Zonguldak'ın Gökçebey Kaymakamı Bünyamin Bilgin, FETÖ'ye yönelik soruşturmalar kapsamında 12 Ağustos'ta gözaltına alındı, 12 Ağustos'ta ise hakim kararıyla tutuklandı. Bilgin, 20 günlük tutukluluğunun ardından tahliye edildi. İçişleri Bakanlığı tarafından kaymakamlık görevine iade edilen Bilgin cezaevinden çıktıktan sonra doğrudan makama gelerek görevine kaldığı yerden devam etmeye başladı.
DEVLETİ ZARARA UĞRATACAKLARDI
İlçe kaynaklarına göre Bilgin'in bu kumpasa kurban gitmesinin nedeni bir dönem FETÖ ile yakın ilişki içinde olan işadamı ve müteahhitlerin haksız kazançlarına engel olmak istemesi. Bir müteahhit, ilçedeki tarım arazisine İmar Kanunu'na aykırı bir şekilde organize pavyon bölgesi kurmak ve dolaylı olarak devleti 500 bin TL zarara uğratmak istedi. Kaymakam Bilgin'in usülsüzlük nedeniyle yargıya başvurması sayesinde projenin yürütmesi durduruldu. Ancak kaymakamın bu çalışmaları, kendisine FETÖ kumpası kurulmasına neden oldu.
İLÇEDE DEDİKODU ALDI YÜRÜDÜ
Çıkarları kesilen pavyoncular ve müteahhitler kaymakamdan intikam almak için 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL'i fırsata çevirmek istedi. İlçe genelinde büyük bir kara propogandaya başlandı ve Kaymakam Bilgin hakkında “FETÖ'cü kaymakam, kaymakamın abisi FETÖ imamı, kardeşi FETÖ'nün okullarında okuyor" gibi iddialar dolaşıma sokuldu. Ancak Kaymakam Bilgin'in abisi yoktu. Sosyal paylaşım siteleri de kullanılarak bu iddiaların yaygınlık kazanması sağlandı ve bu durumun Emniyet'in istihbari raporlarına girmesi sağlandı. Yürütülen kara propaganda sayesinde Bilgin, 10 Ağustos'ta açığa alındı. 12 Ağustos'ta gözaltına alınan Bilgin, 7 gün gözaltında kaldı. Darbe yoğunluğu nedeniyle sesini duyuramayan Bilgin, 17 Ağustos'ta tutuklandı ve 10 gün sonra Kastamonu Cezaevi'ne sevkedildi.
VATANDAŞ KAYMAKAMI SAVUNDU
Bilgin'in cezaevine girmesiyle Gökçebeyliler hukuk mücadelesine başladı. İlçede yaşayan yüzlerce vatandaş BİMER'e başvurarak haksızlığın ortadan kaldırılmasını istedi. Cezaevinde yatan Bilgin'e ilçeden onlarca destek mektubu da gönderildi. Yapılan başvurular üzerine başlatılan idari ve istihbari soruşturma üzerine yapılan yanlış farkedildi. İçişleri Bakanlığı, pavyoncu ve müteahhitlerin iftirasına uğrayan kaymakamı henüz cezaevindeyken görevine iade etti. 31 Ağustos günü Zonguldak Valiliği'nden Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığı'na, Gökçebey Kaymakamlığı'na, Zonguldak İl Emniyet Müdürlüğü'ne ve Zonguldak Olağanüstühal Bürosu'na bu yazı tebliğ edildi, mahkeme ise aynı gün Bilgin'i serbest bıraktı.
CEZAEVİNDE İADE-İ İTİBAR
Önceki gece Gökçebey hükümet konağına gelen Bilgin'i bine yakın Gökçebeyli karşıladı. Hükümet konağı önünde vatandaşlara bir konuşma yapan Bilgin, “Eğer darbe girişimi gerçekleşmiş olsaydı ben yine gözaltına alınmış olacaktım. Allah'a şükür tutukluluğum ortadan kalktı ve yanlıştan dönüldü. Makamlar Allah'tandır ve nasiptir. Allah istemezse yaprak bile kıpırdamaz, bunda da bir hayır vardır" dedi.