Kara kıtaya Türk ışığı

Türk hayırseverler kara kıtaya ışık oldu. İHH organizasyonuyla Katarakt Ameliyatları Projesi'ni başlatan yardımseverler, 12 milyon insanın görme sorunu yaşadığı Afrika'da 45 bin hastanın ameliyet olmasını sağladı. Hedef 100 bin Afrikalı'yı ışığa kavuşturmak.

Oktay Mehmet
Kara kıtaya Türk ışığı

Türk insanı, beslenme ve iklim şartları sebebiyle genç yaşta katarakt olarak görme yeteneğini yitiren Afrikalılara ışık oldu. İnsani Yardım Vakfı'nın (İHH) organizasyonuyla yaklaşık 12 milyon insanın görme sorunu yaşadığı Afrika için 'Katarakt Ameliyatları Projesi'ni başlatan hayırseverler, 45 bin kara kıtalının görme sorununa derman oldu.

200 BİN AFRİKALIYA TEDAVİ

Göz doktoru sıkıntısı nedeniyle özellikle kırsal kesimlerde birçok insanın ameliyat olamadan genç yaşta karanlığa mahkûm yaşadığı Afrikalıların yardımına Türk hayırseverler koştu. "Siz görürseniz onlar da görecek" sloganı ile Katarakt Ameliyatları Projesi'ni başlatan hayırseverler, Benin, Gana, Togo, Çad, Nijer, Burkina Faso, Sudan, Etiyopya ve Somali'de katarakt ameliyatlarının yapılmasını sağladı. Türkiye'den giden onlarca gönüllü doktor ve hemşire, şu ana kadar 45 bin kişiyi ameliyat etti, 156 bin 524 kişiyi de muayeneden geçirdi.

GÖZ NURU 120 TL

İHH, katarakt ameliyatlarının yapıldığı ülke sayısını önümüzdeki yıl artırmayı planlıyor. Sierra Leone, Kenya ve Tanzanya'da da katarakt ameliyatları gerçekleştirilecek. Kara kıtaya ışık götüren proje, tamamıyla Türkiyeli hayırseverlerin bağışlarıyla finanse edili-yor. Hayırseverler 120 TL bağışlayarak Afrika'da görme sorunu yaşayan bir insanı sağlığına kavuşturuyor. Proje kapsamında 100 bin Afrikalı'nın ışığa kavuşturulması hedefleniyor.

12 milyon âmâ var

* 1 milyar nüfuslu Afrika'nın yüzde 1,2'si âmâ.

* 12 milyon âmânın yarısı katarakt hastası.

* Afrika'da katarakt hastası olan her 2000 kişiden sadece 1'i tedavi görebiliyor.

* “Üçüncü Dünya Ülkeleri”nde her 5 saniyede 1 kişi ve her 1 dakikada 1 çocuk kör oluyor.

* Özellikle Sahra kuşağı üzerinde yer alan Nijer, Çad, Mali, Burkina Faso, Etiyopya gibi ülkelerde ortalama olarak 40 bin insana 1 doktor düşerken, milyonlarca insan hayatlarında hiç doktor görmeden yaşıyor.

* Batı Afrika'nın Nijer, Mali, Burkina Faso gibi ülkelerinde her 4 çocuktan 1'isi 5 yaşını göremiyor.

* Nijer'de ameliyat yapabilen göz doktoru sayısı sadece 11. Bu da 1.2 milyon kişiye sadece 1 göz doktorunun düştüğü demek.

* Her 10 saniyede 1 Afrikalı çocuk, önlenebilir hastalıklar nedeniyle ölüyor.