerektiğine işaret eden Turan, şehirlerde yaşam kalitesinin artırılması, kültürel ve doğal çevrenin korunmasının, ilerleyen süreçte marka şehirlerin çoğalmasını sağlayacağını dile getirdi.
Yöresel mimari, kente bağlılığı artıracak
Kentsel dönüşümün TOKİ'nin de önemli öncelikleri arasında olduğuna dikkati çeken Turan, dönüşüm projelerinin vatandaşların günlük ihtiyaçları, gelişen ekonomik durumları, sosyokültürel yapıları ile kültürel unsurlar dikkate alınarak yapıldığını ifade etti. Turan, "Tarihi bağlarımıza da atıfta bulunarak yöresel mimaride hazırlanan projelerle vatandaşlarımızın kente bağlılığının artırılması amaçlanıyor" dedi.
Yerel yönetimlerin işbirliğiyle başlatılan büyük kapsamlı kentsel yenileme programı kapsamında 334 projede 283 bin 20 konutluk gecekondu ve dönüşüm çalışmasının projelendirildiğini aktaran Turan, "226 farklı bölgede 103 bin 873 konutluk ihale çalışması yapıldı. İhalesi tamamlanan 205 projede 90 bin 971 konutun yapımına başlandı. 128 bölgede yaklaşık 65 bin konutun inşası tamamlandı" bilgisini verdi.
Uşak'ta örnek kent merkezi kurulacak
Turan, İdare'nin Uşak'ta da dönüşüm kapsamında köhne yapıları yıkarak, yerine tüm sosyal donatılarıyla örnek kent merkezi inşa edileceğini söyledi.
Uşak Belediyesi işbirliğiyle yürütülen Uşak Merkez Kentsel Yenileme Projesi kapsamında hak sahiplerinin yüzde 80'iyle konut ve işyeri karşılığında uzlaşma sağlandığını anlatan Turan, diğer hak sahiplerinin ise proje alanındaki taşınmalarının güncel rayiç bedelini nakden aldığını kaydetti. Uzlaşılamayan taşınmaz sahipleri için TOKİ tarafından bugüne kadar 61 milyon 125 bin lira kamulaştırma bedelinin nakit ödendiğine dikkati çeken Turan, "Proje alanındaki 336 bin 357 metrekare arsanın tapu devri gerçekleştirildi. Proje alanındaki 586 yapıdan 580'i yıkıldı. Kalan yapıların ise kentsel dönüşüm projesinin ihale tarihi 19 Ağustos'tan önce yıkılması planlandı" diye konuştu.
Proje kapsamında inşa edilen 216 konutun kuralarının 19 Haziran'da çekildiğini anımsatan Turan, birinci etapta projeleri için 19 Ağustos, ikinci etap projeleri için 20 Ağustos'ta ihale düzenleneceğini bildirdi.
Turan, belediye hizmet binasının yanı sıra alışveriş, eğlence ve yürüyüş alanları, restoranlar, kamu kurumları, parklarla şehrin yeni merkezinin inşa edileceğini sözlerine ekledi.