Karanlık gecenin hikayesi

15 Temmuz'u 16 Temmuz'a bağlayan gece, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin belki de en uzun gecesi oldu. ABD destekli teröristlerin işgal girişimi, milli güçlerin destansı direnişiyle püskürtüldü. İşte o gece yaşananların dakika dakika özeti...

Yeni Şafak Haber Merkezi

21.30-22.00 arası Başbakanlık Kızılay binası personeli, Genelkurmay Başkanlığı yerleşkesinden silah seslerinin geldiğini, Koordinasyon Merkezi'ne iletti. Bu ihbar üzerine Silahlı Kuvvetler Komuta Harekat Kontrol Merkezi (SKHKM) yetkilileri arandı. Yetkililer, “Ani müdahale mangaları tarafından tatbikat yapılıyor” yanıtını verdi.

15 dakika sonra F-16 savaş uçakları, Meclis ile Genelkurmay üzerinde alçak uçuşa başladı. Yetkililer SKHKM'ye bunun nedenini sordu, yanıt alınamadı. Bu sırada darbeciler Boğaz köprülerinde yolları kesmişti.

Gölbaşı Polis Özel Harekat Başkanlığı ile Havacılık Dairesi Başkanlığı'na, F-16'lar ve askeri helikopterle hava saldırısı yapıldı. Ankara ve İstanbul'da bazı noktalarda tanklar yollara çıktı.

Başbakanlık Müsteşarı Fuat Oktay başkanlığında Çankaya'da kriz masası kuruldu. Saat 22.10'da, 'havadan ve karadan tüm saldırılara karşı silahlı müdahale' talimatı verildi.

Tüm valilikler ve emniyet müdürlüklerine mesaj geçildi. Tüm polisler silahlı olarak göreve çağrıldı. Kamu binalarına girmeye çalışan her türlü unsura silahlı müdahale yetkisi verildi.

Komuta kademesinin Genelkurmay'da rehin alındığı yönündeki bilgiler üzerine, saat 22.30-23.00 arasında bakanlar, Çankaya Yerleşkesi'ne intikal etmeye başladı.

Saat 22.45'te Köşk üzerinde uçan 3 ya da 4 adet mini İHA'ya (insansız hava aracı) ateş edildi.

Provokasyon ihtimali nedeniyle Twitter, Facebook, Youtube ve benzeri sosyal medyaya yönelik kısa süreli uygulama yapılması kararı alındı.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, beraberindeki heyetle TBMM'ye geçti.

BU BİR KALKIŞMADIR

Saat 23.05'te Başbakan Binali Yıldırım, NTV'ye bağlanarak, “Bu bir kalkışmadır, buna izin vermeyeceğiz” açıklamasını yaptı.

23.00 ile 23.30 arasında Yenimahalle'deki MİT yerleşkesine helikopterle saldırı düzenlendi, çatışma çıktı.

Meclis çevresinde askeri helikopter uçmaya başladı.

Genelkurmay Kavşağı'na çıkan yollar polis tarafından tutuldu.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek'e belediye araçları ve iş makineleri ile kritik kamu binaları giriş ve çıkışlarının kapatılması, tank ve zırhlı araç girişinin önlenmesi talimatı verildi.

TRT Oran yerleşkesi, bir grup darbeci tarafından işgal edildi. Saat 23.50'de TRT spikerine zorla Yurtta Sulh Konseyi'nin bildirisi okutuldu. Aynı dakikalarda Genelkurmay'ın internet sitesinde de aynı bildiri yayınlandı.

TÜRKSAT Genel Müdürlüğü'ne “TRT yayınlarını bütün ortamlarda durdurun” talimatı verildi. Genelkurmay ve kuvvet komutanlıklarının internet sitelerine erişim engeli getirilmesi için adım atıldı.

HAYDİ MEYDANLARA!

Saat 23.00-00.00 arasında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Yıldırım, vatandaşları, darbe teşebbüsünü protesto için meydanlara davet etti.

AK Parti teşkilatları sokağa çıkmak için hazırlıklara başladı. Diyanet İşleri Başkanlığı da camilerden ezan ve sela okunması için imamlara 'hazır olun' talimatı verdi.

Saat 23.55'te darbeciler İstanbul Atatürk Havalimanı'ndaki uçuş kontrol kulesini işgal etti; limanda uçuş trafiği durdu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, CNN Türk canlı yayınına bağlandı, halka sokağa çıkma ve darbe girişimine karşı direnme çağrısında bulundu. Yurdun tamamında halk meydanlara aktı.

Darbe girişimine muhalefetten ilk tepkiyi MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli verdi. Ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıklaması geldi.

Saat 01.00'de Genelkurmay civarında 6 tank araçları ezerek ilerledi. Genelkurmay çevresinde ve karargah içinde çatışma çıktı.

Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne uçak, helikopter ve tankla saldırıda bulunuldu.

KOMUTANLAR EKRANDA

Saat 01.28'de Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, “Komuta kademesi olarak bu girişimi kesinlikle kabul etmiyoruz” diye açıklama yaptı. Ardından, Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanı Tümgeneral Zekai Aksakallı, “Eşkiyalar başarılı olamayacaklar.” dedi.

01.40'ta Çankaya Köşkü giriş kapısı önüne ateş ederek 5 zırhlı araç yaklaştı. Silah kullanılarak karşılık verildi ve 100 kişilik bir vatandaş grubunun da desteği ile püskürtüldü.

02.00'de Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, minarelerden sela okunması çağrısında bulundu.

02.30'da MİT Basın Danışmanı Nuh Yılmaz, “Darbe püskürtüldü” dedi.

MECLİS'İ BOMBALADILAR

02.40'ta TBMM'ye savaş uçağı tarafından iki bomba atıldı.

02.55'te TRT'yi basan askerler, halk ve polis tarafından püskürtüldü. Diğer kanallarda işgal ihtimali üzerine tedbirler artırıldı ve işgal edilen CNN Türk binasında darbe karşıtı protestoların güçlendirilmesi istendi.

Saat 03.22'den itibaren Meclis sabaha kadar sürecek şekilde, aralıklarla yeniden bombalanmaya başlandı.

Saat 03.39'da Ankara İl Emniyet Müdürlüğü ikinci kez savaş uçağı ve helikopterler tarafından vuruldu.

Marmaris'te kaldığı otelden ayrıldıktan sonra İstanbul Atatürk Havalimanı'na gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, saat 04.00'de basın mensuplarının karşısına çıktı.

Saat 04.12'de Meclis bir kez daha vuruldu ve Genelkurmay çevresindeki askeri helikopterden halka ateş açıldı.

KÖPRÜDE TOP ATIŞI

Saat 05.40'ta Boğaziçi Köprüsü'nde top atışı yapılması nedeniyle çok sayıda vatandaş şehit oldu, bir TOMA alev aldı.

05.45'te Harbiye'deki TRT İstanbul Radyosu'nu basan askerler teslim oldu.

06.01'de İstanbul Boğazı, deniz ulaşımına kapatıldı.

06.23'te Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne bomba atıldı.

06.40'ta Boğaziçi Köprüsü'ndeki askerler teslim oldu.

06.50'de Genelkurmay Başkanlığı'na vekaleten 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar getirildi.

07.15'te Çerkezköy'deki 3. Zırhlı Tugay'dan İstanbul'a 15 tank sevk edildi.

07.24'te Malatya'daki 2. Ordu Komutanlığı önünde silahlı çatışma çıktı.

07.45'te Genelkurmay'dan çıkan tanktan, barikat için yolda park eden kamyonlara ateş açıldı.

08.00'da Ankara Kazan'daki Akıncı Ana Jet Üssü'nden uçakların kalkmasını engellemek için, üssün yakıt ikmal borularının vanaları kapatıldı, elektrik, internet, telefon, suları kesildi. Vatandaşların, polislerin ve belediye iş makinelerinin buraya yönlendirilmesi sağlandı. Bunun üzerine darbeciler, üs çevresindeki vatandaşlara ateş açtı; 5 kişi şehit oldu, 40 kişi de yaralandı.

BAŞARAMADINIZ!

08.32'de Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, rehin tutulduğu Akıncı Üssü'nden alınarak Başbakanlığa getirildi.

08.36'da hainlerin işgal ettiği Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Özel Harekat polislerince ele geçirildi, karargahtaki FETÖ mensubu askerler etkisiz hale getirildi.

09.19'da Antalya, Niğde ve çeşitli illerden özel harekat polisleri Ankara'ya sevk edildi.

09.40'da Genelkurmay'dan çıkan 200'e yakın silahsız er ve erbaş polise teslim oldu. Bu dakikalarda darbe girişimiyle ilgili başlatılan soruşturmalar kapsamında, ülke genelinde gözaltına alınan FETÖ üyesi sayısı 1563'e ulaştı.

Saat 11.00'de Genelkurmay Başkan vekilliğine getirilen Orgeneral Ümit Dündar, basın açıklaması yaptı.

12.15'te ise Başbakan Binali Yıldırım, yanına Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar'ı da alarak, Çankaya Köşkü'nde basın karşısına çıktı ve darbe girişiminin başarısız olduğunu açıkladı.