Dağlık Karabağ’da imzalanan ateşkes anlaşmasının ardından ateşkesi ve anlaşma kararlarının sahada uygulanmasını gözlemlemek amacıyla yürütülecek çalışmaları detaylandırmak üzere Rusya’dan bir heyet Ankara’ya geldi. Askeri teknik heyetler nezdinde yapılan toplantılarda, Karabağ’da ateşkesin ve anlaşmanın uygulanmasını gözetlemek ve denetlemek üzere Türkiye ve Rusya ortaklığında kurulacak gözlem merkezinin yeri, görev kapsamı ve kuvvet içeriğine ilişkin tüm detaylar ele alındı.
ORTAK MEKANİZMA
Heyetin, çalışmalar kapsamında Ankara’da birkaç gün kalması ve bu görüşmelerde ortak mekanizmanın çalışma ayrıntılarının netleştirilmesi bekleniyor. Türkiye ve Rusya arasında, Karabağ’da ortak gözlem mekanizmasına ilişkin mutabakat zaptı Çarşamba günü imzalanmıştı.
TEZKERE HAZIRLIĞI
Türkiye’nin Karabağ’da kurulacak gözlem merkezine göndereceği asker sayısının da Rus heyetle gerçekleştirilecek görüşmelere belirlenmesi bekleniyor. Önceki akşam TBMM’de gazetecilerin konuya ilişkin sorularını yanıtlayan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, TSK’nın Azerbaycan görevi için TBMM’den tezkere alınmasının gerekebileceğini söyledi. Akar, MSB Bütçesinin kapanış konuşmasında da, Rus heyetle yapılacak görüşmelere ilişkin, “Arkadaşlarımız taktik ve teknik olarak kim nerede duracak, kaç kişi olacak, ne yapacak, ne edecek onları görüşecek” dedi. Milli Savunma Bakanı Akar, “Türkiye orada(Karabağ) nerede? Türkiye işin dibinde. Hem masada hem sahada. Burada biz Azerbaycanlı kardeşlerimizi egemen ve bağımsız bir devlet olarak görüyoruz. Dolayısıyla orada herhangi bir oldubitti, vesaire söz konusu değil” diye konuştu. Akar, bu süreçte Türkiye ve Azerbaycan’ın beklentisinin, ateşkesin kalıcı olması, istikrarın, barışın, normalleşmenin sağlanması, hudutların açılması, refahın yayılması ve tarafların birbirinin hakkına tecavüz etmemesi olduğunu kaydetti.
İHA’larla denetlenecek
Cebrayil ve Fuzuli’de olabilir
Gözlem merkezinin konuşlanma yeri olarak Azerbaycan topraklarında olacağına ilişkin açıklamalar gelirken, yetkililer, halen Karabağ’da Azerbaycan ordusunun 7 bölgenin dördünü işgalden kurtardığını, kalan 3 bölgenin de anlaşma kapsamında belli bir takvimle alınacağını anımsattı. Gözlem Merkezinin bu yönüyle Bakü’de kurulması gibi bir şeyin söz konusu olmadığını belirten kaynaklar, Azerbaycan ordusunun kontrol altına aldığı Cebrayil, Fuzuli bölgelerinin de bu anlamda Azerbaycan toprağı olarak değerlendirilmesi gerektiğine işaret etti. Gözlem merkezinin ateş hattına yakın bölgelere konuşlanması planlanıyor. Söz konusu merkez ve gerekli şubelerinin nerelerde kurulacağı konusu Azerbaycan’ın oluruyla netlik kazanacak. Türkiye ve Rusya nezdindeki ortak mekanizma konusunda ise Azerbaycan’ın, olası oldubittilere karşı, Türkiye’nin gözlem heyetinde önemli bir ağırlığı olmasından yana irade sergilediği belirtiliyor.