Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile eski MHP’li yöneticilerin özel hayatlarına ilişkin görüntülerin internet ortamında yayımlanmasıyla ilgili FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in de arasında bulunduğu 171 şüpheli hakkında, “silahlı terör örgütü kurma ve yönetme”, “özel hayatın gizliliğini ihlal” gibi 8 ayrı suçtan iddianame hazırlandı. Ankara Savcısı Alparslan Karabay tarafından düzenlenen iddianamede, emniyet istihbaratta çöreklenen örgüt üyelerinin kameraları hedef evlere nasıl yerleştirildiği ve örgütün amacı tek tek anlatıldı.
TALİMAT GÜLEN’DEN
İddianamede, FETÖ’nün, diğer devlet kurumları gibi emniyet teşkilatı içinde de örgütlendiği, bir süre sonra da kurumun her türlü imkanlarının örgütsel operasyonların ana aracı olarak kullanmaya başladığı anlatıldı. Devlet yönetimini ele geçirme amaç ve hedefi bulunan FETÖ’nün, bu amaç ve hedefleri gerçekleştirilmesine yönelik olarak siyasi hayatı dizayn etmek için kaset kumpaslarını gerçekleştirdiği belirtildi. Baykal ve MHP’li yöneticilere kumpasların ise teröristbaşı Fetullah Gülen’in doğrudan ve dolaylı talimatları ile hayata geçirildiği vurgulandı.
AMAÇ SİYASETİ DİZAYN ETMEK
FETÖ’nün siyaseti dizayn etmek için 2010’da CHP Genel Başkanı olan Deniz Baykal’ı, 2011 yılında MHP Genel Başkanını ve yönetimini değiştirmeye yönelik partinin yönetim kademelerinde yer alan çoğu milletvekili ya da milletvekili adayı olan müştekileri hedef aldığı be özel hayatlarına ilişkin görüntüleri internet ortamında yayımladığı belirtildi.
İddianamede, söz konusu ev ve iş yerlerinde kullanılan kayıt cihazlarının yerleştirildiği yerlere ilişkin fotoğraflara da yer verildi. İnternetteki görüntülerle soruşturma kapsamında daha sonra polisler tarafından aynı açıdan çekilen görüntülerin kıyaslaması da yapıldı.
12 ADRESE KAMERA
İddianamede, kaset kumpasının da hukuksuz dinlemelerle başladığı anlatıldı. Önce hedef kişinin adresi ve ilişkide bulunduğu isimlerin belirlendiği, daha sonra bu kişilerin usulsüz bir şekilde dinlendiği ve teknik takibe alındığı belirtildi. FETÖ mensubu polislerin ardından da çilingir yardımıyla ya da anahtar kopyalama yöntemiyle hedef kişinin evine girerek televizyon hoparlörleri, elektrik boat kapaklarının iç kısmı ve çiçek saksılarının içine kamera yerleştirdiği ifade edildi. İddianameye konu eylemlerle ilgili emniyet istihbarattaki şüphelilerin 10 ikamet, 2 iş yeri olmak üzere toplam 12 ayrı adrese ses ve görüntü alabilen cihaz yerleştirdiği vurgulandı.
BÖCEKÇİLER YAPMIŞ!
İddianamede, Baykal ve MHP kaset kumpasları ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde çalışma ofislerine böcek yerleştiren ekibin aynı olduğuna dikkat çekildi. Bu isimlerin arasında şüpheliler böcekleri söz konusu çalışma ofislere yerleştiren Sedat Zavar, Enes Çiğci, İlker Usta ve Ali Özdoğan bulunuyor. Öte yandan, MHP yöneticilerine ait görüntülerin yayınlandığı internet sitelerini finanse ettiği belirlenen İbrahim Faruk Bayındır da hala firari. FETÖ’nün yargısı tarafından yürütülen soruşturmada dokunulmayan Bayındır ile ilgili kardeşi Ferhat Bayındır’ın 17 Ağustos 2016 tarihli mahkeme sorgusundaki “Abim FETÖ yapılanması içerisinde yer almaktadır. MHP kaset olaylarında rol almış olabilir” şeklindeki beyanları da iddianameye girdi.
BÜTÜN KUMPASLARI KOZANLI YÖNETTİ
İddianamede, “Kozanlı Ömer” olarak bilinen örgütün emniyet imamı Osman Hilmi Özdil ile ilgili de ayrıntılar yer aldı. Örgütün merkezinden gelen talimatları Türkiye’deki birimlere ulaştırmak için sık sık ABD’ye giderek teröristbaşı Fetullah Gülen ile görüştüğü belirtilen şüpheli Özdil’in, emirleri yargı ve emniyet birimlerine ileterek soruşturma ve davaları organize ettiğine dikkat çekildi. FETÖ’nün 2005 yılından sonraki bütün emniyet operasyonlarının talimatını verip elebaşı Gülen adına yönettiği kaydedilen Özdil’in, kaset kumpasının da başındaki isim olduğu vurgulandı.
1311 yıl hapis
Bir numaralı şüphelinin Fetullah Gülen, iki numaralı şüphelinin de “Kozanlı Ömer” kod adlı Osman Hilmi Özdil’in olduğu iddianamede, 171 şüpheli arasında FETÖ’nün emniyet yapılanmasında yer alan ve birçok kumpasa imza atan eski emniyet müdürleri Ramazan Akyürek, Ömer Altıparmak, Recep Güven, Lokman Kırcılı, Yurt Atayün ile Nokta dergisinin eski genel yayın yönetmeni firari Cevheri Güven ile o dönem Vakit Gazetesi Ankara Temsilcisi olan Yener Dönmez gibi isimler yer aldı. Böcek davasının sanıklarından Sedat Zavar da sanık olarak iddianamede bulunuyor. Şüphelilere, “silahlı terör örgütü kurma ve yönetme, örgüte üye olma”, “siyasi hakların kullanılmasını engelleme”, “özel hayatın gizliliğini ihlal etmek”, “kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek”, “haberleşmenin gizliliğini ihlal etmek”, “kamu görevlisinin sahteciliği”, “nitelikli olarak konut dokunulmazlığını ihlal etme” suçlamaları yöneltildi. Gülen ve yönetici pozisyonundaki şüphelilerin bin 311 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istendi.